Održan okrugli stol u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Autor: Marina Pauletić 25.11.2022

Medjunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-1200x800

Važno je o nasilju razgovarati u javnosti te se boriti protiv mitova i predrasuda koje postoje.

Rijeka - Danas je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Informativnom centru prevencije kriminaliteta u Rijeci održan okrugli stol na temu „Djeca kažu NE nasilju u vezama“, a u organizaciji Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske i u suradnji s djelatnicima Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka.

Na Okruglom stolu koji je moderirala policijska službenica za prevenciju u Uredu načelnika PUPG, Ingrid Mavrić sudjelovali su učenici 8a razreda OŠ Nikole Tesla s psihologinjom Orjanom Marušić Štimac, kao i savjetnica iz riječkog Ureda pravobraniteljice za zaštitu djece Danijela Žagar.

Osnovni cilj današnjeg okruglog stola bio je podići svijest o neprihvatljivosti svih oblika nasilja, osobito nasilja u vezama, odnosno nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Kako je prevencija i edukacija najbolji oblik sprječavanja stvaranja nasilja, odlučilo se u raspravu o ovoj izuzetno aktualnoj temi pozvati mlađi naraštaj, 15-godišnje učenike. Naime, nasilje je naučeno ponašanje pa se uz motivaciju i stručnu pomoć može spriječiti, ali i promijeniti, iznijele su između ostalog stručnjakinje u raspravi. Na okruglom stolu predstavljena je i prezentacija s brojnim primjerima nasilja u vezi, u kojima prevladava nasilje nad pripadnicama ženskog spola već od tinejdžerskog doba. Jedno od temeljnih prava u vezi je pravo na slobodu i kršenje tog prava narušava kvalitetu odnosa, istaknuto je u raspravi.

„Iako su u Primorsko-goranskoj županiji kaznena djela nasilja nad ženama u padu, postoje i velike tamne brojke kad je u pitanju bilo koje drugo nasilje“, naglasila je policijska službenica za prevenciju Mavrić tijekom rasprave i dodala da je to veliki razlog zašto je potrebno početi s edukacijama što ranije. „Naime, i mlade osobe već u svojim prvim vezama pokušavaju osvijestiti što je to nasilje, prepoznati ga u nekim praktičnim oblicima i pokušati se nositi s njima, bilo ga spriječiti ili izaći kad prepoznaju da ne mogu više ništa promijeniti,“ kazala je Mavrić.

Savjetnica Žagar je u raspravi istaknula kako je bitno da govorimo u javnosti o temama nasilja i da se borimo protiv predrasuda i mitova koji postoje. „Potrebno je apostrofirati i poslati jasnu poruku da je nasilje nedopustivo, da svatko ima pravo na zaštitu, na život bez nasilja i na kvalitetnu i nenasilnu vezu, suživot, prijateljstvo,” kazala je Žagar.

Učenici su tijekom rasprave aktivno sudjelovali, odgovarali na pitanja i vrlo zrelo i osviješteno, unatoč svojoj mladoj dobi, prepoznali problem nasilja u vezama, obitelji i na koncu u cjelokupnom društvu. Složili su se da o ovom problemu treba javno govoriti, osobito putem medija, a institucije koje se njime bave uvijek treba poticati na međusobnu bolju suradnju i aktivnost.

„Ovim Okruglim stolom učenike se nije samo savjetovalo i educiralo već i ohrabrilo da kod prepoznavanja znakova nasilja u vezama ili obitelji uvijek trebaju o istom razgovarati s osobom od povjerenja bilo da je riječ o roditeljima, nastavnicima ili psiholozima“, zaključila je psihologinja Marušić Štimac. „Učenici su znali da svaki oblik nasilja trebaju prijaviti policiji što je priznanje i zahvala na sustavnom radu svih djelatnika policije s odgojno-obrazovnim ustanovama“, kazala je Marušić Štimac, „uz ostale nadležne institucije centri za socijalnu skrb, udruge te pravobraniteljica za zaštitu djece“.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, u znak sjećanja na dan kada je 25. studenoga 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a nasilje nad ženama je prepoznato kao važan javnozdravstveni problem i u Hrvatskoj stoga se i provode različite preventivne aktivnosti uz već donesene zakonodavne mjere kojima se štiti svaka žrtva nasilja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...