Na Medicinskom fakultetu stručni sastanak fokus grupe u okviru Erasmus+ projekta TIPS

Autor: Sandra Turkalj 16.09.2022

erasmus_medicinski_fakultet_2022__2_

Cilj fokus grupe je inicijalno utvrditi razinu znanja djelatnika u zdravstvenom sektoru o psihotraumi, te posttraumatskim reakcijama

Rijeka - U sklopu Ersmus+ projekta TIPS ili Trauma-informed practices in public services / Praksa djelatnika u javnim službama temeljena na znanjima o traumi, održan je stručni sastanak fokus grupe. Cilj fokus grupe je inicijalno utvrditi razinu znanja djelatnika u zdravstvenom sektoru o psihotraumi, te posttraumatskim reakcijama; razinu posjedovanja vještina u radu i suočavanju s posttraumatskim stresnim reakcijama; te razinu svijesti o potrebi postavljanja granica i brige o sebi kako bi se unaprijedilo pružanje zdravstvenih usluga.

Važno je napomenuti kako je projekt Erasmus+ financiran sredstvima Europske komisije, a ciljevi samog projekta su podizanje svijesti u djelatnika u javnom sektoru o pojavi posttraumatskih reakcija i simptoma (PTSS), omogućavanje stjecanja vještina koje mogu pomoći u identificiranju posttraumatskih reakcija i simptoma među svojim klijentima i promoviranju njihovog uključivanja, svladavanju prepreka i smanjenu diskriminacije te poboljšanje pružanja usluga ili savjetodavnog rada u javnom sektoru.

erasmus_medicinski_fakultet_2022__1_

Projekt je predstavila izv. prof. dr. sc. Marina Letica Crepulja, dr. med voditeljica Erasmus+ projekta TIPS u partnerskoj ustanovi Medicinski fakultet, a inače voditeljica Referentnog centra za PTSP MZRH pri Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka, čiji je profesionalni i stručni i znanstveni rad vezan za psihotraumu i liječenje PTSP-a. Projektni konzorcij koji koordinira Katholieke Universiteit Leuven iz Belgije sastoji se od multidisciplinarnog tima koji uključuje pravne, društvene i medicinske i istraživačke organizacije, stručnjake za učenje i medijsko obrazovanje te stručnu instituciju za ICT komunikaciju. Sudionici su bili liječnici specijalisti koji su ujedno i nastavnici Medicinskog fakulteta, uključujući i dekana izv. prof. dr. sc. Gorana Hausera te medicinske sestre i glavna sestra KBC-a Rijeka Snježana Juričić, dipl. med. tehn. kao i medicinske sestre iz privatnih ustanova.

U razmjeni iskustava sa sudionicima istaknuto je nedostatno znanje i iskustvo za prepoznavanje posttraumatskih simptoma te ponašanja koja iz njih proizlaze. Posebno je naglašeno da zdravstveno osoblje ne raspolaže dostatnim vještinama da na adekvatan način odgovori pri susretima s psihotraumatiziranim osobama što dovodi do emocionalnog iscrpljenja i smanjuje kvalitetu pružanja usluga. Istaknut je i nedostatak sustavnog pristupanja problemu na razini zdravstvenih politika gdje problem psihotraume još uvijek ostaje neprepoznat.

Više sa portala torpedo.media ...