Održan prijem za počasnog konzula Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj

Autor: Marina Pauletić 09.05.2023

prijem_pocasni_konzul_republike_makedonije

Tijekom susreta u Salonu Grada Rijeke razgovaralo se o dosadašnjoj dobroj suradnji Hrvatske i Makedonije te o budućem promicanju i razvoju prijateljskih odnosa između dviju država na dobrobit građana obiju zemalja.

Rijeka - Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i Aljoša Bratuša, član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke, susreli su se jučer s počasnim konzulom Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj Zlatkom Delovim.

Tijekom susreta u Salonu Grada Rijeke razgovaralo se o dosadašnjoj dobroj suradnji Hrvatske i Makedonije te o budućem promicanju i razvoju prijateljskih odnosa između dviju država na dobrobit građana obiju zemalja.

Gradonačelnik Filipović podsjetio je kako u Rijeci dugi niz godina djeluje Makedonsko kulturno društvo Ilinden s kojim Grad Rijeka ima uspješnu suradnju kao i s predstavnicima Vijeća makedonske nacionalne manjine.

„Najčešće surađujemo u projektima vezanima za kulturu i očuvanje jezika te podupiremo projekte u organizaciji pripadnika makedonske nacionalne manjine, što ćemo činiti i ubuduće. Grad Rijeka je 2009. u Rijeci, odnosno 2011. godine u Bitoli potpisao i Sporazum o prijateljstvu dvaju gradova pa se nadamo da ćemo i to prijateljstvo u budućnosti osnažiti nekim novim projektima. Rijeku i Makedoniju povezuju i karnevali pa tako svake godine Riječki karneval pohode grupe iz Makedonije, a naše karnevalske grupe sudjeluju na poznatom karnevalu u Strumici“, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako se nada uspješnoj i produktivnoj budućoj suradnji s konzulom Delovim.


Počasni konzul Zlatko Delov istaknuo je da je njegovo područje interesa razvijanje suradnje dviju zemalja na ekonomskom i gospodarskom planu.

„Određene makedonske firme već su prisutne ovdje na tržištu, a siguran sam da ih ima još koje bi željele ovdje poslovati, jednako kao što zasigurno ima i hrvatskih, odnosno riječkih tvrtki, kao i onih s područja cijele županije, zainteresiranih za poslovanje na makedonskom tržištu. U tu svrhu u budućnosti je u planu organizacija foruma koji će okupiti gospodarstvenike iz Hrvatske i Makedonije, kako bi im se omogućilo bolje međusobno upoznavanje i stvaranje temelja za daljnju suradnju“, istaknuo je Delov.

Počasni konzul Delov pozvao je gradonačelnika Filipovića da u studenom ove godine posjeti Makedoniju što će biti prilika za osnaživanje odnosa prijateljskih gradova Rijeke i Bitole.

Zlatko Delov imenovan je počasnim konzulom Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci 21. prosinca 2022. godine, a egzekvaturu je preuzeo 30. siječnja 2023. godine.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...