[U OKU KAMERE] Obilježena deseta godišnjica rada Hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 29.01.2023

deset_godina_rada_Hospicija_Marija_Krucifiksa_Kozulic__2_

"Umiranje je sastavni dio života, ali svaki čovjek ima pravo na dostojanstven način dočekati svoj kraj“, rekao je nadbiskup Uzinić

Rijeka - Program obilježavanja 10 godina rada Hospicija započeo je Svetim misnim slavljem u kapeli „Marije Kraljice apostola“ u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II“ koje je predvodio riječki nadbiskup metropolit Mate Uzinić, a nastavljen je simpozijem „Palijativna skrb – kada više ne možemo utjecati na ishod, ali možemo na put“ održanom u predavaonici Hospicija.

deset_godina_rada_Hospicija_Marija_Krucifiksa_Kozulic__1_

Prije početka simpozija uzvanicima su se obratili nadbiskup Mate Uzinić, župan Zlatko Komadina, zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski i ravnateljica Hospicija Leopolda Ivković. Svi su oni kao najvrjedniji element rada Hospicija istaknuli njegove djelatnike koji svim pacijentima omogućuju dostojanstven kraj života.

deset_godina_rada_Hospicija_Marija_Krucifiksa_Kozulic__3_

„Otvaranje Hospicija od samog početka bio je projekt s ciljem poboljšanja kvalitete života umirućih bolesnika, kao i pružanje utjehe njihovima obiteljima. Umiranje je sastavni dio života, ali svaki čovjek ima pravo na dostojanstven način dočekati svoj kraj“, rekao je nadbiskup Uzinić i zahvalio Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci što od samih početaka podupiru rad Hospicija čiji je osnivač riječka Nadbiskupija.

Župan Zlatko Komadina prisjetio se početaka razgovora o otvaranju Hospicija i dodao kako Županija izuzetno cijeni rad i doprinos ove ustanove za zajednicu te kako će njezin rad nastaviti podupirati i u budućnosti. „Kvalitetno živjeti i dostojanstveno umrijeti, vjerujem da je to ono što svaki čovjek zaslužuje“, rekao je župan.

deset_godina_rada_Hospicija_Marija_Krucifiksa_Kozulic__4_

„Nikada nismo spremni rastati se s našim voljenim osobama. To je izuzetno težak proces i stoga želim zahvaliti prije svega svim djelatnicima Hospicija koji pacijentima svakodnevno pružaju adekvatnu skrb, ali i ruku humanosti, razumijevanja i podrške, kako njima tako i njihovim obiteljima koje prolaze kroz najteže trenutke“, rekao je zamjenik gradonačelnika Palčevski.

U programu simpozija Julijana Franinović Marković održala je predavanje „Stanje i perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj“, Irena Grahovac „Ljekarnička skrb za palijativnog bolesnika“ dok je simpozij završio predavanjem „O dostojanstvu umiranja“ Marte Carti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...