Najava poskupljenja iz Autotroleja zgrozila naše čitatelje: A što ćete ponuditi za nove cijene?

Autor: Srđan Brajčić 22.01.2022

wp-content/uploads/2018/05/strajk-autotrolej-autobus-4.jpg

- Čekaj malo… Autobusi voze na plin, a oni cijene dižu prema nafti. Tko tu koga i za koje pare, pita svih nas Verica Pilipović.

Rijeka - Uvjerenje da građani ne mogu ništa promijeniti pokazuje i tvrdnja: “Stavili mi palac dole ili gore cijene će ići za 20 % gore” koju je napisala Ivana Batković u komentarima na naše pitanje o opravdanosti poskupljenja usluga Autotroleja i time osvojila najviše simpatija svih onih koji su se uključili u ovu raspravu na društvenim mrežama.

Iako građani svake godine mogu izaći na izbore i promijeniti državnu ili lokalnu vlast, oni takvu svoju mogućnost slabo koriste. No, u slučaju poskupljenja voznih karti za 20 posto nije samo stvar u tome da su građani suočeni s još jednim udarom na svoj ionako sve skromniji standard, već se postavlja pitanje - što dobivaju za uzvrat.

To u svom komentaru naime pita naša čitateljica Ružica Valentini Tuđa:

“A što ćete ponuditi za nove cijene? Stare autobuse, nervozne vozače, loš raspored vožnje. Čast izuzecima. Zašto svima ne naplaćujete karte u busu? Bitno da stariju populaciju od 70 i više maltretirati za kartu, a mlade vas je strah pitati. Dignite primanja svojim vozačima i poboljšanje im uvjete rada”, smatra Ružica, a možemo tome i pridodati sve one slučajeve samozapaljivih buseva.

Puno je komentara iz kojih se iščitava nezadovoljstvo uslugama Autotroleja:

“Uz ovakav vozni red, trebaju spustiti cijene, a ne dignut. Autobusi voze svake prijestupne, na Delti vozači prigradskih linija sjede u autobusima, ne bi ranije došli na peron da idemo ko ljudi, nego se guramo kao ovce”, napisala je pak Adriana Žeželić.

Dakle, jedan dio korisnika kronično je nezadovoljan uslugama Autotroleja.

No, taj “detalj”, da je usluga loša godinama, nije rezultat trenutnog kretanja cijena na svjetskim tržištima nafte, zbog čega je Autotrolej sada prisiljen poskupiti vozne karte, već s upravom, nadzornim odborom i skupštinom, tj. vlasnikom ovog komunalnog poduzeća. Predsjednik i član skupštine Autotroleja je riječki gradonačelnik, sada je to Marko Filipović. Da su bili neki drugi ljudi u ovim tijelima, možda bi i usluga Autotroleja bila bolja.

Kako god bilo, naši čitatelji primjećuju i jednu zanimljivu nelogičnost s kojom se opravdava poskupljenje karti za 20 posto:

“Čekaj malo… Autobusi voze na plin, a oni cijene dižu prema nafti. Tko tu koga i za koje pare'', pita svih nas Verica Pilipović.

Posve sigurno, Autotrolej se, uostalom kao i svi mi, suočava s inflacijom.

“Mi stariji znamo iz iskustva u SFRJ, da kad inflacija krene povlači sve cijene za sobom i teško ju je zauzdati bez nekih drastičnih poteza. Možda će se tako napumpane visoke cijene ustabiliti kad uvedemo euro, jer taj zamrznuti tečaj kune nije realan i jedino visoke cijene to ispravljaju i prilagođavaju stvarnom stanju naše ekonomije, normalno na štetu nas potrošača”, kaže Marisa Gruden.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...