Održana završna konferencija EU projekta Rijeka zajedništva – širenje izvaninstitucionalnih usluga na području aglomeracije Rijeka

Autor: Marina Pauletić 13.12.2023

uskrsnice-umirovljenici Foto: ilustracija

Cilj projekta je bio unaprijediti pružanje socijalne usluge pomoći u kući na području UA Rijeka.

Rijeka – Danas je u prostorijama Doma Crvenog križa Rijeka održana završna konferencija EU projekta Rijeka zajedništva – širenje izvaninstitucionalnih usluga na području aglomeracije Rijeka (UP.02.2.2.15.0084).

Projekt Rijeka zajedništva-širenje izvaninstitucionalnih usluga na području aglomeracije Rijeka financiran je iz poziva Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb, a u okviru ITU mehanizma UA Rijeka. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i partner Općina Čavle. Ukupna vrijednost projekta iznosi 231.799,60 eur. te projekt traje od 14.12.2021.-14.12.2023.

Cilj projekta je bio unaprijediti pružanje socijalne usluge pomoći u kući na području UA Rijeka te pokrenuti pružanje usluge psihosocijalne podrške i savjetovanja putem mobilnih timova Crvenog križa.

Projekt je obuhvatio provedbu sljedećih aktivnosti; Usluga pomoći u kući uključuje dostavu toplog obroka, lijekova, namirnica, higijenskih i ostalih potrepština korisnicima, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, pružanje usluge psihosocijalne usluge i savjetovanja te ostalu pomoć. Kroz provedbu projekta sufinancirao se rad voditelja zdravstvenog odgoja, voditelja ugostiteljskih djelatnosti, programskog koordinatora, psihologa, dva vozača, kuhara te administratora projekta.

Ukupno je usluge koristilo stotinjak pripadnika ciljne skupine (starije i nemoćne osobe). Ovim projektom direktno se povećao broj korisnika za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, što je doprinijelo socijalnom uključivanju ranjivih skupina i osjećaju osobnog dostojanstva. Ostvarenje rezultata projekta doprinosi realizaciji specifičnih ciljeva poziva tj. unapređenju kvalitete i širenju izvaninstitucijskih usluga, te pružanju podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanju svijesti javnosti o istome, čim se direktno doprinosi realizaciji općeg cilja projekta.

Kroz projekt su se oformila dva mobilna tima koja pružaju uslugu pomoći kroz dostavu toplog obroka, namirnica, lijekova i sl. Također, nabavljeno je novo vozilo i opremljena je kuhinja dodatnim kuhinjskim aparatima i potrepštinama čime se povećala kvaliteta pružanja socijalne usluge kroz bržu i efikasniju pripremu obroka te bržu dostavu.

Od travnja 2022. godine zaposlen je i psiholog koji pruža psihološku podršku i savjetovanje u domu korisnika. Osim navedenog, djelatnici Crvenog križa pružili su i skoro svakodnevno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi kod korisnika, te su pružena individualna savjetovanja na temu zdrave prehrane, prevencije padova kod starijih osoba, prevencije Alzheimerove bolesti, prevencije osteoporoze, tjelovježbe.

Posebno je za istaknuti 100 korisnika kojima je pružena potpora i pomoć, a uzimajući u obzir promjene koje donosi proces starenja kao što su odlazak u mirovinu, povećani rizici od bolesti i invalidnosti, financijska ovisnost, socijalna isključenost i sl. , a što rezultira potrebom starih ljudi za potporom zajednice, odnosno razvijenost mreža i oblika pristupanja brizi i skrb o starijim i nemoćnim osobama. Zbog toga su izuzetno važne mjere i akcije koje se poduzimaju s ciljem očuvanja ili podizanja kvalitete života starih i nemoćnih ljudi.

U sklopu projekta održana su 3 predavanja/radionice za krajnje korisnike i jedan okrugli stol na temu deinstitucionalizacije i širenja mreža izvaninstitucionalnih usluga, čime se naglasila važnost i dobrobit deinstitucionalizacije u organizacijama koje svojim radom i primjerima dobre prakse doprinose procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije.


Nositelj projekta- Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i partner na projektu Općina Čavle te voditelj projekta Mydonia consulting d.o.o. zadovoljni su provedenim projektom te suradnjom s korisnicima. Nadaju se i dalje apliciranju projekata na slične pozive te nastavku ovakvih usluga.

Prenosimo i izjave samih korisnika

„Ja sam zadovoljna s projektom. Meni je ovo super. Zadovoljna sam sa svime, najviše sa psihologinjom. Svaki razgovor puno znači. Svaka čast onome tko je ovo izmislio“, Gordana.

„Ovo je divan projekt i sretna sam što sam u njega uključena. Lijepo mi je razgovarati s nekim tko me razumije i vrijeme mi puno brže prođe“ , Rozika.

„A to je divno da postoji uopće taj projekt. Toliko godina imam, toliko svega, a nitko me nikad nije posjetio i da ne postoji projekt nitko ne bi znao za mene. Zadovoljna sam s psihologinjom, mnogo mi to znači što mi dolazi, a rezultat će valjda doći, ali uskočili ste mi kad je najpotrebnije bilo“, Nedjeljka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...