Očuvanje prirodne i kulturne baštine u fokusu projekta ProNaCul

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 26.09.2022

TZG_Rijeka_EU_projekz_Pronacul__2_

Jedan od glavnih ciljeva ovoga projekta je ojačati upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, koje se postiže razvojem, primjenom i promicanjem zajedničke metodologije upravljanja.

Rijeka - Turistička zajednica grada Rijeke organizirala je Networking konferenciju s ciljem povezivanja lokalnih dionika.

Nakon uvodne riječi Helge Sušanj, stručne suradnice za razvoj proizvoda u Turističkoj zajednici grada Rijeke gdje je ukratko predstavljen projekt i njegove aktivnosti, koordinator, gospodin Nedo Pinezić vodio je raspravu o održivom turizmu i upravljanju kulturnom baštinom. Nakon prezentacije pokrenuta je rasprava i razmijenila su se dosadašnja iskustva u upravljanju baštinom, kako bi se mogle pripremiti konkretne preporuke za lokalne, regionalne, nacionalne i transnacionalne politike za osiguranje ekonomske stabilnosti očuvanja prirodne i kulturne baštine, posebice prihodima iz sektora turizma.

Ideja projekta ProNaCul je promicanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine, te potpora razvoju transnacionalnih strategija namijenjenih zajedničkom promicanju regije kao turističke destinacije. Područja s kojih dolaze projektni i udruženi partneri nalaze se pod zaštitom UNESCO-a i Nature 2000, ili su u procesu postajanja zaštićenih područja u sklopu testnih područja ProNaCul-a. Jedan od glavnih ciljeva ovoga projekta je ojačati upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, koje se postiže razvojem, primjenom i promicanjem zajedničke metodologije upravljanja.

TZG_Rijeka_EU_projekz_Pronacul__1_

Aktivnost će biti potpomognuta virtualnom komorom osnovanom za promicanje zajedničke metodologije i njezin transfer u druga područja Adriona. Komora će biti savjetodavno tijelo za turističke djelatnike i funkcionirat će putem internetske platforme za razmjenu iskustva i primjere dobre prakse upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom. Kako bi se poboljšale politike za bolje upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, zajednička metodologija će se dostaviti kreatorima politika u obliku preporuka za konkretne lokalne, regionalne i nacionalne strateške dokumente s ciljem poticanja valorizacije i očuvanja prirodne i kulturne baštine, posebno razvojem održivog turizma. Turistička zajednica grada Rijeke, kao jedan od partnera na projektu primijenit će zajedničku metodologiju projekta ProNaCul na prostoru Trsatske gradine te unaprijediti prostor sustavom video nadzora i novim sustavom naplate karata.

Projekt traje od 1.4.2020. do 31.3.2023., a ukupna vrijednost projekta je 1.770.348,98 €. Financiran je iz INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014. – 2020. te fonda IPA II. Od 1.770.348,98 €, ukupne vrijednosti projekta, potpora EU iznosi 1.504.796,59 €. Udio Turističke zajednice grada Rijeke sveukupno iznosi 122.028,00 €, od čega je iznos EU potpore 103.723,80 €. Područja s kojih dolaze projektni i pridruženi partneri nalaze se pod zaštitom UNESCO-a i Nature 2000 ili su u procesu postajanja zaštićenih područja u sklopu testnih područja ProNaCul-a.

Uz TZ grada Rijeke i vodećeg partnera Regionalnu razvojnu agenciju Zasavje na projektu sudjeluju i partneri iz Slovenije (Centar za promociju poduzetništva Piran d.o.o.), Italije (LAG Istočna Venecija, grad Bolonja), Hrvatske (Turistička zajednica Zagrebačke županije), Grčke (Ilijska gospodarska komora, Regija Jonskih otoka), Bosne i Hercegovine (Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Javna ustanova Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća grada Trebinja), Srbije (Prirodno-matematički fakultet Sveučilišta u Novom Sadu, općina Raška) te pridruženi partneri Kulturni centar Radnički dom Zagorje ob Savi, Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Više sa portala torpedo.media ...