Najavljen program Dana zdravih gradova u sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad”

Autor: Andrea Načinović 13.05.2022

dan_zdravih_gradova_2022

Cilj obilježavanja Dana zdravih gradova je skrenuti pozornost šire javnosti na važnost usvajanja zdravih životnih navika.

Rijeka - U sklopu projekta „Rijeka - Zdravi grad“, nizom programa i aktivnosti od 14. do 20. svibnja obilježit će se Dan zdravih gradova.

Cilj obilježavanja Dana zdravih gradova je skrenuti pozornost šire javnosti na važnost usvajanja zdravih životnih navika, te ujedno obilježiti Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, Europski dan debljine, Hrvatski dan šećerne bolesti, Svjetski dan hipertenzije i Svjetski dan nepušenja.

"Obilježavanjem Dana zdravih gradova, trudimo se svake godine prezentirati i provoditi razne aktivnosti usmjerene na određene javnozdravstvene teme koje su odabrane kao prioritetne u zaštiti zdravlja građana“, istaknuo je u ime Grada Rijeke voditelj projekta „Rijeka - Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Aktivnosti u sklopu ovogodišnjeg programa započet će ove subote kada će se u parku Mlaka s početkom u 10 sati održati program „Pale su maske, krećimo se i vježbajmo do daske“ koji će uključivati vježbanje i šetanju parkom za sve zainteresirane građane te mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Povod za održavanje ovog programa je obilježavanje Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti, Hrvatskog dana šećerne bolesti, Svjetskog dana hipertenzije te Dana zdravih gradova. Aktivnost organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suorganizaciji s Gradom Rijeka, a uz podršku Fakulteta zdravstvenih studija i Fitness Insanity „Ne njurgaj, pokreni se".

„Ova, kao i brojne druge akcije koje provodimo, usmjerene su ka podizanju svijesti građana o nekim važnim javnozdravstvenim temama, a uvijek naglašavamo i kako je tjelesna aktivnosti uvijek dobra preventivna mjera za mnoge bolesti“, istaknula je Helena Glibotić Kresina u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, ujedno i voditeljica Tematske grupe Zdravo starenje projekta „Rijeka - Zdravi grad“.

Program će se nastaviti u ponedjeljak, 16. svibnja u 12 sati kada će na postamentima na Korzu povodom Svjetskog dana nepušenja otvoriti izložba učeničkih plakata na tu temu, a bit će izveden i ulični performans kojim se želi osvijestiti ukupna šteta od pušenja. Organizator događaja je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, u suradnji s Gradom Rijeka.

„Ovom kampanjom želja nam je osvijestiti građane o štetnosti pušenja u Hrvatskoj te pozvati na bolje javne politike vezane uz regulaciju ukupnih šteta i troškova povezanih s pušenjem“, objasnio je Darko Roviš s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te voditelj Tematske grupe za Potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka-Zdravi grad“.

U srijedu, 18. svibnja u 10:30 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se javna tribina pod nazivom „Brini za svoje zdravlje“. Tribinu povodom Hrvatskog dana šećerne bolesti, Svjetskog dana hipertenzije, Europskog dana debljine i Dana zdravih gradova, organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Grad Rijeka te Medicinska škola Rijeka. Tribina je namijenjena široj javnosti, a posvećena je velikom javnozdravstvenom izazovu koji danas predstavljaju kronične nezarazne bolesti, s posebnim osvrtom na šećernu bolest i debljinu te važnosti pravilne prehrane kao prevencije kardiovaskularnih bolesti.

„Cilj ove tribine, kao i brojnih drugih programa koje provodimo na temu zdravlja je podizanje svijesti građana o javnozdravstvenim problemima koji predstavljaju jedno veliko zdravstveno opterećenje i želimo među građanima osvijestiti činjenicu da su primjerice šećerna bolest i brojne kardiovaskularne bolesti izrazito rasprostranjene u našem društvu“, rekla je Iva Sorta-Bilajac Turina u ime Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Završno događanje ovogodišnjeg obilježavanja „Dana zdravih gradova u Rijeci“ bit će u petak, 20. svibnja kada će se održati predstavljanje projekta „Rijeka - Zdravi grad“ te prezentacija sudjelovanja Grada Rijeke u radu Europske mreže zdravih gradova. Program je namijenjen studentima Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, kako bi se upoznali s principima rada projekta Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, kao i s mogućnosti njihovog uključivanja u rad.

Regionalni ured za Europu Svjetske zdravstvene organizacije pokrenuo je projekt Zdravi grad 1987. godine kako bi osnažio interes za pozitivni koncept zdravlja u gradovima diljem Europe te potaknuo i omogućio direktnu suradnju među njima bez barijera političkih granica. U više od tri desetljeća svog djelovanja europski pokret Zdravih gradova prepoznat je kao predvodnik u uvođenju promjena te stvaranju urbanog okruženja koje podržava zdravlje i blagostanje ljudi koji u njemu žive.

Grad Rijeka principe projekta „Zdravi grad“ slijedi još od 1990. godine i jedan je od osnivača Hrvatske mreže zdravih gradova, a od 1998. godine član je i Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije. Projekt “Rijeka-zdravi grad”, osim promicanja zdravlja u lokalnoj zajednici služi i kao pozitivan primjer drugim hrvatskim gradovima, posebice onima koji nisu uključeni u Hrvatsku mrežu zdravih gradova. U okviru projekta proveden je u suradnji s akademskom zajednicom niz primijenjenih istraživanja vezanih uz zdravlje i odrednice zdravlja, te objavljen niz edukativno-promotivnih materijala o različitim zdravstvenim problemima i ponašanjima koja su povezana sa zdravljem.

Također, osmišljen je i proveden niz projekata usmjerenih na povećanje razine zdravlja i blagostanja u zajednici kao što su Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom (iFest), Riječke sportske igara za djecu s teškoćama u razvoju, projekt povećanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom „Otklonimo barijere“, Klubovi za umirovljenike i starije osobe, projekt informatičkog opismenjavanja osoba starije životne dobi „Društvo u kojem učim i osjećam se dobro“, projekt promocije kretanja i zdravih načina života „Rijeka u kretanju“, te brojni drugi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...