Otvorena izložba „Akropola znanja na Trsatu“

Autor: Marina Pauletić 25.09.2023

izlozba_akropola_znanja_

Fotografije prikazuju I. fazu gradnje sveučilišnih objekata, ali i kako građevine i prostor Kampusa na Trsatu izgledaju danas.

Rijeka - Povodom obilježavanja 50. godišnjice osnutka Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Pećine u njihovim je prostorijama otvorena izložba fotografija „Akropola znanja na Trsatu“ autora Marijana Matkovića.

Fotografije prikazuju I. fazu gradnje sveučilišnih objekata, ali i kako građevine i prostor Kampusa na Trsatu izgledaju danas.

Objekti na ovim fotografijama puno su više od fizičkih konstrukcija. Oni su mjesta gdje se rađaju ideje i širi se znanje, mjesta gdje se oblikuju buduće generacije što je upravo i bila misao vodilja kada je Grad Rijeka zemljište današnjeg Kampusa ustupio na korištenje Sveučilištu.

Danas je Kampus središnja točka intelektualnog i akademskog života Rijeke, mjesto gdje se rađaju inovacije koje mijenjaju svijet, gdje se oblikuju lideri u različitim područjima, ovdje se gradi budućnost naše zajednice stoga je ova izložba svojevrsni podsjetnik na važnost ulaganja u obrazovanje i znanje.

Marijan Matković rođen je u Rijeci 1956. godine. Od 1976. do 2005. godine aktivno je sudjelovao u radu Riječke izviđačke organizacije, u kojoj je devet godina obnašao i funkciju tajnika. Posljednjih 16 godina prije umirovljenja 2021. godine bio je zaposlenik Grada Rijeke kao tajnik mjesnih odbora Grad Trsat i Vojak (2005.-2016.) te Pećine (2017.-2021). Uz redovne aktivnosti tajnika MO-a sudjelovao je u radu na projektu ”Porijeklo naziva ulica grada Rijeke”, koji je 2009. godine postavljen na web stranicu Grada. Godine 2022. za Klub umirovljenika Podvežica postavio je tri izložbe vezane uz grad Rijeku – „Oslobođenje Sušaka i Rijeke 1945.“, „Rijeka kroz priče i fotografije“ i „Korona 2020.“

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...