Najavljen Student Day Festival – šest dana glazbe, sporta, edukacije i zabave

Autor: Marina Pauletić 31.05.2023

wp-content/uploads/2021/10/student-day-festival-drugi-dan-zabranjeno-pusenje-Who-See-Vanillaz-58.jpgFoto: arhiva

Studenti su preuzeli ključeve grada.

Rijeka - U organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci 13. izdanje Student Day Festivala održava se od 29. svibnja do 4. lipnja. Tim je povodom riječki gradonačelnik Marko Filipović studentima predao i ključeve grada.

Centralno mjesto održavanja većine programa već treću godinu zaredom je Sveučilišni kampus na Trsatu, a osim koncertnog programa studenti su pripremili brojne radionice, predavanja, sportske i edukativne aktivnosti.

wp-content/uploads/2021/10/Student-day-festival-TBF-Hladno-pivo-Krank%C5%A1vester-1.jpgFoto: arhiva

Rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija izrazila je zadovoljstvo time što studenti, lokalna i regionalna uprava te Sveučilište tradicionalno stvaraju tjedan šušura. Istaknula je kako je Student Day više od samih koncerata, to je festival studentske energije u kojem studenti pokazuju što sve mogu i kako promišljaju o Sveučilištu. Iskoristila je priliku za pohvaliti riječki Studentski zbor i kazati kako je riječ o najboljem zboru studenata što pokazuju njihova postignuća i rezultati, a čine ga vrlo osviješteni studenti koji se vrlo jasno bore za svoj standard i za uvjete koji im osiguravaju izvrsnost.

Uspješan Festival studentima je poželio i pročelnik Ureda županije Goran Petrc koji je istaknuo kako je riječ o već tradicionalnoj manifestaciji koja će i u budućnosti imati podršku Primorsko-goranske županije.

Gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović iskoristio je priliku i čestitao predsjednici Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i svim sudionicima koji su u proteklih 13 godina dali doprinos u organizaciji festivala. Istaknuo je kako festival, uz promociju znanja i svih studentskih aktivnosti, pruža priliku za turističku promociju Rijeke jer privlači mnogobrojne studente iz Hrvatske te smatra riječko sveučilište kao najpropulzivnije u hrvatskim okvirima i šire. Gradonačelnik smatra da je lokacija održavanja festivala na Trsatskom kampusu najprimijerenija dosad, istaknuvši prednost blizine studentskih domova i fakulteta.

wp-content/uploads/2021/10/student-day-festival-drugi-dan-zabranjeno-pusenje-Who-See-Vanillaz-99.jpgFoto: arhiva

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Lana Par istaknula je kako aktivnosti nisu namijenjene isključivo studentima već široj lokalnoj zajednici te pozvala građane da im se pridruže u studentskom tjednu. Predstavila je program koji je započeo prigodnom tribinom Stres, Faks & Rock’n’ Roll, a ove godine je jasno vidljiva problematika mentalnog zdravlja što pokazuje da su studenti osviješteni, potražit će pomoć i spremno je pružiti svojim kolegama. U okviru programa održat će se i radionica akcija mjerenja tlaka i šećera, radionica o studentskim radnima pravima, a zabavni dio programa za koji je iskazan veliki interes od strane studenata, donosi radionicu Paint&Wine i Paintball turnir. Na sutrašnjem dnevnom redu nalazi se Opća skupština Studentskog zbora nakon koje će uslijediti potpisivanje ugovora o financiranju studentskih projekata koje su prijavljivale studentske udruge, a za što se sveukupno izdvojilo preko 50 tisuća eura. Naglasila je kako se svake godine povećava broj prijavljenih projekata, a sredstva koja se prijavljuju na natječaj bivaju sve veća. Time se pokazuje aktivnost i ambicija studenata da za vrijeme studija sami ulože energiju i trud te na taj način pokušaju doprinijeti razvoju studentske, akademske i lokalne zajednice. Najavila je i predstavljanje studentskih udruga planirano za petak, 2. lipnja koje će se održati na Kampusu gdje će se studenti i građani moći upoznati s njihovim radom i aktivnostima.

Alen Tibljaš ispred RIKUP-a, naveo je kako je ova godina bila iznimno izazovna kada je riječ o izvođačima, ali kako se ipak uspješno posložio koncertni program. Najavio je dvije novosti na ovogodišnjem Student Day Festivalu - za razliku od prijašnjih godina kada su bile postavljene dvije pozornice, ove godine je jedan floor na kojem će nastupati ujedno i izvođači elektronske glazbe. Još jedna novost prati ovogodišnje izdanje - u slučaju loše vremenske prognoze, festival se održava po planu što je omogućeno natkrivanjem koncertnog prostora.

Mnogima najzabavniji dio programa je onaj koncertni dio koji će se održati 2. i 3. lipnja u prostoru nekadašnjeg Tenka. Kako je objasnio Alen Tibljaš u ime RIKUP-a, suorganizatora Festivala, potrudili su se ove godine pronaći za svakoga ponešto pa će se na pozornici izmjenjivati izvođači različitih glazbenih stilova. Nastupit će Damir Urban, Mimi Mercedez, Nipplepeople, Vesna Pisarović, Vojko V, Alen Vitasović, Smoke Mardeljano, 2X Šihta [Dupla Šihta]. Osim njih, nastupaju DJ-evi Bronski, Marcel, Marin Biočić, Tino Dobrić, Bruns Lay, Dino Jukić, Grooveline, Recep i Tom Bug. Tibljaš je naglasio kako ove godine neće biti dvije različite pozornice kao prijašnjih godina, već da će program elektronske glazbe započinjati u 2 ujutro nakon koncerata.

Valja napomenuti kako su svi programi Student Day Festivala besplatni za sudjelovanje, a cjelokupni program može se pronaći na web stranici sdf.uniri.hr te službenim Facebook i Instagram stranicama.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...