Otvorenje izložbe „Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom“

Autor: Marina Pauletić 13.06.2024

Kisa_u_Rijeci_1

Vrlo je zahtjevno fotografirati po kiši, ali su zato ogromne mogućnosti za kreativnu intervenciju.

Rijeka - Evo izložbe o Rijeci i Riječanima koju već pedesetak godina priređuje Fotoklub Rijeka, a posljednjih godina (više od dvadeset) ovu izložbu priređujemo za Dan grada Rijeke, tj. Dan sv. Vida. Svake godine interpretiramo neku drugu temu, a ove godine tema je bila vrlo neobična i vrlo zahtjevna: „Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom“. Kiša je vrlo česta u Rijeci pa je u tom smislu postala i dio identiteta našega grada, stoga je i to razlog njena odabira. Vrlo je zahtjevno fotografirati po kiši, ali su zato ogromne mogućnosti za kreativnu intervenciju. Prije nekoliko godina formirali smo i kategoriju „Rijeka nekad“ kako bismo prikupili fotografije nekadašnje Rijeke. Sve prijave pregledala je povjesničarka umjetnosti i kustosica gospođa Branka Arh, odabrala je fotografije za izložbu i izdvojila autore za nagrade, a nagrade su:

Nagrada „Viktor Hreljanović“. Viktor Hreljanović, rođeni Sušačanin, bio je dugogodišnji član Fotokluba Rijeka i jedan je od zaslužnijih riječkih fotografskih autora.

Pored ove značajne nagrade, koju dobiva najbolji autor na izložbi, želimo i drugim autorima koji na najkreativniji način interpretiraju naš grad dodijeliti ćemo sljedeće nagrade:

· književnici Zoran Žmirić, Igoro Beleš, Mladen Blažević poklanjaju svoje knjige s posvetom

· keramičari svjetskoga glasa: Boris Roce, Dijana Trtanj, Mladen Ivančić daruju po jedan svoj umjetnički rad.

· Restorani Gardens, Primorska konoba i Bistro Mornar nagrađuju tri autora s primorskim ručkom za dvije osobe.

· Staklooprema sponzorira uokvirivanje triju fotografija do formata 50 x 70 cm

Otvorenje izložbe i proglašenje pobjednika je u petak, 14. lipnja u 19 sati, a ne kako je bilo najavljeno - subota u podne. Termin otvorenja mijenjali smo zbog subotnjeg programa obilježavanja Dana grada Rijeke.

Izložba ostaje otvorena do subote, 21. lipnja i može se razgledati radnim danom 10 - 13 i 17 - 20, a subotom 10 - 13. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

Borislav Božić

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...