Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti

Autor: Ivana Grabar 27.01.2022

Obiljezavanje-Dana-sjecanja-na-Holokaust-i-sprjecavanje-zlocina-protiv-covjecnosti-3-901x600

Kod spomenika žrtvama holokausta na Židovskom groblju na Kozali obilježen je Dan sjećanja na žrtve Holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti.

Rijeka - Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti Međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

Program obilježavanja organizirala je osnovna škola Škurinje u suradnji s Židovskom općinom Rijeka. OŠ Škurinje već je duži niz godina nositelj projekta Šafran koji za cilj ima upoznavanje učenika s činjenicama o holokaustu te o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije. Prema riječima učiteljice povijesti iz OŠ Škurinje Nevenke Ilić, koja je s kolegicama Svjetlanom Kraljić i Magdalenom Tomić-Mijatović i pripremila ovogodišnji program obilježavanja, važno je djeci govoriti o ovoj teškoj temi iz povijesti našega društva i to treba napraviti na način koji je za njihovu dob primjeren. „Djeca dobro prihvaćaju razgovore o temi holokausta, a možda ga najbolje mogu razumjeti kroz književnost identificirajući se s osobama koje imaju svoje ime i prezime i o čijim životima prije Holokausta i prije početka Drugog svjetskog rata mogu nešto saznati i naučiti“, rekla je Ilić.

U čast svim žrtvama holokausta održana je minuta šutnje, a na spomenik su prema židovskom običaju položeni kamenčići, u spomen na sve žrtve.

U programu obilježavanja sudjelovali su učenici OŠ Škurinje kao i pjevački zbor škole, a pridružili su im se među ostalima i riječki gradonačelnik Marko Filipović kao i pripadnici Židovske općine Rijeka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...