Nastupni posjet veleposlanika NR Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Qianjin Qia

Autor: Marina Pauletić 29.11.2022

veleposlanstvo_kine

Kineske su tvrtke zainteresirane za poslovanje na riječkom području.

Rijeka - Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i potpredsjednica Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke Astrid Massari primili su u nastupni posjet veleposlanika NR Kine u Republici Hrvatskoj Nj.E. Qianjin Qia.
Tijekom sastanka, koji se održavao u Salonu Grada Rijeke, bilo je riječi o uspješnoj dugogodišnjoj suradnji Hrvatske i Kine, budući da se ove godine obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Grad Rijeka dugi niz godina razvija uspješnu suradnju s kineskim gradovima prijateljima, Dalianom, Ningboom i Qingdanom, a prema riječima gradonačelnika Filipovića u Rijeci se sve više stvaraju mogućnosti za poslovanje s kineskim tvrtkama.

„Krajem 2021. godine potpisan je ugovor za 'Projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Rijeka' s tvrtkom China Energy Construction Group Jiangsu Power Design Institute, poznatom kineskom tvrtkom za industrijski dizajna koja će projekt izvesti u partnerstvu sa tvrtkom SUMEC. Suradnja na ovom, za Rijeku iznimno važnom projektu, potvrda je dobre suradnje Rijeke i Kine, koja će se, vjerujem, u budućnosti nastaviti dalje razvijati“, rekao je gradonačelnik. Upoznao je veleposlanika i s nekim od trenutno važnih infrastrukturnih javnih i privatnih projekata poput izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture u kontekstu povezivanja Rijeke na europski prometni koridor te planiranom izgradnjom marine. Filipović je gosta upoznao i s turističkim potencijalom Rijeke kao i s projektom art kvarta u Benčiću, najvećom investicijom u kulturi od hrvatske samostalnosti.

Važnost cestovnog koridora istaknuo je i župan Zlatko Komadina kazavši kako bi mu bilo iznimno drago kada bi Kina, trenutno najbrže rastuća svjetska ekonomija i najveći svjetski izvoznik, koristila upravo taj koridor za protok svojih roba i usluga prema Europi.

„Na taj način, vjerujem da bismo još i više razvijali naše gospodarske odnose, paralelno s onim diplomatskim i kulturnim koji su vrlo uspješni već dugi niz godina“. Župan je istaknuo i kako je Primorsko-goranska županija jedna od najrazvijenijih županija u Hrvatskoj u raznim područjima, od gospodarskog do društvenog.

„Rijeka je glavna hrvatska luka, na području županije imamo primjerice rafineriju nafte, LNG terminal, transportni cjevovod JANAF-a, u Gorskom kotaru razvijenu drvno-prerađivačku industriju, razvijene lučke djelatnosti svih vrsta, a uz izgradnju novog terminala očekujemo i porast prometa, a nadamo se i suradnji s novim kineskim kompanijama. Vjerujem da ima mjesta za napredak u poslovanju“, rekao je Komadina.

Značaj riječke luke i rafinerije u poslovanju dviju zemalja istaknuo je i kineski veleposlanik Qi, dodavši kako su kineske tvrtke općenito zainteresirane za poslovanje u Rijeci i na području čitave županije.

„Tijekom 30 godina razvijanja diplomatskih odnosa, vjerujem da se stvorilo veliko povjerenje između naših zemalja. Unatoč velikoj razlici u veličini i broju stanovnika, Kina na Hrvatsku gleda kao na ravnopravnog partnera i kineske tvrtke zainteresirane su za poslovanje na ovom području. Kako je gradonačelnik već spomenuo, kineska tvrtka dobila je posao izgradnje pročišćivača u Rijeci, što me izrazito veseli i nadam se da će u budućnosti biti još više ovakvih suradnji, kao i oni na području privrede i trgovine“, rekao je veleposlanik.

U pratnji veleposlanika prijemu su nazočili i prva tajnica u Veleposlanstvu Lihua Zhao, predsjednik i tajnica Društva hrvatsko-kineskog prijateljstva Rijeka Ante i Rita Simonić te dopisnik novinske agencije Xinhua u Hrvatskoj, Xuejun Li.

U sklopu veleposlanikova posjeta Rijeci planiran je i posjet Lučkoj upravi Rijeka i Ekonomskom fakultetu, kao i obilazak Muzeja grada Rijeke te sudjelovanje na godišnjoj skupštini Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Rijeka.

Više sa portala torpedo.media ...