Na Medicinskom fakultetu otvoren 22. Tjedan mozga u Rijeci, koji se ove godine održava pod sloganom „Nije sve tako crno“

Autor: Marina Pauletić 14.03.2023

22._tjedan_mozga

Ulaz na sva događanja, koja su ujedno i prilog Medicinskog fakulteta obilježavanju 50. godišnjice djelovanja Sveučilišta u Rijeci, besplatan je te su pozvani svi zainteresirani studenti i građani.

Rijeka – Jučer je na Medicinskom fakultetu otvoren 22. Tjedan mozga u Rijeci koji se ove godine održava od 13. do 19. ožujka pod sloganom „Nije sve tako crno“. Riječ je o globalnom događaju poznatom pod nazivom Brain Awareness Week koji se održava u velikom broju zemalja pa tako i u Hrvatskoj.

U sklopu 22. Tjedna mozga, u koji se već tradicionalno uključio Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, posjetitelje očekuju brojne radionice, predavanja, pub kvizovi, šetnje i aktivnosti, a teme su aktualne i posvećene svim generacijama s fokusom na multiplu sklerozu, demenciju, epilepsiju, autizam i ADHD. Manifestacijom se želi širu javnost na znanstveno-popularan način nastoji upoznati s napretkom i koristima istraživanja mozga u 21. stoljeću. Ovogodišnje teme najviše fokusirane na najranjivije skupine društva – djecu i mlade te osobe starije životne dobi. Radi se o populaciju koja se, posebice djeca i mladi, u postpandemijsko doba obilježeno ekonomskom krizom suočava i ratom u Ukrajini suočava sa sve većim problemima mentalnog zdravlja.

Ulaz na sva događanja, koja su ujedno i prilog Medicinskog fakulteta obilježavanju 50. godišnjice djelovanja Sveučilišta u Rijeci, besplatan je te su pozvani svi zainteresirani studenti i građani.

Koordinatorica Tjedna mozga, prof. dr. sc. Gordana Rubeša istaknula je kako je cilj organizatora poslušati što građani pitaju.

„Kroz 22 godine održavanja Tjedna mozga vidimo da pitanja građana često nailaze naše mogućnosti da nađemo odgovore i to nije loše jer našim radom i njihovim doprinosom, poput slagalice, širimo sliku o organu koji predstavlja tek 2 % naše tjelesne težine, ali je jedna ogromna energetska centrala i savršeni kompjuter koji upravlja našim tijelom“, kazala je dr.sc. Rubeša, zahvalivši se udruzi studenata Medicinskog fakulteta FossMedRI na suorganizaciji manifestacije te Sveučilištu u Rijeci i Gradu Rijeci na potpori Tjednu mozga.

Svečanosti otvaranja 22. Tjedna mozga prisustvovao je i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, koji je ujedno i prodekan Medicinskog fakulteta.

wp-content/uploads/2018/10/brain-1845962_1280.jpg

Od novih dostiguća u neuroznanosti do muzikoterapije

Obilježavanje 22. Tjedna mozga započelo radionicom „Prilagodba na život u starijoj životnoj dobiʺ, koju je vodila Ana Jantolek, prof. psihologije.

Nakon službenog otvorenja, na Medicinskom fakultetu održana su stručna predavanja pod krovnim nazivom „Nove spoznaje i dostignuća u neuroznanosti“ namijenjena studentima. Prof dr. sc. Darko Chudy, dr. med., pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava održao je predavanje na temu „Duboka mozgovna stimulacija u neurovegetativnim stanjima“, izv. prof. dr. sc. Nick Bradshaw s Odjela za biotehnologiju govorila je o temi „New frontiers in mental illness research“, dok je Valentino Rački, dr. med. s Katedre za neurologiju predstavio „Inovativna rješenja s primjenom u Neurologiji“.

Program se nastavio na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Valentino Rački, dr. med., Eliša Prpić, dr. med. i izv. prof. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, dr. med. s Katedre za neurologiju, sudjelovali su na tribini „Nepoznato o poznatome – Parkinsonova bolest“ te govorili o tome koliko utjecaja ima genetika kod Parkinsonove bolesti te o utjecaju naših crijeva i crijevne flore na tu bolest.

