Na Redditu otvorena rasprava: psi na plaži – da ili ne?

Autor: Sanja Tumara 29.06.2022

pas more

Dok neki misle kako je kućnim ljubimcima mjesto na plaži, baš kao i ljudima, drugima su, pak, životinje na plaži ugrožavanje higijenskih standarda i pravi rizik za zdravlje. U našoj županiji ima više službenih plaža za pse, a neke su se, poput one u Crikvenici s kafićem za pse, već prilično brendirale.

RIJEKA – S početkom kupališne sezone počne se aktualizirati pitanje pasa na plaži i kupanja sa psima. Treba li ih uopće voditi na more, gdje, u koje doba… Jer dok neki misle kako je kućnim ljubimcima mjesto na plaži, baš kao i ljudima, drugima su, pak, životinje na plaži pravi rizik za zdravlje i ugrožavanje higijenskih standarda. Činjenica jest da sve više turista na ljetovanje dolazi s kućnim ljubimcima, prije svega sa psima i da se turistički djelatnici tome prilagođavaju pa ima i sve više plaža za pse.

Ovih dana jedan je korisnik Reddita svojom objavom i pitanjima potaknuo nove rasprave na tu temu: Boravim zadnjih tjedan dana na jednom dalmatinskom otoku, već ima ponešto stranaca. Dobar dio ih dolazi sa psima, i koliko vidim, ne primjećuju table na plažama na kojima piše da nije dozvoljeno dovođenje pasa. S obzirom na sve veći trend pasovlasništva, je li za očekivati da će kroz par godina na većini mjesta pisati da plaža nije za ljude bez psa? Koliko to može biti higijenski?

Pod objavom se razvila burna, bogata pa i duhovita rasprava, od onih koji misle da su vlasnici pasa najsenzitivnija i najugroženija vrsta u Hrvatskoj ili da su od vlasnika pasa gori samo biciklisti pa do onih koji upozoravaju da su puno veći problem turistički brodovi koji ispuštaju fekalije u more i kojima „pored sve stoke na plaži, psi uopće nisu problem!“

Uglavnom, u našoj županiji ima više službenih plaža za pse, a neke su se, poput one u Crikvenici s kafićem za pse, već prilično brendirale. Prema podacima na stranicama Turističke zajednice Kvarnera, u Rijeci i okolici tri su službene plaže za pse, na Opatijskoj rivijeri i na Crikveničko-vinodolskoj nalaze se po dvije, na Krku ih je 7, dok ih Cres ima 3. Na Rabu i na otoku Lošinju postoji više lokacija na kojima je dozvoljeno kupanje pasa.
A kakvo je vaše mišljenje po pitanju pasa na plažama – za ili protiv?