Miletić i Troskot u Rijeci o tranziciji TE Rijeka: Rijeka je dobro mjesto za ovo rješenje i postaje važno energetsko središte

Autor: Marina Pauletić 11.10.2023

wp-content/uploads/2021/02/LNG_omisalj_krk.jpgFoto: LNG terminal Omišalj

Termoelektrana Rijeka ima veliku energetsku fleksibilnost, kazao je Troskot.

Rijeka – Na konferenciji za novinare u Rijeci, saborski zastupnici Mosta, Marin Miletić i Zvonimir Troskot predstavili su novo rješenje za energetiku - prenamjenu TE Rijeka u termoelektranu na plin i vodik.

Troskot je istaknuo primjer Porto Marghere pored Venecije gdje su Talijani napravili najefikasniju plinsku elektranu na svijetu koja je znatno smanjila emisiju CO2 i ozbiljno doprinijela dekarbonizaciji, a takva nova tehnologija je i više nego prihvatljiva Europskoj Uniji, u protivnom nikada ne bi bila izgrađena.

„Revitalizacija TE Rijeka je važna jer postrojenje već postoji, LNG terminal na Krku je u blizini, Rijeka ima vrlo razvijenu distributivnu mrežu (električne vodove koji mogu prenijeti veliku količinu energije). Termoelektrana Rijeka ima veliku energetsku fleksibilnost gdje bi takvo jedno postrojenje dalo veliku sigurnost i stabilnost elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske. Rijeka je dobro mjesto za ovo rješenje i postaje važno energetsko središte. Prijedlog sličan ovom imao je na stolu i šef HEP-a Frane Barbarić, ali ga je 2018. odbio iz njemu znanih razloga“, rekao je Troskot.

Miletić je govorio o ekocidu jer je mazut nagomilan u termoelektrani u Urinju, te je onečišćeno podmorje i tek kada je HEP-a napokon prihvatio odgovornost, šteta je donekle sanirana.

„To je sve velika šteta za Kvarner. Čelni ljudi koji vode velike sustave od nacionalne važnosti moraju biti spiritus movens razvoja i napretka, a Barbarić je kočnica HEP-a i posljedično svojim odlukama dovodi u ugrozu nacionalnu energetiku, jer krši zakone, bahato se ponaša i radi štetu Hrvatskoj. Njegovo djelovanje uzrokuje ekocid, zagađuje more cijelog Kvarnera, naše Istre i tome treba stati na kraj“, rekao je Miletić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...