Nastavlja se mučna situacija u HNK Ivana pl. Zajca - zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća Bojan Šober apelira: Vijećnice i vijećnici, krajnji je trenutak da učinite nešto!

Autor: Nikola Cvjetović 25.05.2022

wp-content/uploads/2018/03/kazalisni-trg-kazaliste-hnk-ivana-pl-zajca-8.jpg

„Odnos između intendanta Blaževića i najveće većine zaposlenika trajno je i bespovratno narušen isključivo zbog samovolje, strahovlade, osvetoljubivosti, nerijetko i diktatorskog načina upravljanja kazalištem gospodina Blaževića… Vrlo brzo doznat ćemo hoće li intendant i vjerni mu ljudi iz kazališta, a možda, tko zna, i iz Kazališnog vijeća, izvesti novi manevar kako bi u potpunosti - barem za neko vrijeme, ali vrijeme dovoljno da spasi svoju ravnateljicu Hrvatske drame i svog v.d. Upravitelja tehnike - blokirati rad Kazališnog vijeća.“

RIJEKA – „Zbog svega navedenog, ali i niza ostalih saznanja (poput zapošljavanja poslovne ravnateljice ili ugovora o radu intendanta), molim vijećnice i vijećnike Gradskog vijeća Grada Rijeke ozbiljno i odgovorno promisle o svim mogućim sljedećim koracima koje mogu, ako žele, poduzeti u cilju razrješenja vrlo kaotične i mučne situacije u HNK Ivana pl. Zajca. Odnos između intendanta Blaževića i najveće većine zaposlenika trajno je i bespovratno narušen isključivo zbog samovolje, strahovlade, osvetoljubivosti, nerijetko i diktatorskog načina upravljanja kazalištem gospodina Blaževića. Vijećnice i vijećnici, ukoliko vam je stalo da poštenog, transparentnog, legalnog i legitimnog funkcioniranja HNK Ivana pl. Zajca, ako vam je stalo da odgovorno odlučujete o 42 milijuna kuna Riječanki i Riječana, koliko HNK godišnje uprihoduje iz gradskog proračuna, krajnji je trenutak da učinite nešto“. Završetak je to otvorenog pisma člana i zamjenika predsjednika Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca Bojana Šobera gradskim vijećnicima i vijećnicima Grada Rijeke.

I tako riječka kazališna kuća i dalje nastavlja puniti medijske stupce, ali ne zbog sjajnih izvedbi. Kao što i sam Šober u pismu navodi „ono što se posljednjih tjedana i dana, a posebno od posljednje sjednice Gradskog vijeća i neusvajanja Izvješća o poslovanju HNK intendanta Marina Blaževića, a potom i raznih medijskih i, uopće, javnih reakcija, događa i u Kazalištu i u Kazališnom vijeću pretvorilo se u izrazito ozbiljan problem koji je kulminirao“. Javno pismo Bojana Šobera u nastavku prenosimo u cijelosti:

„Poštovane gradske vijećnice i poštovani gradski vijećnici Grada Rijeke,
javljam vam se otvorenim pismom kao član i zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća HNK „Ivana pl. Zajca“, i to kao član imenovan upravo voljom Gradskog vijeća Grada Rijeke pa, sukladno pravnim propisima, za svoj rad i poštivanje pravnih propisa odgovaram upravo Gradskom vijeću Grada Rijeke.

Naime, netom sam završio razgovor sa g. Mandićem iz Novog lista a osnovno pravilo kulture uposlenika je da informira svog pretpostavljenog o onome što se događa, s čime je upoznat i kako se bori za dobrobit Osnivača HNK Ivana pl. Zajca odnosno Kazalište. Od vas sam dobio mandat da budem član Kazališnog vijeća i tu sam ulogu do sada činio (po mom skromnom mišljenju) na najbolji mogući način, štiteći interes Grada i naših sugrađana.

bojan_sober_2022 Bojan Šober

Ono što se posljednjih tjedana i dana, a posebno od posljednje sjednice Gradskog vijeća i neusvajanja Izvješća o poslovanju HNK intendanta Marina Blaževića, a potom i raznih medijskih i, uopće, javnih reakcija, događa i u Kazalištu i u Kazališnom vijeću pretvorilo se u izrazito ozbiljan problem koji je kulminirao. U svim događanjima s kojima sam neposredno upoznat, ali i s mnogim drugim s kojima sam upoznat posredno, zrcali se potpuno nevjerojatna spremnost intendanta i njemu odanih, vrlo rijetkih, ali vrlo odanih zaposlenika Kazališta da doslovno vladaju Kazalištem protivno svim ljudskim i profesionalnim standardima.