Radionicom Udruge Muzikopter pod nazivom „Muzikoterapija“ u utorak, 14. ožujka u 10 sati započinje obilježavanje Tjedna mozga Domu za umirovljenike Kantrida. Kao što je poznato, glazba je melem za dušu i tijelo. Zahvaljujući glazbi osjećamo se bolje u sretnim i tužnim trenucima, stoga ni ne čudi da glazba može biti zahvalan oblik terapije.

Program u Dječjoj kući i Klubu mladih Rijeka

U Dječjoj kući u prostoru Kontejnera u 17 sati enolog Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. učenicima srednje škole održat će radionicu „Arome i boje koje nas okružuju“. Učenici će saznati kako različite arome utječu na raspoloženje, koji su optimalni mirisi za smirenje, a koji za koncentraciju te kako osnažiti memoriju s mirisima. Nadalje, spoznat će što se pušta u shopping centrima i kasinima za stimulaciju potrošnje. U 17:30 program se nastavlja tribinom „Poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) i autizam – bolesti s najviše upitnika“. Zrinko Baričević, mag. biotech. i doc. dr. sc. Jelena Ban govorit će o temama „Uvod u mozak: stanovnici i njihova zadaća“ te „Konektomika: razotkrivanje tajni mozga“, Tanja Kosec, dr. med. o temi „ADHD ili poremećaj u ponašanju“, dok će Radoslav Kosić, mag. rehab. educ. govoriti o temi „Autizam“.

S obzirom na to da su neizbježna tema današnjice internet i aplikacije, odnosno često gledanje kratkog sadržaja na društvenim mrežama, u večernjim satima (od 20 do 21 sat) u Klubu mladih Rijeka organizirano je interaktivno predavanje „Why should you NOT swipe up? – psihologija u pozadini swipeanja“. Interaktivno predavanje održat će izv. prof. dr. sc. Rozi Andretić Waldowski, koja će govoriti o „Utjecaju cirkadijalnih ritmova na spavanje“, psihologinja Adrijana Klarić upoznat će nas sa psihologijom u pozadini ovog problema, dok će psiholog Nikola Serdarević govoriti o tome „Što čitanje čini mozgu?“.

wp-content/uploads/2021/12/Dje%C4%8Dja-ku%C4%87a-2400x1524_c.jpg

O samopouzdanju, demenciji i mindfullnessu

U srijedu i četvrtak, 15. ožujka Udruga Psirius Rijeka, koju čine studenti studija Psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u srednjim školama održat će radionicu pod nazivom „Kako izgraditi samopouzdanje?“ i dati odgovor na pitanje možemo li određenim tehnikama poboljšati naše samopouzdanje i promijeniti misaoni proces u nama.

Program se u srijedu, 15. ožujka u 14:30 ponovno vraća na Fakultet zdravstvenih studija, gdje će se održati tribina „Možemo li hranom liječiti epilepsiju i demencije?“, a među predavačima su izv. prof. dr. sc. Vladimira Vuletić, dr. med., Mario Hero, dr. med., Nataša Skočibušić, mag. nutr. clin., prof. dr. sc. Igor Prpić, dr. med., Marina Legac Škifić, dr. med. i Vedrana Bibić, mag. nutr. clin., koji će nam predstaviti dosadašnje spoznaje o utjecaju prehrane na Alzheimerovu bolest, vrste dijeta koje pomažu u prevenciji te liječenju demencije i epilepsije.

Istoga dana Ines Grubišić, certificirana Mindfulness – Based Stress Reduction (MBSR) edukatorica i voditeljica Centra za mindfulness LAR Rijeka u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke od 17:30 održat će predavanje „Kako će mindfulness smanjiti moj stres?“. Predavanje će pojasniti kako funkcionira stres i odakle dolazi taj osjećaj te objasniti znanstvenu podlogu mindfulnessa, uz jednostavne i konkretne smjernice uvođenja mindfulnessa u svakodnevni život.

