NZZJZ PGŽ na Korzu obilježio Svjetski dan nepušenja i završetak ciklusa radionica Trening životnih vještina

Autor: Marina Pauletić 31.05.2023

svjetski_dan_nepusenja

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja Svjetska zdravstvena organizacija obilježava pod nazivom „Trebamo hranu, a ne duhan“, a slogan ukazuje na rastuću krizu u području proizvodnje hrane potaknutu sukobima i ratovima, klimatskim šokovima te ekonomskim i društvenim čimbenicima pandemije COVID-19.

Rijeka – Danas je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na Korzu je obilježio Svjetski dan nepušenja i završetak provođenja ciklusa radionica „Trening životnih vještina“ za 2022. godinu, koji se od 2005. godine provodi u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije, od toga u 23 osnovne škole u gradu Rijeci.

Svake godine u njemu sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece. Program „Trening životnih vještina“, osim pružanja informacija o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, učenicima pomaže i razviti samopouzdanje, socijalne i druge životne vještine u svakodnevnom donošenju odluka i suočavanju s pritiskom okoline.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja Svjetska zdravstvena organizacija obilježava pod nazivom „Trebamo hranu, a ne duhan“, a slogan ukazuje na rastuću krizu u području proizvodnje hrane potaknutu sukobima i ratovima, klimatskim šokovima te ekonomskim i društvenim čimbenicima pandemije COVID-19.
S obzirom na to da se svake godine u svijetu 3,5 milijuna hektara zemlje prenamjeni za uzgoj duhana te da se zbog uzgoja duhana svake godine uništi više od 200 000 hektara šume, ovom kampanjom NZZJZ PGŽ želi osvijestiti ukupnu štetu pušenja u Republici Hrvatskoj i pozvati na bolje javne politike vezane uz regulaciju ukupnih šteta i troškova vezanih uz pušenje.

„Zahvaljujem se Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na podršci u zajedničkom obilježavanju Svjetskog dana nepušenja te podršci u provedbi programa „Trening životnih vještina“, čiji je ciklus za ovu školsku godinu upravo završio. Mi kao institucija sustavno radimo na prevenciji bolesti u općoj populaciji te prevenciji i smanjenju različitih štetnih i rizičnih ponašanja, pogotovo u mlađoj populaciji, a smanjenje ovisnosti o duhanskim proizvodima svakako je, u smislu prevencije, jedan od imperativa djelovanja Zavoda“, izjavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Željko Linšak.

Povodom obilježavanja na postamentima na Korzu izloženi su i tematski učenički radovi s ciljem podizanja svjesnosti o ovisnosti o duhanskim proizvodima.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Silvia Hunjadi Korošec osvrnula se na dugogodišnju provedbu programa „Trening životnih vještina“ te istaknula da „se programom nastoji potaknuti mlade na usvajanje zdravih životnih navika te prevenirati rizična ponašanja u mlađoj populaciji“.

Karla Mušković, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke istaknula je da Grad Rijeka od početka podržava aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te je program „Trening životnih vještina“ podržan i iz gradskog proračuna, ove godine u iznosu od 16.000,00 eura.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...