O štrajku radnika Čistoće i PGS Rijeka: "Podrška radnicima u njihovoj borbi za bolje uvjete rada i zaštitu njihova ljudskog dostojanstva"

Autor: Nikola Cvjetović 22.09.2023

tea-micic-badurina

U ovom smo mandatu često kroz aktualni sat i rasprave o izvješćima o poslovanju KD Čistoće izražavali zabrinutost za radnike tog društva i njihove uvjete rada, poručuju iz riječkog PGS-a.

Rijeka - Političke stranke redom daju podršku radnicima KD Čistoće u štrajku. Tome se pridružio i PGS Rijeka i predsjednica ogranka stranke Tea Mičić Badurina:

"Uzrok eskalaciji kojoj ovih dana svjedočimo u KD Čistoća jest činjenica da su se, unatoč brojnim upozorenjima od strane radnika i sindikata prema upravi, problemi godinama gurali pod tepih. Uprava se oglušivala na vapaje radnika Čistoće vezane za materijalne uvjete rada, ali i one tehničke i sigurnosne pa stoga i ne čude velike oscilacije dolazaka i odlazaka radnika, zbog kojih se posljedično ne može zadržati kontinuitet usluge.


U ovom smo mandatu često kroz aktualni sat i rasprave o izvješćima o poslovanju KD Čistoće izražavali zabrinutost za radnike tog društva i njihove uvjete rada. Postavljali smo i pitanja o mehanizaciji koja je nabavljena kroz višemilijunske investicije u svrhu podizanja standarda čišćenja javnih površina, a koja nije u funkciji, dok su istovremeno vozila koja se koriste nalaze u lošem stanju, upitne tehničke ispravnosti. Odgovaralo se kako su svi strojevi funkcionalni i u redovnoj upotrebi.


Dobna struktura je dugo vrijeme zabrinjavajuća i teško je očekivati da stariji radnici pred mirovinom mogu na svojim leđima, pod takvim uvjetima, iznijeti toliki teret. Takav model poslovanja nije human ni održiv i zahtijeva odgovor uprave koja nije bahata i, koja prije svega, nudi rješenja za nastale probleme. Dosad u odgovorima bivše direktorice Jasne Kukuljan nismo čuli niti jedno rješenje, samo potvrdu da se kontinuirano nalaze u velikim problemima s kojima se teško suočavaju. Čak i onda kada Izvješća o radu nisu prolazila na sjednici Gradskog vijeća, to nije nikoga pretjerano zabrinulo. V.d. direktora Čistoće dosadašnji je zamjenik bivše direktorice Jasne Kukuljan. Teško je vjerovati da ista ona disfunkcionalna uprava tijekom čijeg mandata je i došlo do neefikasnog poslovanja, može ponuditi različite rezultate. KD Čistoća treba temeljnu rekonstrukciju, povremene vatrogasne mjere naprosto više nisu dovoljne.


Ovim putem izražavamo punu podršku radnicima Čistoće u njihovoj borbi za bolje uvjete rada i zaštitu njihova ljudskog dostojanstva."

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...