Ljetno Art-kino otvoreno uz premijeru filma „Šume, šume“

Autor: Marina Pauletić 23.06.2024

sume_sume_premijera_ Foto: Vladimir Mudrovčić

Riječka premijera filma u Ljetnom Art-kinu organizirana je u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

Rijeka - Premijerom domaćeg dokumentarnog filma „Šume, šume“ Renate Poljak, prigodno prikazanog u povodu Dana antifašističke borbe, sinoć je otvoreno ovogodišnje Ljetno Art-kino.

Riječka premijera filma u Ljetnom Art-kinu organizirana je u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, a nazočila joj je i redateljica filma Renata Poljak.

Također, riječkoj premijeri filma i otvorenju Ljetnog Art-kina nazočili su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel.

Formiran oko četiri glavne priče, film „Šume, šume“ spaja vizualno impresivne segmente sa svjedočanstvima partizanki koje su svoju ranu mladost posvetile borbi za slobodu. Nanica (18), koja je umrla još u ratu, iza sebe je ostavila dnevnik. Prije nekoliko godina Marija (87) je dala audiointervju, a preostale dvije živuće protagonistice Hilda (105) i Zdenka (96) strasno svjedoče o svojim ratnim i poratnim iskustvima.

Vješto kombinirajući vrijedne arhivske zapise, impresivne prizore šuma te razgovore s vremešnim, ali nevjerojatno agilnim svjedokinjama vremena, film traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik.

Renata Poljak (1974.) hrvatska je likovna, video i filmska umjetnica. U svom se radu bavi temama hrvatske društvene stvarnosti, kroz kritični, intimni, često autobiografski pristup. Dijalog privatnog i javnog, individualnog i kolektivnog, prošlosti i sadašnjosti u radovima Renate Poljak zauzima posebno mjesto. Njezini su radovi izlagani na domaćim i međunarodnim samostalnim i skupnim izložbama, bijenalima i filmskim festivalima, a dokumentarni film Šume, šume njen je dugometražni dokumentarni prvijenac.

Po završetku projekcije i razgovora s autoricom, večer je nastavljena uz prigodno druženje povodom otvorenja Ljetnog Art-kina u Book caffeu Dnevni Boravak.

Više informacija o programu Ljetnog Art-kina potražite na https://www.art-kino.org/hr/.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...