Otvorena izložba „Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941.-1943.“

Autor: Marina Pauletić 04.09.2023

Izlozba-Talijanski-koncentracijski-logori-u-Hrvatskom-primorju-1941.-1943

Izložba „Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. – 1943.“ prvobitno je postavljena u Muzeju grada Rijeke 2005. godine. Postav na Korzu hommage je njenom autoru Mladenu Grguriću (1948. – 2023.), dugogodišnjem kustosu i ravnatelju Muzeja grada Rijeke.

Rijeka - Na postamentima na Korzu ispred zgrade Grada Rijeke otvorena je izložba „Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941.-1943.“.

Na otvorenju izložbe okupljenima su se obratili Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Sabrina Žigo, muzejska savjetnica u Muzeju grada Rijeke i Biserka Grgurić, supruga Mladena Grgurića, nekadašnjeg ravnatelja muzeja i kustosa izložbi „Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. – 1943.“ koja je 2005.godine bila postavljena u Muzeju grada Rijeke.

Izložba „Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. – 1943.“ prvobitno je postavljena u Muzeju grada Rijeke 2005. godine. Postav na Korzu hommage je njenom autoru Mladenu Grguriću (1948. – 2023.), dugogodišnjem kustosu i ravnatelju Muzeja grada Rijeke.

„8. rujna obilježava se 80 godina od kapitulacije fašističke Italije a time i zatvaranja talijanskih koncentracionih logora koji su bili razasuti duž čitave naše obale, a na našem području bila su četiri takva logora. Izložbom se također odaje počast nedavno preminulom Mladenu Grguriću, bivšem kustosu i ravnatelju Muzeja grada i članu Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke“, kazao je Vojko Obersnel, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke. Obersnel je naglasio kako je kroz te logore, do kapitulacije Italije prošlo više od 23.000 logoraša, od kojih je više od 1.500 umrlo ili bilo streljano, a među logorašima je bilo i preko 3.000 djece mlađe od 16 godine. Dio zatvorenika je prebacivan i u logor Gonars te druge talijanske logore na području Italije. Obersnel je također najavio je i veliki komemorativni skup na lokaciji logora Kampor na Rabu, nekadašnjeg najvećeg koncentracijskog logora, koji će se održati 9. rujna.

O samom postavu izložbe kao i o Mladenu Grguriću govorila je Sabrina Žigo, muzejska savjetnica u Muzeju grada Rijeke naglasivši njegovu kolegijalnost, čestitost i principijelnost. “Mladen Grgurić istraživao je, predstavio i publicirao više značajnih tema vezanih uz riječku povijest, a središnji mu je interes bilo razdoblje Drugog svjetskog rata i ranog poraća. Kao vrsni muzealac jednakim je marom bio posvećen ne toliko vidljivim, ali jednako važnim poslovima dokumentiranja, čuvanja i zaštite muzejskih predmeta – kulturne baštine našeg kraja. Čestito i principijelno vodio je Muzej u turbulentnom vremenu početkom 1990-ih i tranziciji tadašnjeg Muzeja narodne revolucije u Muzej grada Rijeke, braneći ne samo opstojnost muzejske djelatnosti već i djelatnik, čija su radna mjesta bila ugrožena. Bio je blag, ljubazan i susretljiv kolega i prijatelj, poznat po nadimku Braco”, rekla je Žigo.

Gospođa Biserka Grgurić, supruga Mladena Grgurića je kazala kako je „Braco“, kako su Mladena Grgurića svi zvali bio čovjek koji je volio muzej u kojem je radio, volio ovaj grad kojeg je kao povjesničar nastojao što bolje upoznati i istražiti. Bilo mu je bitno da ono što je radio bude stručno, dokumentirano i istinito. Smetalo ga je iskrivljavanje povijesti i njeno korištenje u politikantske svrhe, kazala je Grgurić.

Gradonačelnik Marko Filipović je kazao nas kako izložba „Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. – 1943.“, nas podsjeća na iznimno važan, tragičan, ali nezaobilazan dio naše povijesti, na stradanja i patnje kroz koje je prošla Rijeka i cijeli ovaj naš kraj u to turbulentno vrijeme prije 80 godina. „Fotografije, dokumenti i priče koje su ovdje predstavljene, pričaju priče, progovaraju o onome što su ljudi proživljavali, u najtežim trenutcima. Kao dugogodišnji kustos i ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Mladen Grgurić, ostavio nam je trajno naslijeđe, ali i otvorio vrata razumijevanju naše prošlosti, ma koliko ona bila teška. Živimo u vremenima u kojima se sve preispituje, od povijesnih činjenica do uloge fašističke Italije, od najviših instanci u Italiji. Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. – 1943. predstavljaju bolno, ali iznimno važno poglavlje naše povijesti i ova izložba pokazuje što se zaista dogodilo na našem području i kroz koju su golgotu prolazili stanovnici našeg kraja do kapitulacije Italije. Neka nam ova izložba bude podsjetnik, da se suočimo s prošlošću, da ne zaboravimo, da ne dopustimo da se takvi događaji ikada ponove“, kazao je gradonačelnik Marko Filipović.

Organizatori izložbe su Grad Rijeka, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Muzej Grada Rijeke. Autor izložbe u Muzeju grada Rijeke 2005. godine bio je Mladen Grgurić, a postav izložbe na Korzu priredile su Sabrina Žigo i Vesna Rožman.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...