Održana radionica ADRION projekta FUTURE 4.0 PLU

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.05.2022

pexels-vr-nove_tehnologije-buducnost

Organizirana je ciljna radionica u konferencijskoj sali Bazena Kantrida koja se bavila pitanjem transformacije industrije 4.0 iz različitih perspektiva.

Rijeka - Dana 26. svibnja u organizaciji Primorsko – goranske županija održana je radionica na temu uvođenja novih tehnologija 4. industrijske revolucije u sklopu projekata FUTURE 4.0 PLUS – Model upravljanja obrazovanjem i osposobljavanjem u prerađivačkoj industriji Jadransko – jonske regije za industriju 4.0. Projekt Future 4.0 PLUS nadovezuje se na izvorni projekt “FUTURE 4.0. Cilj projekta je podržati razvoj regionalnog inovacijskog sustava za jadransko-jonsko područje te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Jadransko-jonskog Programa transnacionalne suradnje ADRION 2014.-2020.

U okviru Projekta FUTURE 4.0 razvijena je eksperimentalna metodologija prijenosa znanja, s ciljem podržati tranziciju prema Industriji 4.0 i razbiti barijere inovacijama između sveučilišta, istraživačkog centra i poduzeća. Kako bi se maksimizirala vidljivost projektnih postignuća, novi projekt FUTURE 4.0 PLUS provodi aktivnosti za valorizaciju proizvedenog kapitala znanja, čineći ga široko dostupnim, posebno za tvrtke i ustanove za obuku koje se približavaju prijelazu na zelenije i digitalnije dimenzija.

Stoga je organizirana ciljna radionica u konferencijskoj sali Bazena Kantrida koja se bavila pitanjem transformacije industrije 4.0 iz različitih perspektiva, razmjenom rezultata istraživanja, uvođenjem daljnjih primjena alata za učenje i jačanjem mreže uspostavljene između znanosti i poduzeća aktivnih u Jadransko-jonskoj regiji. Osim uživo, omogućen je i prijenos putem Zoom platforme. Predavač radionice bio je izv. prof. dr. sc. Alen Jakupović s Veleučilišta u Rijeci. Radionici su prisustvovali predstavnici mnogih institucija i tvrtki s područja Primorsko – goranske županije. Nakon predavanja uslijedila je debata na kojoj sudionici radionice aktivno raspravljali o potrebama četvrte industrijske revolucije.

Projekt se provodi na području Hrvatske, Italije, Grčke i Albanije i u njemu uz Primorskogoransku županiju sudjeluje 6 partnera iz navedenih 4 zemalja, a vodeći partner je Regija Veneto. Učesnici projekta su javni i privatni sektori, sveučilišta, razne organizacije te visokoobrazovne institucije. Glavni cilj projekta je dodatna kapitalizacija projekta FUTURE 4.0 unutar Italije, Hrvatske, Grčke i Albanije. U sami projekt FUTURE 4.0 bila su uključena čak 132
poduzeća odnosno mala i srednja poduzetnika.

Partneri:
REGIJA VENETO
CONFINDUSTRIA VENETO SIAV S.P.A.
POLITEHNIČKO SVEUČILIŠTE U BARIJU
GOSPODARSKA KOMORA ACHAIA
PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
GOSPODARSKA I INDUSTRIJSKA KOMORA TIRANE

Projekt se provodi 6 mjeseci, počevši sa 01. siječnjem te zaključno sa 30. lipnjem. Sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u iznosu od 85% pri čemu
ukupna vrijednost iznosi 158,060.00 €.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...