Možemo! Rijeka: Nastavljamo s upozorenjima oko transparentnosti poslovanja Lurssen grupacije u Rijeci

Autor: Nikola Cvjetović 21.11.2023

Nebojsa_Zelic_Morena_Lekan_Iva_Davorija_Renato_Stankovic

Javnost je do danas ostala uskraćena za informaciju što Lurssen grupa planira točno činiti sa svim nekretninama i osnovanim društvima i što to točno može značiti, kako za grad, tako i za njegove građanke i građane, poručuju iz Možemo! Rijeka.

Rijeka - Na današnjoj konferenciji za medije iz Možemo! Rijeka su istaknuli kako grupacija Lurssen, usporedno s osnivanjem preko 70 trgovačkih društava u protekle dvije godine, provodi zabrinjavajuće akvizicije, preuzimanja te kupovanja vrijednih nekretnina na području Rijeke i okolice. Javnost je do danas ostala uskraćena za informaciju što Lurssen grupa planira točno činiti sa svim nekretninama i osnovanim društvima i što to točno može značiti, kako za grad, tako i za njegove građanke i građane.

„Na naše pisane upite o planovima i projektima, upućene Lurssen grupi, Gradonačelniku Rijeke i Lučkoj upravi dobili smo paušalne, općenite odgovore, a ključna pitanja vezana za to na koji će način planovi Lurssen grupe sa svim tim nekretninama utjecati na kvalitetu života građanki i građana Rijeke i Opatije ostala su neodgovorena. Do sada smo mogli čuti samo paušalna nabrajanja općenitih ciljeva i liste nečijih lijepih želja dok konkretnih informacija o sudbini brojnih Lurssenovih akvizicija, kao niti vidljivih pomaka na terenu, i dalje nema.“ - istaknuo je gradski vijećnik Nebojša Zelič.

Jedno od tih pitanja odnosilo se i na planiranu kupnju Brodokomerca koja je najavljena od strane društva Location plus d.o.o., jednog od novoosnovanih društava pod palicom Johannesa Bocka.
„Kao što smo nedavno saznali ta je kupnja propala, ali je i dalje zanimljivo da je tek osnovano društvo, s minimalnim temeljnim kapitalom, bez imovine, koje prema financijskom izvješću predanom za 2022. godinu posluje s gubitkom od 1.346,00kn, namjeravalo kupiti Brodokomerc. Bilo bi naivno misliti da je taj kupac zaista namjeravao dignuti na noge tog posrnulog trgovačkog diva i ne pomisliti da su mu u fokusu bile brojne Brodokomercove nekretnine, počevši od upravne zgrade na Jelačićevom trgu u Rijeci, poslovnog prostora u Robnoj kući Vežica, zgrade od osamstotinjak četvornih metara u Osječkoj ulici, itd. Ova akvizicija je propala, za što nisu dana konkretnija objašnjenja od toga da se od kupnje odustalo nakon uvida u dubinsku analizu. To je više nego neobično budući da se tu akviziciju u startu predstavilo kao riješeno pitanje te je tada rečeno da je dubinska analiza već provedena i da je ponuda društva Location plus - obvezujuća. Dapače, radnici kao imatelji poslovnih udjela pozivani su da u grupama dolaze pred javnim bilježnikom potpisati neke ugovore čiji sadržaj im nije predstavljen i primjerak kojih nisu nikad dobili. Samo im je obećano da će do konca studenog dobiti isplatu za prodaju svog poslovnog udjela. Međutim, kad se to nije ostvarilo, nisu dobili objašnjenje već se i oni informiraju iz medija o propasti akvizicije. Iz navedenog je sasvim jasno da Lurssen grupaciji zaista nije stalo do poslovanja društava koje kupuje, a u konačnici niti općenito do sredine u kojoj vrši akvizicije.“ - nastavlja županijska vijećnica Morena Lekan.

