Obilazak gradilišta Zdravstveni centar Rujevica – Zapad

Autor: Nikola Cvjetović 01.06.2023

Rujevica-27519 Foto Grad Rijeka

Riječki gradonačelnik Marko Filipović i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut sa suradnicima su obišli gradilište Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad, projekta u okviru kojeg će biti izgrađeni objekti za potrebe Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Rijeka i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Rijeka - Na Rujevici, čestici površine 13.784 m² planira se izgradnja helidroma i objekata za potrebe rada HGSS-a, objekta Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije te izgradnja interne prometnice i parkirališta s priključnom infrastrukturom. Riječ je o projektu koji će objedinjavati resurse i djelovanje interventnih službi na području Primorsko goranske županije, a koji se realizira u suradnji Primorsko-goranske županije, Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Rijeka i Grada Rijeke.

Projekt je podijeljen u tri faze, a trenutno su u tijeku radovi I. faze, iskopi za buduće zgrade i sletne piste, kao i nabava za II. fazu, izgradnju prometnica, zgrade HGSS-a i sletne piste. Treća faza, za koju se očekuje da će krenuti početkom sljedeće godine, odnosi se na izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinu.

Kako je istaknuo gradonačelnik Marko Filipović Grad Rijeka je podržao ovaj projekt davanjem zemljišta na kojem se projekt izvodi, kao i davanjem prava građenja.

„Objedinjavanje svih zdravstvenih službi na jednom mjestu dat će bolju učinkovitost rada zdravstvenih djelatnika. Rujevica je dobro povezana i s riječkom zaobilaznicom, a ova se zdravstvena vizija dobro uklapa i u viziju cijelog prostora Rujevice, za koju je u izradi Plan sekundarnog gradskog središta“ rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako je ovaj projekt još jedan primjer dobre suradnje lokalne i regionalne vlasti.

Podsjetio je kako Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija surađuju i na drugim projektima poput nedavno uređene školske dvorane Medicinske škole i uređenja nogometnih igrališta na području grada Rijeke.

Prema riječima zamjenika župana Vojka Brauta, procijenjena vrijednost projekta u svim fazama je 75 milijuna kuna. „Radovi su započeli početkom godine, a nadamo se da će sve skupa biti okončano početkom 2025. godine kada bi novi Centar s helikopterskom bazom pustili u pogon. Što se dozvola tiče, izdana je lokacijska dozvola za II. fazu dok se izdavanje građevinske dozvole očekuje do kraja ove godine čime se stvaraju svi preduvjeti za realizaciju ovog projekta“, rekao je zamjenik uz zahvalu HGSS-u na inicijativi te Gradu Rijeci na ustupanju prava građenja.

Rujevica-42379

Idejnim rješenjem predviđen je smještaj svih sastavnih dijelova Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije sa sjedištem u Rijeci, na jednom mjestu i to: prostora garaže i radione, smještaja terenskih timova za Rijeku i riječki prsten, medicinske prijavno-dojavne jedinice jedinstvene za cijelu Primorsko-goransku županiju, službe sanitetskog prijevoza, prostora za edukaciju zaposlenih djelatnika kao i uprave ZZHM PGŽ, ukupno za 102 zaposlena djelatnika u Rijeci. Bruto površina Zavoda za hitnu medicinu iznosi 3234 m² od čega suteren 1132 m², prizemlje 1021 m² i 1. kat 1081 m². Građevina Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije je smještena na središnjem dijelu čestice. Kolni pristupi omogućeni su sa sjeveroistočne i jugozapadne strane. Građevina se sastoji od 3 etaže – suteren, prizemlje i 1. kat. Glavni ulaz u zgradu smješta se na etaži prizemlja u kojoj su smješteni terenski timovi, medicinske prijavno-dojavne jedinice, služba sanitetskog prijevoza i ambulanta.

Ispred izvođača radova I. faze, predsjednik uprave GP Krk Sanjin Purić rekao je kako je rok završetka u srpnju ove godine, no prema njegovoj procjeni, radovi bi mogli biti okončani sredinom lipnja.

U dijelu aktivnosti kod HGSS-a, dovršeni su zemljani radovi, a koje izvodi GP KRK, dok je Primorsko-goranska županija osigurala iznos od 398.168,43 € za izvođenje zemljanih radova.

Prema Izvedbenom projektu tvrtke Studio Mapa d.o.o. iz Rijeke, iz travnja 2023. godine, za građevinu „Heliodrom i objekt za potrebe rada HGSS, Stanica Rijeka“ planirana je gradnja FAZE 1 koja se odnosi na – južni dio pristupne prometnice, sjevernu prometnicu i prostore ispod helidroma. U Proračunu Primorsko-goranske županije za 2023. godinu, za ovu namjenu, planiran je iznos kapitalne donacije u iznosu od 1.300.800,00 €. U tijeku je javna nabava radova koju provodi HGSS.

Pročelnik HGSS-a Rijeka Marko Andrić istaknuo je kako je ovo prvi objekt ovakve namjene u Hrvatskoj te odlična infrastruktura i podloga za organizaciju helikopterske službe. Zahvalio je Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji što su prepoznali potrebu Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Rijeka.

Uz gradonačelnika i zamjenika župana na obilasku su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, privremena pročelnica UO za zdravstvo Silvia Hunjadi-Korošec, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Kajčić, pročelnik HGSS-a Rijeka Marko Andrić, voditelj Službe za upravljanje imovinom PGŽ Duško Milovanović, voditeljica projektnog tima pri UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Biljana Vučinić Polh, direktor GP Krka Sanjin Purić i glavni inženjer Tomislav Pap, stoji u objavi na web stranicama Grada Rijeke.

Rujevica-94876 Foto Grad Rijeka
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...