Održana međunarodna konferencija pod nazivom „Suverenitet ili nacionalizam?“

Autor: Marina Pauletić 21.11.2023

konferencija_slobodna_drzava_rijeka_

Najavljena je i šesta konferencija za iduću godinu.

Rijeka - U riječkoj gradskoj vijećnici danas je održana međunarodna konferencija pod nazivom „Suverenitet ili nacionalizam?“. Konferenciju su organizirali udruga Slobodna Država Rijeka i Fondacija Coppieters.

U raspravama na zadanu temu sudjelovali su stručnjaci iz Sardinije, Južnog Tirola, Slovenije, Mađarske, Kurdistana, Srbije, Kanade i Hrvatske.

Sudionik konferencije Damir Grubiša govorio je o suverenitetu nacionalne države kao prepreci daljnjoj europskoj integraciji i federalizaciji Europske Unije. Antonello Nassone imao je izlaganje o padu moderne države pred ekonomskom globalizacijom dok je Ezio Giuricin predstavio temu „Slobodni gradovi između autonomije i samoodređenja“, Orhan Kiliç, član Kurdistanskog instituta iz Bruxellesa izlagao je na temu „Politički koncept demokratskog konfederalizma“, a Gabor Zsigmon govorio o slučaju „Demonstracija i bombi protiv Riječkog tramvaja“ početkom 20. stoljeća. Odvjetnik Čedomir Stojković predstavio je rad „Hibridni napad na suverenost, nacionalizam kao geopolitičko oružje i potreba kreiranja novog identiteta“ u kontekstu ruskih hibridnih operacija na Balkanu.

konferencija_slobodna_drzava_rijeka_-25817

Marko Medved predstavio je rad „Kršćani prema nacionalizmu (i suverenizmu) jučer i danas“, a Marco Manfrini govorio o onemogućavanju prava na dvostruko državlkjanstvo stanovnicima Južnog Tirola. Ljubinka Toševa Karpowicz održala je predavanje „Suverenitet – neophodnost redefinicije“, a Ivan Jeličić govorio o „Autonomiji Fiume/Rijeke, kao trajnoj karakteristici grada u 20. stoljeću“. Iz Kanade je na konferenciji sudjelovao bivši kanadski parlamentarac iz Quebeca Daniel Turp s radom na temu Suverenitet, nacionalizam i pravo na samoopredjeljenje.

Sudionike i goste su uoči konferencije pozdravili predstavnici Fondacija Coppieters i Slobodna Država Rijeka Laura Marchig i Danko Švorinić najavivši i šestu međunarodnu konferenciju ove dvije organizacije sljedeće godine.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...