Osnovna škola Gelsi proslavila 70. obljetnicu osnutka i 115. godišnjicu zgrade u kojoj djeluje

Autor: Nikola Cvjetović 21.06.2023

OS_Gelsi

Prigodnim programom održanim u prostorijama Zajednice Talijana Rijeka proslavljena je 70. obljetnica rada Osnovne škole Gelsi, kao i 115. godišnjica zgrade u kojoj škola djeluje.

Rijeka - Povodom ove dvije obljetnice učenici svih razreda, i talijanskih i hrvatskih odjeljenja, prikupljali su podatke o školi i njezinoj cjelokupnoj povijesti što je bilo moguće vidjeti na fotografijama koje su pratile program proslave.

Prema riječima ravnateljice škole Glorije Tijan dužnost je škole kao odgojno-obrazovne ustanove pod stručnim vodstvom profesora oblikovati mlade ljude.

„U našoj školi njegujemo našu kulturološku pripadnost, fiumansko narječje u talijanskim razredima i čakavsko u hrvatskim razredima. Nastojimo stvarati okruženje koje će svakom učeniku omogućiti da izrazi svoju osobnost, odgovorno poštujući sebe i druge. Zajedno s našim učenicima svakodnevno se trudimo stvoriti čvrste temelje za njihovu sretnu budućnost“, rekla je ravnateljica Tijan koja je na predanom radu zahvalila i svim trenutnim, ali i bivšim kolegama koji su dio sebe utkali u ovu školu.

Obljetnicu je čestitala i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknuvši kako škola nije samo zgrada, kako ju ne čine zidovi, klupe i stolice, već kako školu čine profesori i učenici, iza čega stoji puno znanja, zalaganja, truda i rada.

„Kroz ovih 70 godina, u ovim je školskim klupama sjedilo mnogo naših sugrađana, koji su, vjerujem, svojim radom i postignućima na raznim poljima, ostavili neizbrisiv trag u povijesti našega grada. Sigurna sam da će i ove školske godine, ali i svake iduće, u ovoj školi stasati ljudi koji će svojim sposobnostima i znanjima promicati ime osnovne škole Gelsi, ali i naše Rijeke diljem svijeta. Doista želim zahvaliti svim generacijama profesora koji su na ovom mjestu, odgajali, razvijali i obrazovali naše sugrađane, učili ih da vrednuju kulturno, povijesno i jezično nasljeđe našega grada, da rastu i razvijaju se, sa svojim gradom i za svoj grad. Vjerujem da danas sa zadovoljstvom gledaju odrasle ljude, kojima su nekad otvorili školska vrata, a potom ih ispratili u sva ona druga, koja život nosi“, čestitala je zamjenica Krpan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...