Na postamentima na Korzu postavljena izložba povodom obilježavanja 50 godina Gimnastičkog kluba Rijeka

Autor: Nikola Cvjetović 08.11.2023

Izlozba-povodom-obiljezavanja-50-godina-Gimnastickog-kluba-Rijeka-9-900x600 Foto Grad Rijeka

Izložbu su otvorili riječki gradonačelnik Marko Filipović i predsjednica Gimnastičkog kluba Rijeka Mirjana Jovičić.

Rijeka - Povodom proslave 50 godina djelovanja Gimnastičkog kluba Rijeka na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija koje prikazuju aktivnosti i članove kluba kroz godine.

Izložbu su otvorili riječki gradonačelnik Marko Filipović i predsjednica Gimnastičkog kluba Rijeka Mirjana Jovičić, a razgledala ju pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Vlasta Linić.

Gimnastički klub “Rijeka” osnovan je 22. studenog 1973. godine. Za prvog predsjednika kluba izabran je Ante Perković, dok je Ivica Vidović bio dugogodišnji predsjednik DTO “Partizan Rijeka II”. Zadatak novoosnovanog kluba bio je unapređenje gimnastike koja se dotad gajila u postojećim društvima s ostalim aktivnostima tih društava.

Prva gimnastička organizacija u Rijeci osnovana je 29. svibnja 1904. godine, nešto kasnije nego u ostatku Hrvatske. Međutim, tada dolazi do poticanja sokolstva i to upravo na Sušaku gdje je i osnovan Savez sokolskih društava, 06. studenog 1904.,te je ovaj datum upisan u Statut Hrvatskog gimnastičkog saveza kao „Dan gimnastike“. Nakon početaka, kada klub okuplja samo muško članstvo, relativno brzo, 25. svibnja 1907. osniva se i Ženski ogranak što predstavlja početak ženske gimnastike u Rijeci.

Nakon osnutka Kluba, dolazi do pozitivnih kretanja i perspektive gimnastike. Mnogi vježbači i vježbačice ostvaruju značajne rezultate u sportskoj i ritmičkoj gimnastici na području bivše države. Danas su u klubu stalno zaposlena četiri trenera kojima u radu s dvjestotinjak djece uzrasta od 3 do 16 godina pomažu dva trenera-asistenta.

Djeca su podijeljena u dvije skupine, rekreativce i natjecatelje. Rekreativno se gimnastikom bave djeca predškolske i školske dobi što je osobito važno za unapređenje zdravlja i kvalitetnijeg razvoja djece i mladih na području grada Rijeke i cijele Primorsko-goranske županije.

Druga skupina, natjecatelji, promoviraju sportski način života, a ujedno reklamiraju Klub i grad na razini države i cijele Europe jer zbog svojih rezultata često nastupaju na međunarodnim natjecanjima.

Prema riječima predsjednice kluba Mirjane Jovičić, Gimnastički klub Rijeka povijesni je i pravni slijednik svih gimnastičarskih društava nastalih prije osnivanja kluba. „Ove godine, uz 50 obljetnicu postojanja kluba, slavimo i 70 godina gimnastike u sportsko-rekreacijskom centru Belveder, a možemo se i pohvaliti sa tri velika jubileja koji nas čekaju sljedeće godine – 170 godina od uvođenja gimnastike u riječku gimnaziju, 120 godina riječke gimnastike i 120 godina Riječkog gimnastičkog savjeta. S obzirom na to vjerujem da smo zaslužili dobiti i novi, moderniji i adekvatniji prostor za treniranje od ovog u kojem smo sada“, rekla je Jovičić i zahvalila svima koji su tijekom godina bili dio kluba, djelatnicima, trenerima, gimnastičarima, djeci i njihovim roditeljima.

Gradonačelnik Filipović čestitao je Klubu veliku obljetnicu i rekao kako Grad stoji uz sve svoje sportske kolektive i klubove. „U tom kontekstu mogu reći kako postoji inicijativa od strane Hrvatskog gimnastičkog saveza i gimnastičkih klubova u Rijeci za izgradnjom nove dvorane. U gradskom proračunu za 2024. godinu osigurat ćemo sredstva za izradu projektne dokumentacije za tu dvoranu, otvaraju se i mogućnosti financiranja realizacije tog projekta i iz EU fondova, ali moram napomenuti da je to sve proces koji traje. Kvalitetna infrastruktura za daljnji razvoj gimnastike u Rijeci svakako je potrebna i radit ćemo na tome“, rekao je Filipović i čestitao svim gimnastičarima koji su tijekom godina dali svoj obol razvoju riječkog sporta.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...