Na sjednici Odbora za kulturu raspravljalo se o sudbini Lansirne stanice Torpedo

Autor: Marina Pauletić 19.10.2023

49807035167_489e5df3b6_b

Projekt bi tako imao dvije faze, rekonstrukcijsku i interpretacijsku.

Rijeka – Jučer je u Rijeci održana 22. tematska sjednica Odbora za kulturu, a glavna joj je tema bila industrijska baština. Raspravljalo se o sanaciji i revitalizaciji Lansirne stanice Torpedo te o sudbini Teatra Fenice koje, iako atraktivno, već godinama propada.

Na sjednici su sudjelovali članovi Odbora za kulturu, Vlasta Linić, privremena pročelnica, Lilian Stošić, pročelnica Konzervatorskog odjela, Dolores Oštrić, konzervatorica, Davor Žigman, voditelj odjela za održavanje Lučke uprave Rijeka i Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave.

sjednica_odbora_za_kulturu-97305

Lansirna stanica Torpedo izgrađena je 1870-ih godina, potom je modernizirana, a ovakva kakvu ju možemo vidjeti danas izgrađena je davne 1930. godine. Što učiniti s lansirnom rampom primarni je cilj, no jučerašnja sjednica nije iznjedrila odgovor na to pitanje. Ravnatelj Lučke uprave kazao je kako smatra da Konzervatorski odjel traži razlog za odugovlačenje, dok bi Lučka uprava s radovima krenula odmah kad bi znala koji je dio rampe potrebno sačuvati, a koji rušiti.

sjednica_odbora_za_kulturu

Osim što je potrebno da se postave rokovi za željene zahvate, potreban je projektni menadžer koji bi koordinirao čitavi proces, a nužno je razmisliti i o zoni koja se nalazi oko lansirne rampe. Maša Magzan tako je napomenula da u obzir treba uzeti gradski plan razvoja te ustvrditi kulturnu strategiju grada. Također, Vukorepa je potvrdio da će nakon dovršetka izgradnje mosta 2025. godine dio s Lansirnom rampom moći biti izdvojen iz Luče zone, dok bi zbirka Torpeda trebala biti premještena u Metropolis.

sjednica_odbora_za_kulturu-16248

Proces premještanja zbirke Torpedo i rekonstrukcije lansirne rampe uključuje više dionika te prava i obveze trebaju biti jasno definirana. Potrebno je uključiti i udrugu Pro Torpedo, Grad Rijeku te Muzej grada Rijeke. Važna stavka je izrada faksimila, radi kojega je bitno odlučiti koji će se dio Lansirne rampe rušiti, a svemu će prethoditi stručno mišljenje stručnjaka Ribarića.

Projekt bi tako imao dvije faze, rekonstrukcijsku i interpretacijsku, o kojoj ovise brojni, međusobno uvjetovani koraci. Nužno je da pritom budu uključeni svi dionici pa je predloženo da se pitanju Lansirne stanice pristupi timski.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...