Održana prva serija predavanja "Brini se danas da bi bolje živio sutra"

Autor: Sandra Turkalj 23.09.2022

Rijeka_Danas_-_predavanje_-_Brini_se_danas_da_bi_bolje_zivio_sutra_1

U Hrvatskoj više od 95% djece i mladih ima pristup internetu i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta.

Rijeka - Na Botelu Marina danas je održana prva serija predavanja u sklopu projekta ‘Brini se danas da bi bolje živio sutra’. Kako je istaknuo voditelj projekta Danko Švorinić, Provedba ovog projekta udruge Rijeka Danas, ima za cilj osvijestiti važnost promocije zdravlja i prevencije bolesti u RH kao i povećati znanje o zdravom načinu življenja kroz pravilnu prehranu i sprječavanje ovisnosti. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodi se u suradnji s posredničkim tijelima Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Ines Rukavina-Lazarević s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ održala je predavanje na temu "Magični svijet ovisnosti i interneta". Gotovo 80% europskog stanovništva koristi internet svakodnevno. Nemoguće je zamisliti dan, a pogotovo tjedan ili mjesec bez tehnologije i pristupa internetu. Pitanja koja se istražuju na radionicama jesu koliko su mladi na internetu te kada sve tehnički i tehnološki napredak radi za nas, a kada protiv. Mladi su informatički pismeni, a neka istraživanja pokazuju da vrijeme provedeno na internetu postaje ovisnost s nekoliko svojih pojavnih oblika. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj između 50 i 100 tisuća ovisnika o internetu, a istraživanje Europske unije za zemlje članice ukazuje da bi oko 4,4 posto populacije pripadalo kategoriji ovisnika o internetu.

Upozoravaju kako je u Hrvatskoj više od 95% djece i mladih ima pristup internetu i to uglavnom putem mobilnih uređaja. Kao posljedica prisutnosti na društvenim mrežama, svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta. Ovisnost je stanje kada bez nečega ne možemo funkcionirati. Kod mladih se sve više pojavljuje ovisnost o internetu/društvenim mrežama. Količina vremena na društvenim mrežama i virtualni život postaje puno bitniji nego stvarni te se tu skriva rizik i potencijalna ovisnost. 24 sata bez društvenih mreža i interneta izazov je danas za svakog pojedinca a pogotovo za mlade. Scrollanje Instagramom, Facebookom, Twitterom postalo je "must" u svakodnevnom životu i "nevidljiva hrana" koja vodi u nefizičku pretilost mladih u 21. stoljeću.

Rijeka_Danas_-_predavanje_-_Brini_se_danas_da_bi_bolje_zivio_sutra_6

Ivana Host, psihologinja iz udruge Hepatos održala je predavanje na temu "Jesi li ti zdrav(a)". Sudionici predavanja, kroz grupni rad i zajedničku komunikaciju, tražili su odgovor na pitanja što je psihičko, fizičko i socijalno blagostanje te kako se to blagostanje može postići. Svaka grupa ukratko je predstavljala svoje ideje ostalima. Budući da je fizičko zdravlje puno lakše definirati i uočiti od mentalnog zdravlja, koje je u našem društvu i dalje stigmatizirano, fokus drugog dijela predavanja bio je na mentalnom zdravlju. Svaka sedma osoba u svijetu je u razdoblju adolescencije, dok istovremeno istraživanja pokazuju da svaka peta mlada osoba ima problema s mentalnim zdravljem.

Adolescencija je razdoblje fizičkih, emocionalnih i socijalnih promjena, što čini adolescente osjetljivima na probleme u mentalnom zdravlju. Simptomi više od pola mentalnih poremećaja vidljivi su već oko 14 godine života, a čak 75% poremećaja dijagnosticira se do 25. godine života. Unatoč svemu navedenome, većina simptoma u toj dobi ostane neprepoznata i ne liječena. Podaci pokazuju da se za velik broj psihičkih poremećaja, s obzirom na prosječnu dob kad se javljaju, prva intervencija javlja s odgodom od više godina - kad je stanje već ozbiljnije, a tretman rezultira i slabijim ishodima. Upravo zato, važno je kod mladih osvjestiti važnost pravovremenog traženja pomoći, ali i prvi korak - prepoznavanje narušenog mentalnog zdravlja te kako prevenirati. U ovom djelu predavanja sudionici su u grupama odgovorali na koje tehnike i metode oni primjenjuju sa ciljem prevencije mentalnog zdravlja. Svaka grupa ukratko je prezentirala svoje ideje.

Na predavanjima projekta "Brini se danas da bi bolje živio sutra" sudjelovalo je zainteresirano građanstv i srednjoškolci iz Hoteljersko-turističke škole iz Opatije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...