Obilježavanje Dana darovitih učenika - tjedan za darovitost: Online predavanja prirodoslovnog područja

Autor: Ivana Grabar 22.03.2022

djeca_pixabay

U sklopu obilježavanja u srijedu, 23. ožujka od 14,00 do 15,30 sati održat će se online predavanja prirodoslovnog područja.

Rijeka - U povodu Dana darovitih učenika koji se obilježava 21. ožujka, od 21. do 26. ožujka održava se deveta po redu manifestacija TjeDAN ZA DARovitost posvećena darovitim pojedincima.

U sklopu obilježavanja u srijedu, 23. ožujka od 14,00 do 15,30 sati održat će se online predavanja prirodoslovnog područja.
Zainteresirani novinari predavanje mogu pratiti putem poveznice na online predavanja, koja se nalazi ovdje.

Predavanja:
• dr.sc. Ivona Cetinić: BOJE OCEANA
• Vrijeme: 14 – 14.45 sati
• Voditeljica: dr.sc. Ivona Cetinić, oceanografkinja u NASA-i (Laboratorij za ekologiju oceana u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard), SAD

Dr.sc. Ivona Cetinić je oceanografkinja u Laboratoriju za ekologiju oceana u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard. Njezino istraživanje usmjereno je na razvoj novih načina rješavanja oceanske biogeokemije i raznolikosti fitoplanktona iz satelitskih i drugih daljinskih promatranja. Na Sveučilištu Južne Kalifornije osmislila je i sudjelovala u terenskim kampanjama usmjerenim na razvoj inovativne tehnologije za promatranje oceana, za nekoliko njih je bila glavna znanstvenica.

Ove kampanje uključuju revolucionarnu plovidbu oceanima Tara oko svijeta, kao i druge koje su koristile jedinstvene fuzije vrhunske tehnologije kao što su hiperspektralna radiometrija, svjetlosni polarimetri i lidar u zraku, što omogućuje detaljnije informacije o koncentraciji i sastavu čestica u ocean (kao i atmosfera - SABOR). Dr. Cetinić je bio projektni znanstvenik za EXPORTS (Export Processes in the Ocean from RemoTe Sensing), veliku terensku kampanju pod vodstvom NASA-e, i kao PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) Project Science Lead for Ocean Biogeochemistry, NASA-ina misija planirana za pokretanje 2023.

U posljednjih 10 godina bila je članica više međunarodnih znanstvenih timova i odbora te je bila supredsjedateljica Ocean Optics Conference. Trenutno radi u Odboru za znanosti o Zemlji i primjenu iz svemira Nacionalnog akademija znanosti, inženjerstva i medicine. Stekla je doktorat. na biološkoj oceanografiji na Sveučilištu Južne Kalifornije 2009.

• Patricija Nikolaus: PRIKAZ PROJEKTA DRON LIGA
• Vrijeme: 14.45 – 15.30 sati
• Voditeljica: Patricija Nikolaus, profesor fizike, savjetnica, Gimnazija Andrija Mohorovičića

Dron liga je pilot projekt za darovite učenice i učenike srednjih škola Republike Hrvatske kojim se omogućava usvajanje naprednih STEM tehnologija kroz mentorirani, metodički oblikovan, kontinuirani, praktični rad s dronovima. U projektu sudjeluje Hrvatsko interdisciplinarno društvo kao Prijavitelj, te četiri srednje škole kao partnerske institucije: Tehnička škola Požega, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, Tehnička škola Zadar i Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba.

Ciljevi koji će se ostvariti projektom su učvrstiti motivaciju i povećati razinu znanja i vještina učenika za STEM područje, visokoškolsko obrazovanje ili rad u STEM području, razvijanje vještina 21. stoljeća te povezivanje srednjih škola s mogućnošću umrežavanja i daljnje suradnje u STEM aktivnostima i području. Dronovi kao moderna tehnologija potiču učenike na razumijevanje složenijih kognitivnih procesa potrebnih za usvajanje znanja iz područja fizike, matematike i informatike.

Osposobljavanjem mladih za rad s dronovima kroz projekt Dron liga učenike srednjih škola ćemo usmjeriti prema STEM području i doprinijeti razvoju njihovih kompetencija značajnih dugoročno na tržištu rada. Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...