Održana završna konferencija projekta „Kultura svima“

Autor: Marina Pauletić 05.12.2023

kultura_svima_foto_ivan_vranjic-27604 Foto: Ivan Vranjić

Kroz projekt „Kultura svima“ Vijeće je čitave godine radilo analizu potreba ne samo osoba s invaliditetom, već i roditelja, LGBTIQ+ osoba, žena kao i analizu klasne i ekonomske inkluzivnosti i drugih.

Rijeka - Jeste li ikada razmišljali kako je doći do svog sjedećeg mjesta na konferenciji tako da ništa ne vidite? A kako tako da ne čujete? A tek kretajući se u kolicima?

Upravo je tako započela Završna konferencija udruge Filmaktiv koja je održana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te ovogodišnjim završetkom projekta „Kultura svima“.

Pozvani sudionici Konferencije, od toga mnogi od njih donosioci odluka u gradu Rijeci, do svojih su mjesta morali doći stavljajući se u cipele svojih sugrađanki i sugrađana - osoba s invaliditetom. Tako su za dolazak do svojih mjesta morali savladati prepreke po putu i na taj način osjetiti iz koje pozicije trebaju donositi odluke tako da razmišljaju o svima, pogotovo onima koji pripadaju osjetljivim skupinama.

kultura_svima_foto_ivan_vranjic_ Foto: Ivan Vranjić

Završna je konferencija tako bila svojevrsna kruna udruge Filmaktiv koja od 2016. godine s partnerima, Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ te Udrugom slijepih PGŽ, radi na većoj inkluzivnosti kulture u gradu Rijeci. Tako su do sada prilagodili čak 51 hrvatski film i učinili ga dostupnim za slijepe i slabovidne te gluhe i nagluhe osobe.

Inkluzivni programi udruge Filmaktiv, koji su krenuli od jedne osobe, danas broje preko 30 članova i članica Inkluzivnog kulturnog vijeća mladih „Kultura svima“ koji su kroz čitavu godinu analizirali inkluzivnost sadržaja i prostora čak devet institucija te ih poticali i podržavali da postanu dostupni svima.

Danas Vijeće surađuje s 9 institucija u kulturi: HNK Ivan pl. Zajc, Art-kino, MMSU, Dječja kuća, Gradska knjižnica rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja te HKD.

— Kroz 8 godina rada u području inkluzivnih kulturnih praksi osvijestili smo da je potrebno sinergijsko djelovanje za dostizanje konkretnih rezultata. Provedbom projekta smo pak osvijestili da su institucije u kulturi i više nego zainteresirane otvarati svoja vrata svima te smo sigurni da će protekli rad, ali i planirani budući, biti ključ uspjeha u snažnijem inkluziviranju kulture. Ali i društva u cjelini, rekla je Maja Ogrizović, inicijatorica i voditeljica inkluzivnih projekata u kulturi.

kultura_svima_foto_ivan_vranjic-18097 Foto: Ivan Vranjić

Kroz projekt „Kultura svima“ Vijeće je čitave godine radilo analizu potreba ne samo osoba s invaliditetom, već i roditelja, LGBTIQ+ osoba, žena kao i analizu klasne i ekonomske inkluzivnosti i drugih. Na temu svog rada izradili su i fanzine, plakate, inkluzivne naljepnice, preveli programe kulturnih institucija na hrvatski znakovni jezik te ih prilagodili za čitače za slijepe i napravili video-kampanju.

- Energija i entuzijazam ovih ljudi, članova i članica Inkluzivnog kulturnog vijeća mladih Kultura svima, omogućio je da jedan mali projekt završi kao višemjesečna inkluzivna avantura koja je uz obilaske projektom planiranih institucija završila u obilascima doslovno duplo više institucija u kulturi od planiranih, u povezivanju s radnicima i radnicama te donositeljima odluka u području kulture, u prijavi i odobravanju istoimenog projekta na program podrške Impact4Values EU programa CERV kroz koji ćemo od 1.1.2024. nastaviti još intenzivnije raditi na inkluziviranju kulture.

Nekako u stilu — kad se male ruke slože. Jako sam ponosna na cijeli tim, na ono što su postali i na ono što smo sve naučili jedni od drugih, ali i od brojnih partnera i suradnika. Raduje me što nailazimo na volju institucija u kulturi i što ćemo zajedno otvoriti mnoga vrata. Svima, kaže Ogrizović.

Projekt Kultura svima grade Anamarija Salopek, Anamarija Šepl, Božidar Žužić, bruno butorac, Denyz Mocibob, Ema Vujičić, Emina Buljubašić, Enola Jovičić, Helena Willheim, Irena Hojsak, Iskra Šanko, Issa Karuza, Larisa Šimičić, Leonida Cris Manojlovski, Marina Šoštarić, Sanja Polić, Sara Tokalić, Tea Turkalj, Tina Tus i Tino Vodanović, mladi ljudi sa željom za promjenom prema solidarnijem društvu za sve.

Na završnoj konferenciji sudjelovali su ravnatelji i ravnateljice riječkih institucija u kulturi, radnici i radnice, muzejski pedagozi, producenti, organizatori, sveučilišni profesori, ravnatelji i profesori srednjih škola, predstavnici riječkog Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Grada Rijeke te udruga osoba s invaliditetom. Svojim dolaskom su podržali ovaj vrijedni projekt udruge Filmaktiv i partnera, Udruge gluhih i nagluhih PGŽ te Udruge slijepih PGŽ, ali i dali jasnu poruku da je inkluzija te posebice inkluzija u kulturi — važna.

Iz Filmativa ističu kako ovo nije kraj njihovog rada, već zapravo jedan prekrasan početak nastavka suradnje s akterima u kulturi.

- Od rujna 2022. godine projekt provodimo uz podršku programa Erasmus+, KA 1 u području mladih zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe EU, dok od 1.1.2024. godine projekt nastavljamo provoditi u još većem obujmu zahvaljujući podršci konzorcija Zaklade Solidarna i Zaklade Slagalica te slovenskom CNVOS kroz program podrške Impact4Values EU programa CERV na što smo jako ponosni i — uzbuđeni. Raduje nas prilika za suradnjama, prilika da zajedno stvaramo makar malo inkluzivnije, otvorenije i solidarnije društvo. Zajedno možemo sve. Baš sve!, zaključila je Ogrizović.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...