Održana 9. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ: Povećan broj prometnih nesreća s poginulim osobama

Autor: Marina Pauletić 10.07.2024

PROMET_SIGURNOST_02

Prema podacima MUP-a, u prometnim nesrećama u 2023. na hrvatskim je cestama stradalo 1.629 djece do 18 godina, a poginulo je čak 21 dijete.

Rijeka - Na 9. sjednici Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama, održanoj u sjedištu Županije pod presjedanjem Hrvoja Baričevića, njegovog predsjednika, razmatralo se Izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu za prvo polugodište 2024. godine, Izvješće o sigurnosti djece u prometu te informacija o provedenoj akciji Motociklom u život.

Voditelj Službe prometne policije Dejan Hriljac istaknuo je da je u prvom polugodištu ove godine došlo do smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća za 9,1 posto, smanjenja broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 19,4 posto, ali do povećanja broja prometnih nesreća s poginulim osobama za 25 posto.

PROMET_SIGURNOST_05

Broj smrtno stradalih tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine bio je 11 osoba. Broj teže ozlijeđenih osoba 99, a lako ozlijeđenih 314 osoba. Ukupno su poduzete 173 represivne mjere prema vozačima koji nisu ustupili prednost pješacima što iznosi povećanje od 90,1 posto te 171 mjera prema pješacima.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar naglasila je da prema statističkim pokazateljima sigurnost cestovnog prometa u Hrvatskoj iz godine u godinu općenito bilježi trend poboljšanja, ali u usporedbi sa zemljama EU, RH mora uložiti dodatne napore za sprječavanje stradanja djece u prometu.

PROMET_SIGURNOST_03

Prema podacima MUP-a, u prometnim nesrećama u 2023. na hrvatskim je cestama stradalo 1.629 djece do 18 godina, a poginulo je čak 21 dijete.

Govoreći o akciji “Motociklom u život”, Baričević je istaknuo da su motociklisti prisutni na prometnicama svih kategorija, a na mreži PGŽ-a istaknute su dionice: Jadranska magistrala, ceste u Gorskom kotaru, poglavito dionioca Prezid – Čabar, te dužobalna cesta na kvarnerskoj strani istarskog poluotoka tj. od Opatije prema Plominu. Na tim cestama stradava i najviše motociklista i stoga se na njima primjenjuje specifična pasivna zaštita u domeni zaštite ove kategorije sudionika u prometu.

Resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić pozdravila je ovu hvalevrijednu akciju koja se provodi od 2005. godine te naglasila da će se ubuduće dodatno popularizirati i povezati sa srodnim kampanjama u kojima sudjeluje ova najranjivija kategorija sudionika u prometu.

PROMET_SIGURNOST_01
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...