Ostrogović: HDZ ima jasnu viziju i strategiju za razvoj grada

Autor: Marina Pauletić 09.03.2023

hdz_press-59624

Ostrogović je komentirao i novi prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava namijenjenih mjesnim odborima s kojim se ne slaže, obzirom da se iznos sredstava namijenjen mjesnim odborima umanjuje.

Rijeka - Predsjednik riječkoga HDZ-a Josip Ostrogović povodom nadolazećih izbora za vijeća mjesnih odbora osvrnuo se na važnost samih izbora i pozvao građane da izađu na izbore i izborom svojih predstavnika aktivno sudjeluju u rješavanju problema u sredinama u kojima žive i djeluju. Ostrogović je komentirao i novi prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava namijenjenih mjesnim odborima s kojim se ne slaže, obzirom da se iznos sredstava namijenjen mjesnim odborima umanjuje, te se k tome i dio sredstava sada centraliziran odlukom Grada, može prenamijeniti za potrebe održavanja javnih površina i prometne infrastrukture, ne poštujući želje i potrebe predstavnika mjesnog odbora.

„S obzirom na nadolazeće izbore za vijeća mjesnih odbora, valja naglasiti da su oni itekako važni, obzirom da sami građani svojim glasom neposredno sudjeluju u kreiranju boljeg i kvalitetnijeg života u sredini u kojoj žive i djeluju, počevši od izgleda ulica, parkova, igrališta i svih onih malih svakodnevnih stvari, a ipak tako velikih i bitnih. Uostalom, kao što znamo, male promjene generiraju one željene i – veće. U tom kontekstu, riječki HDZ zalaže se za proces decentralizacije upravljanja na općenitoj razini, pa tako i za decentralizaciju na lokalnoj razini, na koji način mjesni odbori dobivaju veće ovlasti i na taj način doprinose ostvarenju cilja neposredne demokracije. U takvome načinu djelovanja građani imaju veće mogućnosti da utječu na razvoj i boljitak svojih sredina za čime mijenjaju i lice svojega grada“, poručili su iz HDZ-a.

„Spomenuti izbori su posebno značajni s obzirom na dosadašnji aktivnosti aktualne Vlade Republike Hrvatske, obzirom da je upravo ona svojom inicijativom, odnosno konkretnim i usmjerenim djelovanjem, na čelu s premijerom Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade te ministrom mora, prometa i infrastrukture Butkovićem, omogućila sve promjene koje se trenutno događaju u Rijeci, počevši od nove zgrade sveučilišne bolnice na Trsatu, Zagrebačke obale, ceste D-403, LNG terminala te nove ACI marine Rijeka, a imala je presudnu ulogu i u saniranju „3. maja“. Zbog svega toga, ovi su izbori od iznimne važnosti jer se glasovanjem za mjesne odbore daje podrška našoj političkoj opciji na lokalnoj razini, što se neizravno odražava i u širem kontekstu, obzirom da nam predstoji izborna 2024. godina za koju nam upravo ovi izbori daju određen signal političkih trendova koji su naklonjeni HDZ-u“, uvjeren je Ostrogović.

„Riječki HDZ u trideset mjesnih odbora izlazi samostalno, a u dva mjesna odbora, Brajda-Dolac i Drenova, u koaliciji s HSU-om. U konačnici, HDZ na ovim izborima, prema objavljenim kandidacijskim listama, ima najviše nositelja lista, ukupno njih 32 što je potvrda jedinstva i zajedništva stranke koja“, prema riječima Ostrogovića, „ima jasnu viziju i strategiju za razvoj grada koja, između ostalog, uključuje usmjerenost na zelene površine te igrališta za djecu“.

„Pod sloganom „Zajedno za bolju Rijeku“ naglašavamo naš imperativ, a to je povećanje socijalnog dijaloga s ciljem novih rješenja za dobrobit naše zajednice. Prema tome, aktivnim zastupanjem interesa građana želimo i dalje predlagati gradskoj vlasti nužna i kvalitetna rješenja za razne probleme i potrebe zajednice, a posebno one vezane za komunalnu i prometnu infrastrukturu. U svemu tome bitna je, dakako, veća uključenost samih građana u rad lokalne zajednice, čime se povećava razina demokracije“, naglašava Ostrogović te dodaje da „građani itekako mare za svoj kvart, što najbolje pokazuju primjeri MO Pehlin, Grbci, Brašćine- Pulac i Srdoči gdje je HDZ već dugi niz godina ima većinu u vijećima MO., a koji su sa svojim dosadašnjim upravljanjem projektima primjer kvalitetnog upravljanja, dok je s druge strane MO Sveti Nikola, ujedno i najveći u Rijeci, eklatantan primjer neiskorištenog potencijala koji nezasluženo sve ove godine stagnira“.

„U kontekstu ovih izbora koji se tiču mjesnih odbora važno je istaknuti i novi prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava komunalne naknade prema kojem se smanjuje dio dosadašnjih sredstava namijenjenih za održavanje komunalne infrastrukture mjesnih odbora, a k tome se ta sredstva raspoređuju prema procjeni Povjerenstva za utvrđivanje prijedloga prioritetnih radova, što konkretno znači da će mjesni odbori raspolagati s manje sredstava, drugim riječima neće moći o istima autonomno odlučivati, već će se ta sredstava moći općenito koristiti za potrebe održavanja javnih površina i prometne infrastrukture o čemu će se centralizirano odlučivati na razini Grada Rijeke, izvan sustava mjesnih odbora.. Pitanje je zapravo koliko će takva odluka doprinijeti razvijanju izravne demokracije, a koliko joj je zapravo cilj da Grad raspolaže sa financijskim resursima prema svojim preferencijama, ne poštujući volju naših sugrađana u mjesnim odborima, što bi u konačnici trebao biti cilj Odjela za gradsku samoupravu i upravu“, zaključuje Ostrogović te još jednom poziva građane Rijeke da izađu u nedjelju na izbore.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...