Pritom na sve načine pokušavajući izigrati propisane procedure, nimalo ne prezajući koristiti se svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, prijetnjama, plašenjima, obmanama ili omalovažavanjima...

Kako bi za svoje igre i igrice osigurali legitimitet, na razne, a često i nevjerojatne načine pokušavaju koristiti upravo članove Kazališnog vijeća koji bi im trebali poslužiti kao kišobran ispod kojega se skrivaju, a čije bi im odluke na sjednicama Kazališnog vijeća trebale osigurati legitimitet i formalno-pravni mir.

Sve to, ponavljam, posve je postalo jasno proteklih tjedana kada se klupko omotano oko Kazališnog vijeća i počelo odmotavati. Navest ću dva recentna primjera u kojima ću pokušati dočarati atmosferu, ustrajnost g. Marina Blaževića i pobočnika mu (i iz redova zaposlenika i iz redova Kazališnog vijeća) da na sve zamislive načine ostvari svoj naum i spremnost istih pobočnika da mu u tome pomognu, sve pravne akrobacije i pritiske kojima se služe...

Primjer prvi.
Poslije posljednje sjednice Kazališnog vijeća, što je održana 19. svibnja, a na kojoj se raspravljalo i o spomenutom neusvojenom Izvješću, ali i pitanjima PGS-a o mogućem protupravnom angažmanu Marina Blaževića u projektu EPK, član Kazališnog vijeća Ervin Mičetić podnio je ostavku na mjesto člana KV-a. Vrlo brzo se doznalo da je to učinio jer je na sjednici Vijeća glasao protivno većinskom mišljenju zaposlenika koji su ga i izabrali na tu funkciju i čije bi interese trebao zastupati i braniti u Kazališnom vijeću. Na istoj sjednici Vijeća jedan od članova iznio je svoje spoznaje, te ih potkrijepio ugovorima, da su i dvoje najbližih suradnika Marina Blaževića također sudjelovali u projektu EPK bez nužnog odobrenja Kazališnog vijeća, a za što su primili i honorar. Prema tome, iznesena je sumnja da su prekršili odredbe Zakona o kazalištima, Statut te Pravilnik o radu HNK „Ivana pl. Zajca“ te se pokazala potreba da Kazališno vijeće o tome raspravi i donesene odluku.

I sada dolazimo na drugi primjer.
Zakon o radu izrijekom nalaže da se izvanredni otkaz, kao mjera koja se izriče u takvim situacijama, može uručiti u maksimalnom roku od 15 dana od dana spoznaje o učinjenom prekršaju. U konkretnom slučaju, taj rok ističe 3. lipnja ove godine. Tada do potpunog izražaja dolazi sve ono na što su spremni Marin Blažević i oni koji mu iz nekog vrlo konkretnog razloga po svaku cijenu čuvaju leđa i štite ga. Predsjednik Kazališnog vijeća Ivan Vagroš, izabran u Vijeće iz redova kazališnih umjetnika „Ivana pl. Zajca“, 20. svibnja pisanim putem pristaje na sazivanje izvanredne sjednice u ponedjeljak, 23. svibnja, na što pristaju još tri člana Vijeća, uključujući i mene. Sjednica je trebala biti održana, što Poslovnik o radu KV-a i dopušta, putem Zoom platforme. Međutim, vrlo skoro svjedočimo prvom kopernikanskom obratu. Predsjednik Vagroš odjednom odustaje od dogovorenog termina pa predlaže dva nova- ili 25. svibnja ili 1. lipnja. Pravda to činjenicom da na sjednici Kazališnog vijeća ne mogu biti intendant i poslovna ravnateljica zbog ranije preuzetih obveza. Pa potom slijedi e-mail korespondencija između članova Vijeća, ali se u nju uključuje i Blažević te na koncu i pravna služba kazališta. Blažević u svom dopisu uglavnom pritišće, vrijeđa, omalovažava, straši..., gospođa iz pravne službe citira Poslovnik o radu Kazališnog vijeća i implicira da bi prema njemu intendant i poslovna ravnateljica morali biti na sjednici, a predsjednik Vagroš upozorava nas doslovno da njih dvoje „moraju“ nazočiti sjednici pa zaključuje da ona bez njih ne bi bila pravovaljana.

