Nova plesna predstva RiDance-a - "Izvor"

Autor: Nikola Cvjetović 28.06.2023

Hrvatski_sabor_kulture_4 Foto Hrvatski sabor kulture

Predstava će se izvesti u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 1. srpnja s početkom u 20 sati.

Rijeka - Nakon što je prošle godine obilježila dvadeset godina stvaralaštva, plesna udruga RiDance pripremila je novu plesnu predstavu. Najstariji i najumješniji plesači udruge RiDance predstavu pod nazivom „Izvor“ izvest će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 1. srpnja s početkom u 20 sati, a potom i na pozornici Kaštela Drivenik 8. srpnja u 21 sat.
Predstava, u kojoj sudjeluje 17 plesača, traje oko sat vremena te donosi priču o zajedništvu, disanju kao jednom, poniznosti pred vremenom koje teče, skladu s prirodom te izvoru kao mjestu napajanja energijom.

Navedene teme zamišljene su kao alat za pronalaženje i/ili stvaranje izvora pokretačke snage i energije, kao mjesto „punjenja“ i „pražnjenja“ emocije, a sve u svrhu proživljavanja životnog puta u njegovoj punini, sa svim svojim usponima i padovima, ali s unutarnjim zadovoljstvom, željom za dijeljenjem te shvaćanjem i prihvaćanjem svoje uloge u ciklusu života i svijeta.


Plesna predstava „Izvor“ nastala je kao iskustveni sukus misli i emocija u vremenu kada smo ponukani pronaći uporište i pokretačku snagu u nama samima, kako bi se mogli vratiti zajednici i prirodi kao neiscrpnim vrelima energije koja su potrebna svakom živom biću. Višeslojnost predstave počiva na istraživanju nekoliko razina – pronalaženju unutarnjeg sklada, odnosa pojedinca i zajednice te suživota čovjeka s prirodom, ali i na propitivanju pravih vrijednosti, ispreplitanju hrabrosti, entuzijazma i ponosa s poniznošću, zahvalnošću i osjećaja pripadnosti. Umirimo se pokraj izvora smisla pa krenimo iznova.


„Izvor“ počinje buđenjem zajednice koja, na početku svog novog životnog ciklusa, s izvora crpi energiju i kreće u obavljanje svojih zadataka. Kraj predstave odvija se na istom tom izvoru na koji se zajednica dolazi napuniti novom energijom prije ponovnog kretanja u svoju svakodnevicu.

Tijekom aktivnosti koje čine, osjeti se prisutnost vremena koje neumoljivo teče, a na pozornici je to jasno prikazano kroz personifikacije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


Tome u prilog ide motiv slona kao bića kojeg krasi zadivljujuća moć pamćenja svega što je proživio, majmuna kao onog koji trenutak sadašnjosti živi svim svojim osjetilima te vuka koji se svojom izoštrenom vizijom obraća budućnosti. Priča je to o prošlosti u ovom trenutku za budućnost.


- U potrazi za ravnotežom, vođeni konceptom „Udah-sklad, izdah-mir“ upoznajemo prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost predstavlja mudrost, životnu školu i iskustvo nošeno iz davnina. Sadašnjost nam prenosi ljepotu trenutka, životni entuzijazam, hrabrost i ponos koji nas tjeraju glavom kroz zid kada je to najpotrebnije, dok nam budućnost nudi viziju, mogućnosti i snove kojima nas istovremeno planirano i strastveno vodi u bolje sutra. Tek kada naučimo sve što nam Mudrost, Trenutak i Vizija pružaju možemo stvoriti ravnotežu iznutra, a tek onda možemo odaslati mir te uživati slobodu i ljepotu življenja. Pronalaženjem sebe, postajemo važni kotačić u kolektivnom mehanizmu, odašiljemo povjerenje i osjećaj pripadnosti te gradimo zajednicu koja svojom snagom može pomaknuti granice. Tek kada se povežemo sa nama samima, a potom i sa zajednicom, možemo doseći konekciju s najjačom i nesavladivom silom, Prirodom. Ona, kao početak i kraj svega što poznajemo, budi u pojedincu osjećaj zahvalnosti i poniznosti kao okosnice našeg budućeg djelovanja - velik si onoliko koliko si dopustiš biti malen, navode iz RiDancea.


Umjetnički tim koji je pripremao predstavu čine Dolores Bugarin, Martina Laginja, Pavla Pinezić, Andrea Šikljan te Larisa Štefančić, dok kostimografiju potpisuje Jadranka Šegota. Predstava je podržana od strane Primorsko-goranske županije. Predstava je podržana od strane Primorsko- goranske županije.

Ulaznice za plesnu predstavu „Izvor“ bit će moguće pronaći na blagajni HKD-a u subotu uoči same predstave ili na platformi mojekarte.hr te u Dallas Music Shopu.

Datumi izvedba plesne predstave „Izvor“ za Ri Dance dolaze kao šećer na kraju još jedne rasplesane sezone. Plesačice i plesači tijekom plesne sezone na zalazu svoje su koreografije izvodili na mnogim pozornicama.


Svojom plesnom izvedbom na velikogoričkom 33. susretu hrvatskih plesnih ansambala u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, RiDance je od strane organizatora odabran da najesen prezentira svoj rad te predstavi hrvatsku plesnu scenu na plesnom festivalu u Ljubljani. Posebno lijepo bilo je proteklog
ponedjeljka i utorka, kada su se svi polaznici RiDancea svojoj vjernoj publici predstavili u završnoj produkciji dramskog karaktera pod nazivom „Mara i tri knjiška moljca.“

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...