Renato Stanković istaknuo je problem pogodovanja investitora nauštrb javnog dobra ističući da gradonačelnik nije u svom pisanom odgovoru prema Možemo! naveo da je na sastanku Grada i predstavnika Gitonea (dio Lurssen grupacije) bio i arhitekt urbanist Ninoslav Dusper, vlasnik tvrtke Urbanistički Institut Hrvatske.
„Iako ne možemo znati o kojim su arhitektonskim rješenjima razgovarali gradonačelnik i gospodin Dusper, potrebno je istaknuti da je navedena tvrtka bila zadužena za izradu prostornog plana Nacionalnog parka Plitvice koji je predviđao preveliku apartmanizaciju koja je rezultirala, osim kritike struke, i prijetnjom UNESCO-a da će NP Plitvice staviti na popis ugrožene svjetske baštine. Uz istu tvrtku vezana je i afera iz 2005. kad su bili zaduženi za izradu Prostornog plana grada Opatije kad su se građani pobunili da određeni građevinski poduzetnici posjeduju urbanističke planove Ičića i Opatije prije nego što ih je vidio itko iz Grada. Dakle, gospodin Dusper ima iskustvo pretjeranog planiranja turističkih kapaciteta u prostoru i davanja prednosti interesima investitora ispred interesa javnosti. Budući da je gradonačelnik u svom odgovoru nama naveo da je temelj za izradu prostornih planova interes investitora, imamo velikih razloga za zabrinutost. Ako se prostorno urbanističko planiranje razmatra na sastancima s arhitektima urbanistima koji su u službi investitora, ako gradonačelnik smatra da se prostorni planovi trebaju prilagođavati interesima investitora, postavlja se logično pitanje - tko na takvim sastancima zagovara interes građana?“ - pita Stanković.

Iva Davorija, gradska vijećnica, upozorila je na problem umreženosti interesa investitora koji se ostvaruju i putem medija.
„U siječnju 2023. godine članom nadzornog odbora Liburnia Riviera Hotela (koji je u vlasništvu Lurssen grupe posljednje četiri godine) imenovan je Ante Barić, odnedavno i predsjednik Uprave LRH-a, koji je preko uprave Aminess grupe za hotelijerstvo i turizam povezan s Olegom Uskokovićem, predsjednikom uprave društva Media Solutions - novim vlasnikom Novog Lista. Suvlasnik Media Solutionsa je stanoviti Bojan Divjak, nećak HDZ-ovog Vladimira Šeksa, prozvan za zarobljavanje i političku kontrolu raznih lokalnih medija. Smatramo da javnost ovo treba znati jer je potencijal ispreplitanja interesa očit, a ako se ti interesi budu ostvarivali kroz medijski prostor, odnosno kroz specifičan način pisanja o određenim temama, imat ćemo značajan problem. U pošten rad novinara Novog lista ne sumnjamo, no ova povezanost dovodi u pitanje vlasničku pa posredno i uređivačku politiku novine. A mi smo se kao Možemo! već susreli s neobičnom situacijom u kojoj je ovog ljeta istog dana u novini objavljen izvještaj s naše konferencije za medije, a na naslovnici reakcija Lurssen grupe na tu istu konferenciju. Kada govorimo o specifičnom načinu pisanja o određenim temama, ne govorimo nužno o cenzuri, nego upravo o ovakvim situacijama. Umreženost interesa investitora koji se ostvaruju kroz umrežavanje putem medija, može stvoriti krivu sliku stanja i zamagliti oči građana.“ – istaknula je Davorija.

„Nažalost, oko Lurssenovih planova s riječkim nekretninama nemamo razloga biti optimistični. Pogledajmo kako Lurssen upravlja nekretninama u Opatiji koje je prve kupio. U četiri godine prisutnosti, ne primjećuju se značajni pomaci u smislu procvata opatijskog turizma, novih atraktivnijih ponuda kupljenih hotela, idejnih rješenja preuređenja hotela niti išta slično. Nesnalaženje je vidljivo i iz toga što se u 3 godine izmijenilo 5 uprava. Sjetimo se samo velikih najava i obećanja iz intervjua Petera Lurssena u Novom Listu u siječnju 2021., kada je isti najavio da će obnoviti sve hotele, investirati značajan novac u Opatiju kao turističku destinaciju te produljiti sezonu. Investicije i investitori nisu a priori loša stvar, ali lokalne vlasti moraju transparentnije obavještavati javnost o kontaktima s investitorima, moraju konačno zauzeti čvrste stavove oko toga što se investitorima nudi i što se od njih traži, s primarnim ciljem da svaka investicija građankama i građanima donese dobrobit i ne umanjuje ni na koji način njihovu dosadašnju kvalitetu života.“ – dodaje Zelič.

„Ono što valja naglasiti jest da ništa od ovdje danas iznijetog nije nelegalno, mi smo ovdje jer želimo osvijestiti građanke i građane da imaju pravo znati što najveći investitor u recentnijoj povijesti grada s tim istim gradom planira (a sada to ne znaju). Želimo potaknuti javnost da kritički pristupa člancima u medijima objavljenima u formi hvalospjeva.“ – zaključuje Lekan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...