U korespondenciju sam bio aktivno uključen sve vrijeme, a ovdje ću vam predočiti samo dva od mojih dopisa kolegama.

Prvi je napisan u ponedjeljak, 23. svibnja, dok sam još gajio iluziju da bi sjednica dogovorena za taj dan ipak mogla biti održana.

Poštovani kolege,
poslije brojnih konzultacija s pravnicima i odvjetnicima, želim naglasiti da i dalje, čvršće no jutros, inzistiram na današnjoj sjednici Kazališnog vijeća. Bez obzira na manevre i silan trud da se sjednica opstruira i bez obzira na citiranje članka 12. našeg Pravilnika s boldanim dijelovima, što bi valjda trebalo utjecati na našu s(a)vijest, odredbe Pravilnika ustvari su jasne i nedvosmislene. Sjednica Kazališnog vijeća bit će pravno valjana ukoliko joj nazoče predsjednik Vijeća i dva člana, tako se, naime, osigurava kvorum. Intendant i poslovna tajnica imaju pravo i obavezu nazočiti sjednicama Vijeća. Istina. Na njoj nemaju pravo glasa. Isto pravo i obavezu prisustvovanja sjednicama Vijeća imaju i svi članovi Vijeća, koji, k tome, imaju pravo glasa pa je, dakle, njihova nazočnost formalno-pravno neophodnija i obveznija od intendantove. No, ipak, unatoč svemu, sjednica će biti legalna i legitimna, a odluke pravovaljane ako sjednici prisustvuju tek dva članova Vijeća plus predsjednik Vijeća. Niti jedan dio Poslovnika niti jednim slovom ne priječi održavanje sjednice Kazališnog vijeća ako na njoj nije prisutan intendant ili poslovna ravnateljica. Ne postoji niti jedna zakonska zapreka da sjednica ne bude održana bez nazočnosti intendanta i poslovne ravnateljice. Da zaključim, zahtijevam održavanje sjednice bez ikakvog odgađanja, a, ukoliko se s mogućim zaključcima što će na njoj biti doneseni, netko ne bude slagao ima pravo osporavati njezin legitimitet.

Drugi je, pak, kolegama upućen sljedećeg dana.

