Otvorena izložba „Slavimo arheološku baštinu Irske“

Autor: Marina Pauletić 09.11.2023

izlozba_arheoloska_bastina_irske Foto: PGŽ

Izložbom je predstavljeno tridesetak najrelevantnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske.

Rijeka - U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba „Slavimo arheološku baštinu Irske“, u suradnji s Državnom službom za spomenike Irske, Veleposlanstvom Republike Irske u Republici Hrvatskoj i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Veleposlanik Republike Irske Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling izrazio je zadovoljstvo što se ova putujuća izložba pripremila i u Rijeci, gradu koji bilježi brojne poveznice s Irskom. Naveo je kako se nada da će fotografije najvažnijih irskih arheoloških spomenika potaknuti posjete nekima od njih.

Zamjenica župana Marina Medarić kazala je kako ova izložba dokumentira drevne tragove koji su inspirirali mitove i legende te nas vodi na putovanje kroz vrijeme, kroz bogatu povijest i kulturnu baštinu. Istaknula je da raznolikost krajolika Irske, ali i ljudski tragovi u njemu tijekom 12.000 godina naseljavanja tog otoka, podsjećaju na duboku povezanost između čovjeka, povijesti i prirode.

Ravnateljica Muzeja Tamara Mataija, autorica izložbe Tracy Collins i John Lalor, fotograf u Državnoj službi za spomenike Irske kazali su kako je izložbom predstavljeno tridesetak najrelevantnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske. Irska arheološka baština privući će posjetitelje raznolikošću neobičnih lokaliteta, poput tumula iz Newgrangea, gdje se pravi doživljaj vjere drevnih ljudi može iskusiti tijekom zimskog solsticija, zatim slikovitih dvoraca ili udaljenih eremitorija koji su ujedno i hollywoodske filmske kulise, kazali su.

Otvorenju je prisustvovala i pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu, a izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2024.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...