Muzej grada Rijeke osvanuo u bojama riječke zastave

Autor: Portal Torpedo 01.04.2023

muzej_kockica_prvi_april

Prve impresije Riječana pozitivne su...

Rijeka - Učestali prigovori dijela sugrađana na kockastu zgradu Muzeja grada Rijeke, čije su im velike bijele površine, kažu, „dosadne“, „vape za bojama“ i „fali im vedrine“, konačno su pali na plodno tlo. Zgrada je jutros osvanula odjenuta u vedre boje, koje su smjesta unijele živost u izgled toga dijela grada. I to prave riječke boje, one s povijesne gradske zastave, uključujući gradski grb.

Iako se čini da se sve dogodilo preko noći, istina je drukčija. Muzealci su već koncem prošle godine krenuli u pregovore s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Rijeci o mogućosti intervencije na svojoj fasadi. Zgrada je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske i svaki zahvat na njoj mora dobiti zeleno svjetlo konzervatora. Ono je nedavno stiglo i rezultat možemo jutros vidjeti. Zelena se u ovom slučaju pretvorila u crveno-žuto-plavu.

Prve impresije Riječana pozitivne su. Mada ima i onih koji se pitaju zašto baš grb i zastava? Iz Muzeja imaju spreman odgovor – ako od nekoga u Rijeci treba očekivati takvo što, onda je to Muzej grada. On je čuvar riječkih povijesnih priča, pa neka se to vidi već na prvi pogled. Domaćima lijepo, strancima poučno.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...