Migranti smećem „zatrpavaju“ prostor oko Željezničkog kolodvora

Autor: Nikola Cvjetović 13.08.2022

migranti_smece

Brojne skupine migranata udomaćile su se po parkovnim površinama duž Željezničkog kolodvora u Rijeci. Iako građani i poduzetnici koji rade i žive u tom dijelu grada nemaju problema s migrantima, nered koji ostavljaju iza sebe zabrinuo ih je prvenstveno iz higijenskih, odnosno javno-zdravstvenih razloga.

Rijeka - Migrantski val i dalje je vrlo aktivan s prolascima kroz našu zemlju, iako su ga s naslovnica istisnule vijesti o koroni, ratu u Ukrajini te svakodnevne dnevnopolitičke igre Lijepe naše. No, potraga za boljim životom, odnosno bijeg prema Europi po rutama koje prolaze kroz naš kraj, punili su novinske kartice o neredu koji migranti ostavljaju iza sebe u provaljenim vikendicama i kućama duž ruta kojima prolaze. U posljednje vrijeme, prolazak periferijom i šumskim dijelovima djelomično je dopunjen tranzitom kroz centar našeg grada, a brojne skupine migranata udomaćile su se po parkovnim površinama duž glavnog željezničkog kolodvora u Rijeci, u iščekivanju odlaska prema zemljama Zapadne Europe.

Iako građani i poduzetnici koji rade i žive u tom dijelu grada nemaju problema s migrantima, nered koji ostavljaju iza sebe zabrinuo ih je prvenstveno iz higijenskih, odnosno javno-zdravstvenih razloga. Kako nam je kazao jedan od djelatnika koji radi u blizini, do sada nisu imali nikakvih problema s migrantima, povremeno im napune boce s vodom i dozvole da napune baterije na mobitelima, ali higijena na mjestima na kojima se zadržavaju je, nažalost, na nuli.

- Migranti koji u posljednje vrijeme borave u parku pokraj željezničke stanice su iz Bangladeša i moram priznati, da iako su pristojni, higijenske navike nemaju. Na jednom mjestu i kuhaju i spavaju, ali nažalost, obavljaju i veliku i malu nuždu. Možete zamisliti kako to izgleda, ali i kakve neugodne mirise ostavljaju, pogotovo po ovim vrućinama. Jasno mi je da bježe u nepoznato, tražeći neku bolju sreću za sebe i svoje obitelji, ali ovome se mora stati na kraj. Naprosto, ovo se teško više može podnositi, možete zamisliti kako je stanarima okolnih zgrada i nama koji ovdje radimo, istaknuo je jedan od djelatnika obližnjeg ugostiteljskog objekta.

Također, istaknuo je da je grupa iz Bangladeša napustila svoj privremeni riječki dom prije tjedan dana, ali nitko od nadležnih nije doveo tu javnu površinu u red, već je s ostavljenom količinom smeća i otpadaka od hrane na najboljem putu da postane dom brojnim štakorima, što isto neće biti lijep prizor za stanovnike, ali ni za sve putnike koji nam u grad dolaze vlakom. Novoobnovljeni željeznički kolodvor zasigurno zaslužuje bolji tretman, o građanima da i ne govorimo.
Na odgovornima je da na sve dostupne načine riješe problem nelegalnog kampiranja u centru grada. Ako ne zbog prljavštine i ružnog dojma, onda barem zbog javno-zdravstvene prevencije.