Otvaranje izložbe ''Iz drugog kuta'' autorica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman

Autor: Nikola Cvjetović 31.10.2023

Kortil_Iz_drugog_kuta_2023

Tri autorice više od deset godina zajednički promišljaju tematski slične umjetničke koncepte koji se često susreću u njihovu radu.


Rijeka - U petak 3. studenog u 19 sati riječka galerija Kortil otvara svoju pretposljednju izložbu u ovoj godini pod nazivom ''Iz drugog kuta'' autorica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman.

Tri autorice više od deset godina zajednički promišljaju tematski slične umjetničke koncepte koji se često susreću u njihovu radu. Sve tri propituju sebe kroz društveni kontekst pojedinca u zajednici, istražuju grafiku u proširenom mediju te imaju sličan odnos prema umjetničkom radu i stvaranju. Na riječkoj izložbi prikazuju najnovije radove kritizirajući, propitujući i naglašavajući devijantne pojave koje svi kao pojedinci vidimo, osjećamo i živimo, a pritom koristeći metaforu i simboliku u različitim medijima (video, performans, grafike, instalacije, knjige, fotografije). Prilikom otvorenja izložbe održat će se izvedba čitanja rada ''Kolekcija za pamćenje'' (2019.) Tanje Dabo u kojem je autorica prikupila izjave vezane za slučajeve govora mržnje, verbalnih i fizičkih napada, te nasilništva spram žena i muškaraca, koji su etnički ili rodno motivirani.

Izložba ostaje otvorena sve do 28. studenog, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

TANJA DABO (Rijeka, 1970.) multimedijalna je umjetnica, autorica umjetničkih instalacija, grafika, performansa, fotografskih radova, video radova, urbanih intervencija, umjetničkih knjiga i dr. U svom radu bavi se temama položaja pojedinca u društvu, odnosa umjetnika/ica i institucija, individualnog spram kolektivnog, nametnutih očekivanja, nacionalnog identiteta i slično. Studij Likovne kulture pri Pedagoškom fakultetu u Rijeci završava 1997., a magisterij 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Od 1993. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kustoskim projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su joj uvršteni u više zbirki i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavila je više tekstova i radova u raznim publikacijama. Selektorica je nekoliko filmskih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, te autorica koncepata nekoliko izložbi. Dobitnica je 10 nagrada i priznanja za svoj rad u Hrvatskoj i inozemstvu. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

LETRICIJA LINARDIĆ (Rijeka, 1971.) autorica koja se u svojem radu pored grafike izražava u drugim medijima poput fotografije, umjetničke instalacije, umjetničke akcije, izrađuje umjetničke knjige i dr. Bavi se temama koje se odnose na likovnost u grafici, primjenu suvremenih tehnologija u spoju s tradicionalno determiniranom umjetnošću te kroz društveno angažirane radove propituje socijalne i moralne teme. Nakon završenog studija likovne kulture na Odsjeku za likovne umjetnosti u Rijeci, završava magisterij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i stječe doktorat u području likovno-umjetničke edukacije na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani. Do danas je izlagala na dvanaestak samostalnih i preko sto i četrdeset skupnih izložaba održanih u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, njezin rad bio je uvršten u mnogobrojne manifestacije na kojima se predstavljao presjek suvremene hrvatske umjetnosti grafike u zemlji i inozemstvu. Stručne umjetničke tekstove objavljuje u raznim stručnim, znanstvenim i umjetničkim publikacijama. Dobitnica je pet nagrada i priznanja za umjetnički rad. Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

MAJA ROŽMAN (Zagreb, 1981.) stvara u području crteža, instalacije, umjetničke knjige i grafike u proširenom polju. Njezini radovi obuhvaćaju širok raspon tema, a karakterizira ih proučavanje koncepata kao što su autentičnost, subjektivnost-objektivnost, arhiviranje, memorija. Diplomirala je na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Od 2003. do danas ostvarila je 25 samostalnih izložbi, sudjelovala na preko 100 skupnih žiriranih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više od dvadeset međunarodnih umjetničkih simpozija, rezidencijalnih projekata i stručnih usavršavanja od koji se mogu izdvojiti Image De/Construction @ Leipziger Baumwollspinnerei, Leipzig (DE); Cité Internationale des Arts, Pariz (FR); SCCA the Institute for Contemporary Arts, Ljubljana (SI); KulturKontakt, Beč (AT); KunstenaarsLogies, Amersfoort (NL); Cultural City Network Graz (AT); Platform Garanti Contemporary Art Centre, Istanbul (TR). Dobitnica je mnogih priznanja i nagrada za svoj rad. Zaposlena je na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje obnaša i dužnost Prodekanice za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...