Nastupni posjet počasnog konzula Slovačke Republike u Rijeci Zorana Ćuka

Autor: Nikola Cvjetović 05.07.2023

posjet_pocasnog_konzula_-_grad_rijeka

Čestitavši Zoranu Ćuku na imenovanju počasnim konzulom Slovačke Republike u Rijeci, gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo što je i Rijeka, nakon Splita, dobila službenu i referentnu točku za Slovačku Republiku.

Rijeka - Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula održali su prijem za počasnog konzula Slovačke Republike u Rijeci Zorana Ćuka.

Čestitavši Zoranu Ćuku na imenovanju počasnim konzulom Slovačke Republike u Rijeci, gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo što je i Rijeka, nakon Splita, dobila službenu i referentnu točku za Slovačku Republiku. Rijeka ovime ima 18 imenovanih konzula, bilo da se radi o generalnim konzulatima, konzulatima i počasnim konzulima.
„Vjerujem da će sada brojni slovački turisti i gosti lakše rješavati situacije ukoliko se nađu u problemima, te da će predstavnici gospodarskog sektora putem Vašega posredovanja lakše pronaći svoje odgovarajuće sugovornike“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodavši velike potencijale suradnje dviju zemalja, a time i dobrobit stanovnika obje zemlje, posebice na gospodarskom planu.
Gradonačelnik je kazao kako imenovanje počasnog konzula u Rijeci imati i veliki značaj za slovačku nacionalnu manjinu, jednu od mnogih čiji predstavnici žive u gradu.
„Slovaka u našem gradu, nažalost, nema baš puno, broje 40 predstavnika prema posljednjem popisu stanovništva. Međutim, to nikako ne znači da nisu aktivni, naprotiv. Riječki Slovaci, na čelu s gospođom Miroslavom Gržinić, redovito organiziraju čitav niz događanja, među kojima su svakako ona kulturna – Dani Slovačke kulture, a uvijek se vrlo rado odazovu našoj tradicionalnoj manifestaciji Porto etno. Vjetar u leđa i novi podstrek njihovome djelovanju zasigurno je dalo i njihovo novo sjedište na Hostima, Slovačka kuća, koju im je kupila Slovačka Republika, a uređenje su pomogli Grad i Županija“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako će slovačka nacionalna manjina i ubuduće imati potporu Grada Rijeke.

Čestitke na imenovanju u ime Primorsko-goranske županije uputio je zamjenik župana Petar Mamula.
„Na regionalnoj razini imamo odličnu suradnju sa svim nacionalnim manjinama, među kojima i slovačkom. Primorsko-goranska županija podupire rad ne samo vijeća i predstavnika nacionalnih manjina na županijskoj razini, već i brojnih udruga koje njeguju kulturu i jezik manjinskih zajednica“, kazao je zamjenik župana Mamula, istaknuvši kako postoje veliki potencijali za razvoj suradnje Slovačke i Primorsko-goranske županije, koja do sada nije ostvarile izravnu suradnju s nekom slovačkom regijom.

Želju za unapređenjem suradnje dviju zemalja kroz rad počasnog konzulata u Rijeci izrazili su i predsjednik Odbora za međunarodnu i regionalnu suradnju Županijske skupštine PGŽ-a Danijel Celcner te član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke Stefan Mataja Mafrici.

Zahvalivši na podršci, prvi slovački konzul u Rijeci Zoran Ćuk istaknuo je kako je konzularni ured otvoren na adresi Riva 8, a osim Primorsko-goranske županije, pokrivat će područje Istarske i Ličko-senjske županije. U svom radu u prvom će redu pomagati slovačkim turistima ili građanima koji se nađu u ovom dijelu Hrvatske prilikom gubitka dokumenata ili nekog drugog hitnog slučaja.
„Osim pomoći slovačkim građanima, jedna od važnih misija mog rada je i briga o slovačkoj nacionalnoj manjini, ali i povezivanje gospodarskih subjekata iz Slovačke s jedne strane te Rijeke, Primorsko-goranske, Istarske i Ličke županije s druge strane. Slovačke tvrtke već su ulagale na Krku, Bjelolasici i Istri, a postoji i daljnji interes slovačkih investitora za ulaganjima na našem području“, kazao je počasni konzul Ćuk.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...