Program će u srijedu u 19 sati zaokružiti interaktivno predavanje „Idem psihijatru/psihologu!“ Mersada Muminovića, dr. med. i Aleksandre Stevanović, psih. s Katedre za psihijatriju i psihološku medicinu, koji će objasniti zašto se sramimo posjeta psihijatru ili psihologu.

mozak-_mozdani_udar

O tumorima mozga, multipli sklerozi i alkoholizmu

U četvrtak, 16. ožujka od 15 sati Gradskoj vijećnici prof. dr. sc. Darko Ledić, dr. med., Barbara Kolbah, dr. med. i dr. sc. Mirza Pojskić, dr. med. na tribini će dati odgovor na pitanje „Jesu li svi tumori mozga opasni i koje sve tehnologije koristimo u modernoj neurokirurgiji?“

Obilježavanje Tjedna mozga u petak, 17. ožujka započinje radionicom „Self-koncept“ psihologinja Andree Pavat Bačić i Borke Ogrizović u OŠ Ivan Mažuranić u Novom Vinodolskom, koje će pokazati kako je moguće pronaći smjernice i odrediti karakteristike svake osobe.

„Život s multiplom sklerozom“ tema je tribine koja je na rasporedu u petak u 15 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a na kojoj sudjeluju doc. dr. sc. David Bonifačić, dr. med. te jedan pacijent.

U suradnji sa SciCaffeom Rijeka od 18 sati u Pubu Bačva organizirano je interaktivno predavanje na temu „Hrani li alkohol mozak i ponešto o tom velikom problemu alkoholizma“. Na predavanju će sudjelovati doc. dr. sc. Stribor Marković i Dinko Štajduhar, dr. med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Nakon toga, u 20:30 na Botelu Marina održat će se projekcija filma „Still Alice“, koji govori o teškim izazovima Alzheimerove bolesti.

Akcija mjerenja tlaka i šećera, šetnja i pub kviz

Subotnje jutro započinje akcijom mjerenja tlaka i šećera, radionicom „Bolnica za medvjediće“ za djecu i zdravim doručkom uz tehničare nutricioniste iz Medicinske škole u Rijeci. Riječ je o akciji koja ima zajednički naziv „Šećite „Kor(z)om mozga“ te započinje u 9 sati.

Program se u subotu, 18. ožujka nastavlja od 11:30 u Akvariju na studentskom Kampusu, gdje će biti održana radionica „Anksioznost i stres kod studenata – kako se nositi?“. Radionicu će ispred savjetovališta Open Mind održati Borka Ogrizović, prof. psih. S obzirom na to da je broj sudionika ograničen, potrebno se prijaviti putem online obrasca.

U popodnevnim satima, od 17:30 sati u Pubu Bačva na rasporedu je Pub kviz posvećen Tjednu mozga, koji organiziraju doc. dr. sc. Ljerka Karleuša, izv. prof. dr. sc. Kristina Pilipović, dr. med. i Leo Kovač, dr. med. Kviz će se sastojati od općeg dijela i dijela povezanog s medicinskom strukom, a za prva tri mjesta osigurane su i nagrade. Broj ekipa ograničen je na 15 do 20, po četiri člana unutar svakog tima. Prijaviti se može na online obrascu.

Tjedan mozga zaokružuje se u nedjelju, 19. ožujka šetnjom od Rijeke do Opatije pod nazivom „Trenirajmo mozak“ u organizaciji s UniSport Ri. Šetnja započinje u 10 sati te traje oko 2,5 sata.

Više informacija možete saznati na mrežnoj stranici Tjedna mozga u Rijeci, Facebook stranici Tjedan mozga Rijeka i Instagram profilu @tjedan.mozga.ri.

Organizatori manifestacije

U obilježavanju Tjedna mozga, uz Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, sudjeluju i FENS (Federation of European Neuroscience Societies), Specijalna bolnica Medico Rijeka – Pula, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Dravet sindrom Hrvatska, SciCaffe, FOSS MedRi, BioTech, Odsjek za psihologiju Psirius s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, Dana Foundation i Brain Awareness Week.

U Organizacijskom odboru 22. Tjedna mozga su koordinatorica prof. dr. sc. Gordana Rubeša, psihijatar, subkoordinatori doc. dr. sc. Danijela Petrić, psihijatar, Valentino Rački, dr. med., specijalizant neurologije i Zrinko Baričević, mag. biotech., doktorand Odjela za biotehnologiju, predsjednik studentskoga organizacijskog odbora Alen Šarić, student 5. godine Medicinskog fakulteta u Rijeci te članovi Studentskoga organizacijskog odbora.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...