Mladi inovatori i proizvođači iz Matulja - Ivona i Filip Miketa: Vrećice za biootpad radimo na bazi škroba, a 40.000 takvih donirat ćemo Matuljcima

Autor: Nikola Cvjetović 16.02.2024

bio_mi_2024_matulji__1_

I dok se Općina Matulji bori sa nabavom biorazgradivih vrećica za odvojeno prikupljanje otpada, u samom srcu Matulja, točnije na prostoru bivše tvornice TIBO, u hali velikoj 550 "kvadrata", mladi bračni par, Ivona i Filip Miketa, na biološkoj osnovi proizvode biorazgradive i kompostabilne materijale/sirovine od kojih nastaju polufinalni i finalni proizvodi.

Matulji - Biomaterijali, vrećice proizvedene od prirodnog polimera - škroba, razne vrste pakiranja proizvedene od sjemenka pomidora i ljuštura od rakovica, ribarske mreže, čaše, tanjure proizvedene od bio sirovine – zvuči kao naučna fantastika, ali nije. I dok se Općina Matulji već neko vrijeme bore sa nabavom biorazgradivih vrećica za odvojeno prikupljanje otpada, u samom srcu Matulja, točnije na prostoru bivše tvornice TIBO, u hali velikoj 550 "kvadrata", mladi bračni par, Ivona i Filip Miketa, već godinama neumorno rade na svojoj viziji i čine važan kotačić u proizvodnji gore navedenih sirovina i proizvoda. Na biološkoj osnovi proizvode biorazgradive i kompostabilne materijale/sirovine od kojih nastaju polufinalni i finalni proizvodi.

- Bio-Mi je mala i srednja tvrtka za istraživanje i razvoj, posvećena proizvodnji finalnih i polufinalnih termoplastičnih materijala i proizvoda koji se koriste za proizvodnju primarne i sekundarne ambalaže i poljoprivrednih proizvoda. Naše osnovne aktivnosti usmjerene su ka naprednom inženjeringu novih bioloških i održivih plastičnih materijala, a ujedno smo i prvi proizvođač certificirane termoplastike na biološkoj osnovi, biorazgradive i kompostabilne u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Naše aktivnosti imaju za cilj proizvodnju materijala na biološkoj osnovi koji bi zamijenili fosilne, istražujući tako biorazgradivost i mogućnost recikliranja bioloških materijala, procjenjujući njihov potencijal. Ukratko, želimo pridonijeti održivoj budućnosti bioekonomije, riječi su to Filipa Mikete, koji je sa suprugom Ivonom 2017. godine pokrenuo tvrtku posvećenu stvaranju novih održivih alternativa plastičnim materijalima na fosilnoj osnovi. Danas Bio-Mi ima tim profesionalaca različitih profila, sudjeluje u mnogim inovacijskim projektima s partnerima iz cijelog svijeta i punopravni je član Konzorcija za industriju na biološkoj osnovi – BIC.

bio_mi_2024_matulji__6_


- Kako je sve počelo? Dva zaljubljenika u bioekonomiju odlučila su se 2013. godine istražiti beskrajne mogućnosti koje ona nudi te naučili više o materijalima na biološkoj osnovi i o njihovoj bio-razgradivosti. Nakon što smo stekli nova iskustva i sudjelovali u nekoliko istraživačkih i inovacijskih projekata, bili smo odlučni stvoriti nove materijale koji će biti kompostabilni, na biološkoj osnovi i biorazgradivi te će se proizvoditi u Hrvatskoj. Nakon 20 godina zajedničkog života, 14 godina braka, deset godina zajedničkog rada i sedam godina tvrtke možemo reći da uspješno radimo na 17 europskih projekata, da smo ih pet završili, jedan će biti dovršen uskoro, a još jedan kreće uskoro. Posebno smo ponosni da smo prva tvrtka u Hrvatskoj u programu Obzor 2020 (H2020) te da participiramo i u Horizon Europe programu. Danas imamo 10 certifikata za kompostabilne i biorazgradive proizvode. Sada sve ovo zvuči nekako jednostavno i lako, ali počeci su bili izuzetno teški. Bilo je onih koji su nam se te 2017. godine smijali, ali nas je vodila svijest i savjest i taj inat u ovom pravcu. Pa čak i onda kada su nas neke hrvatske institucije koje su baratale EU fondovima proglasile nedovoljno inovativnima. Mi smo se tada "bacili" na istraživanja i snage usmjerili na europske programe u Bruxellesu. Sredstva za rad (strojeve i opremu) kupili smo vlastitim novcem, krenuli smo od nule, prisjetio se Filip kako je sa suprugom Ivonom, nakon što su oboje diplomirali na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, gdje su se i upoznali, krenuli u posao. Međutim, Filip je imao i dobru bazu za razvoj takve industrije jer je glavne temelje dobio u firmi oca koji se od 1981. godine bavi reciklažom i proizvodnjom proizvoda od polietilena.

