Možemo! Rijeka: Bitno je na vrijeme pokrenuti širu raspravu o prodaji vrijednog gradskog zemljišta i kompleksa Dječje bolnice Kantrida

Autor: Marina Pauletić 17.02.2023

wp-content/uploads/2020/04/djecja-bolnica-kantrida-ilustracija-2020-3.jpg

“Pod pretpostavkom da je odluka o prodaji ovog iznimno vrijednog kompleksa već na vratima, želimo istaknuti da smo svjesni činjenice kako bi svaka preinaka postojećih objekata bila iznimno zahtjevna, pogotovo u financijskom smislu", navela je Hana Paleka.

Rijeka – Iz Možemo! Rijeka istaknuli su kako se dovršetkom bolnice na Sušaku očekuje skoro preseljenje Dječje bolnice, a time postaje aktualna i ideja riječke gradske vlasti o prodaji kompleksa Kantrida u svrhu još jedne velike turističke investicije. “Naime, iz Grada su već jasno istaknuli intenciju stavljanja ovog prostora u novu funkciju na način da mu pronađu novog vlasnika te su s tom svrhom dovršeni i konzervatorski elaborati te je najavljena i procjena vrijednosti kompleksa", započeo je Nebojša Zelič, koordinator lokalne grupe Možemo! Rijeka.

“Prodajom tako vrijednog kompleksa opet dajemo potencijalno vrijedan resurs u ruke privatnim investitorima. Bojimo se da ovaj scenarij liči na prošlogodišnji u slučaju Žabice, barem što se komunikacije gradskih vlasti tiče. Zasad ne znamo ništa o potencijalnim investitorima, a poučeni iskustvom u slučaju Žabice gdje se u svibnju donijela odluka o raspisivanju natječaja za prodaju zemljišta koja je bila na dnevnom redu gradskog vijeća već u srpnju, tražimo da se na vrijeme pokrene rasprava sa strukom i širom javnosti u kojoj će se na prvo mjesto staviti potrebe građana i građanki. Nismo spremni na varijantu da se više od 32.000 kvadrata vrlo atraktivnog zemljišta proda bez da javnost dobije pravo glasa”, istaknuo je Zelič.

Članica Možemo! Rijeka, Hana Paleka, nastavila je s obrazloženjem stava: “Pod pretpostavkom da je odluka o prodaji ovog iznimno vrijednog kompleksa već na vratima, želimo istaknuti da smo svjesni činjenice kako bi svaka preinaka postojećih objekata bila iznimno zahtjevna, pogotovo u financijskom smislu. Stoga smatramo da je ključno u ovom trenutku razmotriti mogućnosti kojima raspolažemo kada se preseljenje Dječje bolnice na Sušak dogodi. Poučeni iskustvom iz slučaja Žabica, pozivamo Grad i sve ostale zainteresirane da u zajedničkom dijalogu stavimo na stol sve opcije i svoje vizije vezano za kompleks Kantrida. Ne bismo htjeli da se ponovi ono što se desilo sa Žabicom, da nekoliko dana prije sjednice gradskog vijeća HDZ dovodi državnog tajnika koji je sad odjednom spreman na razne oblike suradnje vezano za europske fondove i izgradnju kompleksa Žabice. Počnimo na vrijeme sagledavati sve opcije koje imamo na raspolaganju. No, ukoliko zaista jesmo suočeni s prodajom zemljišta, utoliko smatramo da je nužno Riječanima i Riječankama zauzvrat omogućiti da se sredstvima od prodaje namire neke od njihovih potreba iz područja socijalno-zdravstvenih usluga.

Nismo tu da bismo licitirali rješenjima niti navodili koje su to usluge prioritetne, već tražimo razgovor o tome i pritom predlažemo model višekružnog savjetovanja s javnošću u svrhu definiranja potreba građana i građanki na koje bi se moglo odgovoriti u slučaju prodaje kompleksa Kantrida. Ono što bismo u ovom trenutku voljeli naglasiti jest da smo sigurni da u području koje smo naveli postoji cijeli niz potreba na području grada, a za koje još uopće ne postoje rješenja.

To su primjerice skrb radi odmora njegovatelja, intermedijarna skrb, jedinica za neurorehabilitaciju nakon moždanog udara i neurokirurškog zahvata, stacionarna dječja psihijatrija i koma-centar. Za nijedno od navedenog na području grada Rijeke ne postoji rješenje. Primjerice, dijete koje boluje od shizofrenije mogućnost smještaja u ustanovi ima tek u Zagrebu. Odvajanje djeteta s takvom dijagnozom, uz puku pretpostavku da roditelj ima mogućnost i sredstva da ga posjećuje, traumatično je za obje strane. Isto tako, vjerujemo da roditelji njegovatelji zaslužuju da se netko pobrine za dijete o kojem s toliko ljubavi brinu, pa da i oni dobiju koji dan odmora. U slučaju da se ide s prodajom, smatramo kako se bliži moment u kojem takve potrebe naših sugrađana/ki možemo staviti na prvo mjesto, pritom smo ovdje spomenuli tek neke", napomenula je Paleka.

Zastupnica u Gradskom vijeću Možemo! Rijeka Iva Davorija je još jednom napomenula: "Stoga pozivamo gradsku vlast na dijalog kako se ne bismo našli u situaciji da nam na dnevni red Gradskog vijeća ponovno stigne odluka o prodaji, a da pritom nismo raspravili o svim raspoloživim mogućnostima za ovaj vrijedan gradski resurs. Ukoliko su argumenti zaista na strani prodaje, utoliko je bitno odrediti što bi se sredstvima od prodaje moglo učiniti za Riječane i Riječanke u domeni socijalno-zdravstvenih usluga. Model višekružnog savjetovanja pokazao se korisnim po pitanju psihijatrijske bolnice Lopača, gdje je ostvaren kvalitetan i konstruktivan dijalog zainteresiranih strana i osnivača te je izvjesno da će se zahvaljujući upravo tome doći korak bliže k rješenjima. Nakon drugog kruga savjetovanja, vidljivo je kako se problemi Lopače konačno počinju sagledavati kroz uvažavanje različitih perspektiva. Upravo to želimo i za kompleks dječje bolnice Kantrida jer je zaista riječ o još jednom vrijednom resursu koji ne smijemo samo tako predati, a da nemamo jasnu viziju što dalje.

Činjenica je da su socijalna skrb i zdravstvo izuzetno pogođeni zbivanjima poput inflacije, povećanog siromaštva stanovništva i cijelog niza drugih nepovoljnih faktora. Ako tvrdimo da su nam to prioriteti, vrijeme je da to konkretnim potezima i pokažemo. Smatramo da je višekružno savjetovanje s javnošću odgovarajući model koji će dati prave odgovore na pitanje socijalno-zdravstvenih potreba naših sugrađana i sugrađanki, ako je prodaja kompleksa Kantrida jedino rješenje koje gradska vlast ima", zaključila je Davorija.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...