Poštovani kolege,
s obzirom na činjenicu da ste se u potpunosti oglušili na moj posljednji jučerašnji pokušaj da vas uvjerim u potrebu nužnog i hitnog održavanja sjednice Kazališnog vijeća, i to u terminu koji i jest najprije bio usvojen, moram vam se obratiti još jednom. Dakle, za sazivanje jučerašnje sjednice (23. svibnja u 19.00 sati) nije postojala baš niti jedna zakonska prepreka! I, suprotno onome u što nas pokušavaju uvjeriti gospođa Šegulja i predsjednik Kazališnog vijeća, gospodin Vagroš, intendant i poslovna ravnateljica NE MORAJU nazočiti sjednici Kazališnog vijeća da bi ona bila pravovaljana i legalna pa je, dakle, postojao puni smisao da bude održana. Drugo, prijedlog da se nova izvanredna sjednica Kazališnog vijeća sazove 25. svibnja vrlo je planski smišljena s obzirom na najavu kolege Peranića da joj neće moći nazočiti pa bi, dakle, nazočnost kolega Vagroša i Trinajstića jamčila moje preglasavanje ili bi, pak, to bio razlog za održavanje redovite sjednice KV-a 1. lipnja. A budući da je kolega Peranić predmetne ugovore dao na uvid 19. svibnja pa od tada teče 15-odnevni rok za eventualno uručivanje izvanrednih otkaza, sjednica koja bi bila održana 1. lipnja ustvari bi bila zakašnjela za bilo što. Naime, kada bismo kojim slučajem na njoj i izglasali odluku o protuzakonitom, protustatutarnom i ponašanju protivnom Pravilniku o radu našeg HNK dvoje zaposlenika o kojima bismo odlučivali, preostalo bi nedovoljno dana za poštivanje zakonske procedure. Ista podrazumijeva zakonsku obavezu da se zaposlenicima da trodnevni rok za očitovanje o namjeri da im se da izvanredni otkaz. Naime, tada bismo, u najboljem slučaju, već zakoračili u 4. lipnja kada ističe 15-odnevni rok za izvanredni otkaz, a sve sukladno odredbama Zakona o radu. Dakako, ni najmanje ne sumnjam da se sve ovo odvija prema precizno utvrđenom planu intendanta i onih koji su mu se stavili na raspolaganje ne bi li po svaku cijenu izigrali sve procedure i ne bi li po svaku cijenu zaštitili i intendanta i njemu odane ljude. Pritom od nas kazališnih vijećnika, a uz očitu pomoć predsjednika Kazališnog vijeća, služeći se svim mogućim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, obmanama, prijetnjama i/ili plašenjima pokušavaju stvoriti svoje saveznike i kišobran ispod kojega će se sakriti i na čije će se odluke na kraju balade u javnosti pozivati. S obzirom na sve rečeno, apeliram i zahtijevam od predsjednika Kazališnog vijeća da po hitnoj proceduri sazove izvanrednu sjednicu Kazališnog vijeća koja bi bila održana 27. svibnja (u Kazalištu, putem platforme zoom ili telefonskim putem). Toga dana, 24. svibnja, uslijedila su još dva kopernikanska obrata. Prvi kada predsjednik Kazališnog vijeća Ivan Vagroš, putem i s e-maila kazališne službe, šalje članovima Kazališnog vijeća poziv za izvanrednu sjednicu zakazanu za 25. svibnja, ali- s točkom dnevnog reda potpuno nevezanom za slučaj o kojemu sve vrijeme raspravljamo???!!! Međutim, vrlo brzo, petnaestak minuta potom, sa svoga e-maila gospodin Vagroš upućuje novi dopis u kojemu stoji da- DAJE OSTAVKU na mjesto predsjednika Vijeća???!!! Zbog zdravstvenih razloga, kako je naveo, pod utjecajem argumenata koje sam podastirao u svojim dopisima ili, pak, pod pritiskom intendanta Blaževića (a s ciljem da se blokira rad Kazališnog vijeća) - to ne znam i o tome ne želim špekulirati.

Kako sam zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća, podrazumijeva se da sada ja, sukladno Poslovniku o radu Kazališnog vijeća, sazivam sjednice KV-a. Poslovnik o radu definira da Vijeće pravovaljano može funkcionirati i donositi odluke s najmanje tri člana na sjednici. Dakle, članovi Kazališnog vijeća sada su: Zvonimir Peranić, Danijel Trinajstić i Bojan Šober, sva trojica izabrana iz kvote osnivača ustanove, dakle izabrana od Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Vrlo brzo doznat ćemo hoće li intendant i vjerni mu ljudi iz kazališta, a možda, tko zna, i iz Kazališnog vijeća, izvesti novi manevar kako bi u potpunosti - barem za neko vrijeme, ali vrijeme dovoljno da spasi svoju ravnateljicu Hrvatske drame i svog v.d. Upravitelja tehnike - blokirati rad Kazališnog vijeća. To je moguće isključivo na način da još jedan od preostale trojice članova Vijeća da ostavku, a u tom slučaju Kazališno vijeće više ne bi bilo sastavljeno od većine članova niti bi imalo kvorum. Sasvim sigurno, ja neću biti jedan od njih.

Zbog svega navedenog, ali i niza ostalih saznanja (poput zapošljavanja poslovne ravnateljice ili ugovora o radu intendanta), molim vijećnice i vijećnike Gradskog vijeća Grada Rijeke ozbiljno i odgovorno promisle o svim mogućim sljedećim koracima koje mogu, ako žele, poduzeti u cilju razrješenja vrlo kaotične i mučne situacije u HNK Ivana pl. Zajca. Odnos između intendanta Blaževića i najveće većine zaposlenika trajno je i bespovratno narušen isključivo zbog samovolje, strahovlade, osvetoljubivosti, nerijetko i diktatorskog načina upravljanja kazalištem gospodina Blaževića. Vijećnice i vijećnici, ukoliko vam je stalo da poštenog, transparentnog, legalnog i legitimnog funkcioniranja HNK Ivana pl. Zajca, ako vam je stalo da odgovorno odlučujete o 42 milijuna kuna Riječanki i Riječana, koliko HNK godišnje uprihoduje iz gradskog proračuna, krajnji je trenutak da učinite nešto“, stoji u pismu zamjenika predsjednika Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Bojana Šobera.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...