bio_mi_2024_matulji__3_

Matuljska tvrtka, osim što sudjeluje u procesu održivog pakiranja, proizvodnji ambalaže od bio granulata, trenutno radi na jednom od, kako kažu glavni akteri ove priče, proizvodu budućnosti. Naime, u postupku su dobivanja TUV certifikata za malč filmove proizvedene od organskih tvari čija bi proizvodnja omogućila ekološko prihvatljivije i zdravije principe u poljoprivredi. No, osim što rade na proizvodima budućnosti bračni par Miketa, nakon što su iz medija saznali da Općina Matulji i komunalno društvo ne mogu nabaviti vrećice za biootpad, odlučili su napraviti veliko djelo i pomoći. Javili su im se i rekli da oni mogu osigurati takve vrećice pa će tako Matuljci uskoro dobiti svoje, domaće vrećice za biootpad.

bio_mi_2024_matulji__5_

- Dogovorili smo s Komunalcem i Općinom Matulji da ćemo donirati 28.000, a mi planiramo tu donaciju i malo pojačati, odnosno donirati 40.000 komada vrećica za biootpad. Vrećice su to za koje koristimo našu sirovinu sastavljenu od prirodnih polimera i biorazgradivih poliestera, odnosno vrećice su to koje su napravljene na bazi škroba, objasnio je Miketa koji ne skriva da je pokušaja komunikacije s raznim općinskim vlastima i Komunalcem bilo i ranije.

- Komunalna poduzeća iz RH nisu razmišljali da će, u trenutku kada započnu odvojeno prikupljati biootpad, jedino rješenje za odlaganje biootpada biti biorazgradive i kompostabilne vrećice. Došla je 2024. godina i ustanovilo se da niti u našem Komunalcu nema biorazgradivih vrećica, pa je sada sa strane novog direktora Komunalca Alana Sankovića i načelnika Općine Matulja Vedrana Kinkela predloženo da im pomognemo u rješavanju ovog problema, kazao je Filip, a na pitanje o tome jesu li njihova rješenja, rješenja iz njihovog matuljskog laboratorija, ona koja mogu spasiti svijet od eko kataklizme, Mikete skromno odgovaraju.

bio_mi_2024_matulji__2_

- Jesu li ovo rješenja budućnosti? Nisu, jedino rješenje je da koristimo manje svega. Neće naše inovacije spasiti svijet, iako inovacije koje razvijamo u europskim projektima mogu puno toga, to je samo nešto bolje od ovog trenutnog, nešto što će usporiti taj negativan trend. Štedljivost je najbolje rješenje jer je konzumerizam otišao predaleko. Treba krenuti od sebe, treba se ponašati razumno i racionalno...., zaključio je Miketa koji u planu ima i gradnju proizvodnog i istraživačkog pogona kod veletržnice u Matuljima, u kojem će proizvoditi ne samo sirovine za bio proizvode, već iz kojeg će izići i nova inovativna, gotova rješenja "made in Matulji".

bio_mi_2024_matulji__4_
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...