Oprez roditelji: Otvoren Instagram profil koji objavljuje sramotne slike djece iz Kastva i Matulja

Autor: Nikola Cvjetović 15.01.2022

mladi, drustvene mreze, ilustracija

Kada je cilj objave poruka posramiti osobe čije se fotografije objavljuju, a osobito kada se radi o najmlađima, potreban je oprez roditelja. Stoga nije loše poslušati poruku učitelja i prijaviti ovaj profil.

Matulji/Kastav – Negativni efekti društvenih mreža na fizičko i psihičko zdravlje djece već je odavno utvrđena, zbog čega roditelji trebaju uložiti posebnu pozornost na vrijeme koje njihova djeca provode „online“. Među brojnim opasnostima koje mogu utjecati na dobrobit mlađih generacija jest online nasilje i virtualno posramljivanje, koje često rezultira ne samo negativnim stavom djece o sebi, već i samoranjavanjem i, u ponekim slučajevima, samoubojstvom.

Među situacijama na koje treba obraćati pažnju su društveni profili osmišljeni upravo s ciljem osramoćivanja vršnjaka, a upravo jedan takav nedavno je pokrenut na društvenoj mreži Instagram, za područje Kastva i Matulja. Na ovu situaciju upozorili su i školski djelatnici matuljske škole.

- Poštovani roditelji, iako mislim da naši učenici nemaju instagram, obavještavam vas da za svaki slučaj pojačate nadzor nad profilima koje vaša djeca imaju na društvenim mrežama. Naime, na društvenoj mreži Instagram osnovan je profil "spotted_kastav.matulji", koji je otvoren - dakle svi ga mogu otvoriti i vidjeti sadržaj. Profil je pun slika djece (nije sigurno da su sve slike djece iz Kastva ili Matulja), te je u opisu profila navedeno da "objavljuju većinom sramotne slike". Molim da svi koji imaju svoj Instagram - da prijave ovaj profil. Opreza nikad dosta, stoji u poruci koju su učitelji poslali roditeljima.

Inače, profili pod „zajedničkim nazivnikom“ spotted pojavljuju se diljem svijeta, a većinom služe mjesto na kojem mlade osobe traže informacije o zanimljivim sugrađanima koje bi voljeli upoznati. To je zamjena nove generacije za nekadašnje poruke objavljivane na radijskim emisijama i oglasnim pločama studentskih domova, u kojima se navodi da „Marko traži djevojku plave kose koja je u smeđoj jakni stajala u tramvaju broj 8 u subotu“.
Međutim, kada je cilj objave poruka posramiti osobe čije se fotografije objavljuju, a osobito kada se radi o najmlađima, potreban je oprez roditelja. Stoga nije loše poslušati poruku učitelja i prijaviti ovaj profil.