Na riječkom Korzu otvorena izložba povodom 80. godišnjice stradanja Lipe

Autor: Marina Pauletić 24.04.2024

LIPA_PAMTI_IZLOZBA-46709

Izložbom se predstavlja fotografska i dokumentarna građa kao i individualna svjedočanstva preživjelih koji govore o stradanju, ali i poslijeratnoj obnovi.

Rijeka - U cilju podsjećanja građana na lipajsko stradanje te njihova pozivanja na središnji komemorativni skup koji će se održati 30. travnja, na riječkom Korzu, povodom obilježavanja 80. godišnjice stradanja Lipe, postavljena je povijesna izložba “Lipa pamti” autorica Vane Gović Marković i Tee Perinčić.

Riječ je o izložbi povijesnog karaktera koja tematizira nacistički zločin počinjen nad civilima Lipe 30. travnja 1944., ali se osvrće i na 80 godina staru kolektivnu memoriju Lipe. Izložbom se predstavlja fotografska i dokumentarna građa kao i individualna svjedočanstva preživjelih koji govore o stradanju, ali i poslijeratnoj obnovi.

LIPA_PAMTI_IZLOZBA-82947

Po prvi put su, primjerice, javnosti je predstavljeno 30-ak sačuvanih fotografija stradalih Lipljana koje je Memorijalni centar “Lipa Pamti” kroz proteklih devet godina prikupio iz obiteljskih arhiva preživjelih sumještana i njihovih potomaka, danas razasutih diljem svijeta. Izložba se može razgledati do 2. svibnja 2024. godine.

Otvorenju na Korzu nazočili su zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, ujedno i organizatora izložbe, Tamara Mataija, zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan i načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela.

LIPA_PAMTI_IZLOZBA-82614

Riječ je o izložbi povijesnog karaktera koja tematizira nacistički zločin počinjen nad civilima Lipe 30. travnja 1944., ali se osvrće i na 80 godina staru kolektivnu memoriju Lipe. Izložbom se predstavlja fotografska i dokumentarna građa kao i individualna svjedočanstva preživjelih koji govore o stradanju, ali i poslijeratnoj obnovi.

Zamjenik Mamula je istaknuo da tek posjetom selu i Memorijalnom centru možemo pokušati pojmiti veličinu stradanja u kojemu je ubijeno jedno cijelo mjesto, kazao je i dodao da upravo obilježavanjem u Lipi, ali i ovom izložbom, Primorsko-goranska županija nastoji njegovati kulturu sjećanja i boriti se protiv sve učestalijeg relativiziranja povijesti i revizionizma.

LIPA_PAMTI_IZLOZBA-67894

“Kada se svedemo na osobnu razinu i kada shvatimo da su stradali ljudi s imenom i prezimenom, a da su zločin počinili isto takvi, obični ljudi, tek tada i sami možemo shvatiti što je u životu bitno, koliko je rat strašna pojava i kolika je odgovornost na svima nama da se borimo protiv izbijanja bilo kakvog konflikta u budućnosti”, zaključio je Mamula.

Zamjenica Krpan rekla je da je ova izložba tiha potpora svim žrtvama u Drugom svjetskom ratu, posebno stanovnicima sela Lipa. Dodala je da su Hrvatska, PGŽ i Rijeka zahvaljujući antifašizmu bile na pravoj strani povijesti i poslala snažnu poruku o važnosti očuvanja mira. Na to se nadovezao načelnik Kinkela koji je istaknuo važnost obrazovanja budućih generacija da se takvi zločini nikada ne ponove.

LIPA_PAMTI_IZLOZBA

Ravnateljica Mataija podsjetila je da je spomen muzej “Lipa pamti” osnovan 60-ih godina prošlog stoljeća, a s velikim entuzijazmom vodila ga je mještanka Danica Maljavac, sve do njegovog zatvaranja 1989. godine. Zalaganjem Mjesnog odbora Lipa i PPMHP-a, te uz potporu Županije i Općine Matulji, 2015. godine muzej je ponovno zaživio. Otvoren je novi stalni postav, a rad muzeja se profesionalizirao. Stalni postav nagrađen je na i nacionalnoj razini, a rad centra usmjeren na promociju mira i tolerancije te je prepoznat u stručnoj javnosti i izvan granica Hrvatske, navela je ravnateljica i posebno istaknula da se u centru, uz potporu Grada Rijeke, provodi terenska nastava za učenike 8. razreda riječkih osnovnih škola koji utvrđuju gradivo iz povijesti vezano uz Drugi svjetski rat i antifašizam.

Program obilježavanja 80. obljetnice stradavanja Lipe provode PPMHP i Općina Matulji, uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije, Ministarstva kulture i medija te Grada Rijeke.

Otvorenju izložbe prisustvovala je i pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...