Obilježavanje 30. Svjetskog dana voda započelo izložbom na postamentima na Korzu „Rijeka za čistu vodu“

Autor: Marina Pauletić 17.03.2023

voda_izlozba_korzo-57194

Izložba građane upoznaje sa izvorištima pitke vode, špinama koje su postavljene po Rijeci i koje su dostupne svim građanima te brojnim drugim informacijama.

Rijeka – Izložbom „Rijeka za čistu vodu“ koja je postavljena na postamentima na Korzu počinje ovogodišnje obilježavanje 30. Svjetskog dana voda koji se svake godine obilježava 22. ožujka, a ove godine pod motom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.

Izložba građane upoznaje sa izvorištima pitke vode, špinama koje su postavljene po Rijeci i koje su dostupne svim građanima, projektom Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, budućoj izgradnji pročistača otpadnih voda koja je planirana u sklopu projekta, ali i načinima na koji ljudi mogu doprinijeti očuvanju voda.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda organizira Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija, a izložbu na Korzu otvorili su riječki gradonačelnik Marko Filipović i direktor KD ViK-a Andrej Marocchini.

voda_izlozba_korzo-87093

„Voda je resurs koji nema zamjenu i moramo je čuvati“, istaknuo je Marocchini i dodao kako u Hrvatskoj, a pogotovo u Rijeci imamo sreću što imamo dovoljno pitke i kvalitetne vode. „Za ovogodišnji program obilježavanja Svjetskog dana voda pripremili smo razne edukativne programe, šetnje i radionice, a posebno ističem radionice za djecu i one koje provodimo i tijekom godine sa djecom u školama koje pokazuju jako dobre rezultate budući da djeca naučeno znanje o važnosti očuvanja voda i izvorišta prenose onda i svojim roditeljima“, rekao je Marocchini.

Prema njegovim riječima na očuvanju vode u Rijeci čini se puno, a u tom kontekstu važno je istaknuti i projekt Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka. „Riječ je o višegodišnjem projektu izgradnje infrastrukture koji se provodi s ciljem povećanja priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacije i poboljšanja funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje te povećanja kvalitete vodoopskrbe na području izvođenja radova. Radovi na projektu iziskuju puno kopanja što onda dovodi do otežanog prometovanja u određenim dijelovima grada, ali rekao bih kako su građani prepoznali važnost ovog projekta za budućnost“, rekao je Marocchini.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kvalitetu i dostupnost vode izvrsne kakvoće koju imamo u Rijeci. „To je nešto čime se u odnosu na brojne europske gradove zaista možemo podičiti. Pitka voda iz špina postavljenih na nekoliko punktova u gradu dostupna je svima što kod turista često izaziva i čuđenje. Sve ono što KD Vodovod i kanalizacija rade na očuvanju izvorišta, izgradnji nove infrastrukture, ali i očuvanju postojeće infrastrukture važno je ne samo zbog nas nego i zbog budućih generacija kako bi im pitka voda bila dostupna kao i nama danas“, rekao je Filipović.

voda_izlozba_korzo

Program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavlja se sutra, 18. ožujka kada će se održati vođena šetnja gradom znakovitog naziva „Nepresušna Rijeka“. Šetnju će voditi Velid Đekić, publicist i novinar, koji se bavi istraživanjem riječke baštine. Planirani početak šetnje je u 10 sati kod riječke špine na Korzu kod Hotela Bonavia, a završetak na CS Zvir oko 12 sati. Istoimena šetnja bit će ponovo na rasporedu 25. ožujka s početkom u 10 sati na istoj polazišnoj lokaciji.

U ponedjeljak, 20. ožujka za riječke mališane KD VIK u Dječjoj kući organizira edukativnu radionicu za osnovne škole Vodni agent. Osnovnoškolci će imati priliku na zabavan način pobliže upoznati vodoopskrbni sustav.

U utorak, 21. ožujka, od 11:30 do 13:30 sati u Gradskoj vijećnici održat će se javno predstavljanje dinamike radova na EU projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, a namijenjeno je svim zainteresiranim građanima, poduzetnicima i neprofitnim organizacijama koji žele znati više o jednom od najvećih infrastrukturnih zahvata na vodno-komunalnoj infrastrukturi na području Republike Hrvatske.

Građani će sve informacije o projektu moći dobiti i na tri info punkta koji će biti postavljeni na Korzu te na Trsatu kod crkve i kod dvorane na Zametu.

Na sam Svjetski dan voda, u srijedu 22. ožujka, Društvo “Naša djeca” od 10 do 13 sati na Korzu će organizirati radionicu “Kap po Kap” koja će trajati od 12 do 12:50 sati, u Dječjoj kući bit će službeno predstavljena edukativna slikovnica „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“. Od 17:30 do 19 sati održat će se likovno-literarna radionica na temu edukativne brošure „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“.

U četvrtak, 23. i petak, 24. ožujka u planetariju Astronomskog centra Rijeka svi će posjetitelji od 18:30 sati moći uživati u audio-vizualnoj šetnji pod nazivom „Rječina kroz 4 godišnja doba“ riječkog umjetnika Ive Vičića. Također, u dvorani Astronomskog centra u četvrtak će se održati i predavanje poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića pod nazivom „Voda u svemiru“. Predavanje započinje u 19 sati, a za sudjelovanje je potrebna prethodna najava.

Mladi čuvari okoliša Društva „Naša djeca“ u petak, 24. ožujka provodit će uzorkovanja i analize mora u dva termina na potezu od Lučke kapetanije do Opatije u sklopu radionice putujuća morska radionica, a u dvorani Astronomskog centra u 19 sati Tomislav Jurkić održat će predavanje pod nazivom „Ima li vode na Marsu“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...