[FOTO] Otvorena izložba “Azulejos - umjetnost portugalskih keramičkih pločica”

Autor: Andrea Načinović 29.06.2022

azulejos-93174

Izložbu je predstavila autorica Marina Bagarić koja je na 11 panoa s kompozicijama modro-bijelih keramičkih, ocakljenih i oslikanih pločica, koje su s vremenom postale prepoznatljiv znak portugalske kulture i tradicije, izložila djela lisabonskih radionica iz druge četvrtine 18. stoljeća.

Rijeka - U ovogodišnjem projektu Brdo kulture izložbom “Azulejos - umjetnost portugalskih keramičkih pločica”, autorice Marine Bagarić, muzejske savjetnice, danas u podne u našem se muzeju predstavio Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba. Izložba je ostvarena suradnjom dvaju muzeja i uz podršku Službe za kulturnu diplomaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

azulejos-49621

U ime Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nazočne je pozdravila Margita Cvijetinović, viša kustosica, a u ime Muzeja za umjetnost i obrt ravnatelj, Miroslav Gašparović.

Izložbu je predstavila autorica Marina Bagarić koja je na 11 panoa s kompozicijama modro-bijelih keramičkih, ocakljenih i oslikanih pločica, koje su s vremenom postale prepoznatljiv znak portugalske kulture i tradicije, izložila djela lisabonskih radionica iz druge četvrtine 18. stoljeća. Kako su azulejosi povezani s pomorskom tradicijom Portugala i njihove kolonije, izložba je simbolično dopunjena maketom jedrenjaka brika iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Uz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske izložbu je financijski podržala i Primorsko-goranska županija u čije se ime obratila Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Otvorenje izložbe svojom je nazočnošću uveličala Nj. E. gospođa Maria Paula Vieira Leal Da Silva, veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj. Nj. E. je nazočne upoznala sa zanimljivom poviješću ovih plavo-bijelih pločica, ali i naglasila kako azulejosi predstavljaju prijateljstvo i međusobno razumijevanje dviju država – Portugala i Hrvatske – koje ove godine obilježavaju 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa. Veleposlanica Maria Paula Vieira Leal Da Silva proglasila je izložbu otvorenom.

Izložba se može razgledati do 6. rujna 2022.

Otvorena izložba “Azulejos - umjetnost portugalskih keramičkih pločica”