Novo predavanje Sveučilišta za 3. dob: ”Zauzimanje ženske perspektive u antropologiji”

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 08.03.2022

wp-content/uploads/2019/12/Projekt-Rispekt-Zdravstvena-radionica-prevencije-zaraznih-bolesti-za-umirovlj.jpg

U predavanju će se govoriti o kulturnoj antropologiji kao znanosti koja se bavi proučavanjem društvenih i kulturnih odnosa – u početku se radilo o kulturi “Drugih” (egzotičnih i udaljenih), a danas o kulturi Bliskih.

Rijeka - U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena izv. prof. dr. sc. Sanja Puljar D’Alessio s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 09. ožujka s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Zauzimanje ženske perspektive u antropologiji”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.


Vrijeme: srijeda, 09.03. u 17h
Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob
Direktna poveznica: OVDJE (Meeting ID: 814 9416 4100; Passcode: 218496)
Predavač: izv. prof. dr. sc. Sanja Puljar D’Alessio, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Kontakt: spuljar@uniri.hr

U predavanju će se govoriti o kulturnoj antropologiji kao znanosti koja se bavi proučavanjem društvenih i kulturnih odnosa – u početku se radilo o kulturi “Drugih” (egzotičnih i udaljenih), a danas o kulturi Bliskih. Prikazat će se kako su i žene bile smatrane Drugima, budući je znanost operirala iz muške perspektive. Ovo je za posljedicu imalo iskrivljenu sliku datog društva, iskrivljenu utoliko što je bila nepotpuna. Tek zauzimanjem i ženske perspektive (uz mušku), a onda i priznavanjem mnogostrukosti ženskih, muških i trećerodnih perspektiva opis date kulture postaje slojevitiji i potpuniji. Put do zauzimanja mnogostrukih perspektiva razložit će se kroz primjere radova domaćih i stranih znanstvenica.

Puljar_Dalessio_S3D

Sanja Puljar D’Alessio zaposlena je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Tijekom profesionalnog života je razvila nekoliko znanstvenih interesa koji su se povremeno ispreplitali razvijajući se u specifične teme. Interes za vizualnu antropologiju i poglavito etnografski film razvio se u teorijskom i praktičnom smislu rezultirajući nekolicinom znanstvenih tekstova i dvama etnografskim filmovima. Jedan film je snimljen u Napulju (Pescatori di Mergellina, 2001), a drugi u Mostaru (About Mostar, the Bridge and Bruce Lee, 2007, prikazan na 13th Annual World Convention of the Association for the Study of Nationalities na Columbia University u New Yorku 2008. godine). Zanimanje za vizualnu ekspresiju kulture dovelo je do nove istraživačke teme: antropologiju medija, posebice televizijskog medija, koja opet rezultira nekolicinom znanstvenih radova koji problematiziraju televizijska gledateljstva u transnacionalnom kontekstu (Italija i Hrvatska). Mnogostrukost regija, država i nacija među kojima je znanstvenica obavljala terenski rad doveli su do interesa za prostor u antropološkom smislu. Tako se u nekim svojim narednim radovima Puljar D’Alessio bavi pitanjem prostora u etnografskome filmu («Construction of a Place in Ethnographic Film», Kontekst 9/2011), a u nekima problematizira prostor i mjesto u spornim geografsko-političkim područjima («Projekcija simboličkih prostora u sporna mjesta. Mostar» u Mjesto, nemjesto. Interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture. Čapo, Jasna i Gulin Zrnić, Valentina, ur. Zagreb: Biblioteka nova etnografija, 2011.) Naposljetku, prostorne teme su istraživačicu dovele do promišljanja kompleksnih sustava u kulturi «Kultura kao emergentno svojstvo otjelovljene spoznaje» u Avanture kulture. Kulturalni studiji u lokalnom kontekstu (u koautorstvu s Benediktom Perakom) Zagreb: Jesenski i Turk, 2013) i njihove organizacije – do teme na kojoj i danas radi (organizacijska antropologija komplesnih sustava: brodogradilište “3. Maj”). Interes za organizacijsku antropologiju je urodio nekolicinom izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima (AAA Washington D.C., IUAES Dubrovnik, MKIB Rijeka) i knjigom “Mi gradimo brod, a brod gradi nas. Etnografija organizacije brodogradilišta 3. maj”.

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi od prosinca 2021. do travnja 2022. ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.
Sve informacije o programu Sveučilišta za 3. dob pratite na UNIRI na mrežnim stranicama posvećenim S3D, ali i slobodno zatražite putem maila 3dob@uniti.hr i telefona 051 854-861.

Više sa portala torpedo.media ...