NZZJZ PGŽ i Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci održali treći partnerski sastanak u okviru 3,2 mil. kn vrijednog EU projekta „ProtectAS“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 05.12.2022

ProtectAS_NZZJZ__2_

Klimatske promjene i upravljanje rizicima povezanim s njima u snažnom su fokusu NZZJZ PGŽ te se kontinuirano povećavaju napori upravo u prevenciji, ali i eliminaciji štetnih posljedica ljudskog djelovanja na ekosustav.

Rijeka - Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci održali su 24. i 25. studenog treći partnerski sastanak u okviru aktualnog EU projekta „Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta“ (ProtecAS).

Cilj 3,2 milijuna kuna vrijednog europskog projekta „ProtectAS“ je razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa štetnih organizama koji će omogućiti smanjenje ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene od potencijalnog unosa štetnih organizama, a sustav kontrole temeljit će se na istraživanjima koja su u prethodne dvije godine provedena u dvije modelne luke – Rijeci i Ploče.

Sastanak je bio otvoren samo za projektne partnere koji su detaljno prodiskutirali realizirane i preostale projektne aktivnosti te radni plan, a dogovorena su i zaduženja partnera za nadolazeće šestomjesečno razdoblje, odnosno do završetka projekta. Sljedeće javno predstavljanje projekta, Info dan o projektu ProtectAS, na kojem će sudjelovati predstavnici svih partnera, predviđen je za ožujak 2023. godine u Dubrovniku.

Klimatske promjene i upravljanje rizicima povezanim s njima u snažnom su fokusu NZZJZ PGŽ te se kontinuirano povećavaju napori upravo u prevenciji, ali i eliminaciji štetnih posljedica ljudskog djelovanja na ekosustav. S obzirom na internacionalni karakter Riječke luke, ovaj projekt je od iznimne važnosti za zaštitu kvarnerskog, ali i jadranskog ekosustava u cjelini.

Podsjetimo, nositelj projekta je Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, a uz NZZJZ PGŽ partneri na projektu su i Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja te Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

ProtectAS_NZZJZ__3_
Više sa portala torpedo.media ...