Na Korzu obilježen Dan narcisa posvećen oboljelima od raka dojke

Autor: Nikola Cvjetović 22.03.2024

Dan-narcisa_na_korzu Foto Grad Rijeka

Tom su prigodom članice Udruge na Korzu dijelile narcise, a građani su prigodnim donacijama mogli podržati rad udruge.

Rijeka - U organizaciji Udruge žena operiranih dojki „Nada“ – Rijeka i ove se godine obilježava Dan narcisa posvećen oboljelima od raka dojke. Tom su prigodom članice Udruge na Korzu dijelile narcise, a građani su prigodnim donacijama mogli podržati rad udruge.

Cilj ove javno-zdravstvene akcije je kao i svake godine podići svijest građana o važnosti preventivnih pregleda i samopregleda u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti kod žena.

Predsjednica Udruge Nada, Ivana Lohinski Babić istaknula je kako je Dan narcisa prilika podsjetiti žene na važnost samopregleda dojki, ali i pozvati ih da se odazivaju za sve preventivne preglede na koje su upućene od strane svojih liječnika ili kroz akcije koje se provode na nacionalnoj razini.

„Prevencija je izuzetno bitna i uvijek ističemo koliko je samopregled važan. Jer ukoliko dođe do problema, što se ranije postavi dijagnoza to su mogućnosti liječenja bolje i kvalitetnije“, rekla je Lohinski Babić i dodala kako Udruga Nada djeluje već 28 godina te nudi i ono što je ženama u određenom trenutku vrlo važno, a to je potpora. „U našoj Udruzi nudimo psihološku podršku, post operativne vježbe i limfnu drenažu, a organiziramo i razne edukacije i radionice za naše članice“.

Dolaskom na štand Udruge i razgovorom s članicama svoju su potporu Danu narcisa i ove godine došli pružiti riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković te pročelnica UO za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesna Čavar.

Osim dijeljenja narcisa, Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primosko-goranske županije održala je i kratko predavanja i demonstraciju samopregleda dojki.

Dan narcisa na isti će se način, dijeljenjem narcisa na štandu ispred bivše Narodne čitaonice na Korzu održati i sutra, a osim u Rijeci akcija se obilježava i u Bakru, Delnicama, Cresu, Moravicama, Čabru, Crikvenici i drugim gradovima i općinama u županiji.

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke već dugi niz godina podupire rad Udruge žena operiranih dojki „Nada“ Rijeka. U protekloj godini sufinancirana su dva programa: „Prevencija i rano otkrivanje raka dojke“ te „Psihosocijalna pomoć i podrška ženama oboljelim od raka i njihovim obiteljima“.

Također, svake godine Grad Rijeka podupire i održavanje tradicionalnog humanitarnog koncerta „Pjesmom za Nadu“ otkupom određenog broja ulaznica za koncert.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...