Otvoreno pismo gradonačelniku Filipoviću: Nadamo se da palača Modello neće propasti, kao što to prognozira jedan građanin

Autor: Marina Pauletić 01.03.2024

Palaca_Modello_u_Rijeci Foto: arhiva

Riječani i Riječanke dali su brojne zanimljive prijedloge o novoj namjeni palače Modello.

Rijeka - Maša Magzan, Iva Rinčić, Robert Salečić i Vedran Vivoda uputili su riječkom gradonačelniku Marku Filipoviću otvoreno pismo u kojemu se dotiču teme buduće namjene palače Modello u kojoj je donedavno 'stanovala' Gradska knjižnica Rijeka. Pokrenuli su inicijativu „Predložimo gradskim ocima što bi mogli s palačom Modello“ u kojoj su pozvali građane da daju svoje ideje što bi u palači trebalo biti. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani gradonačelniče,

kao što možda znate, odgovor gradske uprave na novinarsko pitanje o budućoj namjeni prostora palače Modello (iz koje je, podsjećam, iselila Gradska knjižnica Rijeka) koji kaže da će se „namjena prostora u palači Modello, na adresi Uljarska 23, utvrditi nakon što se prostor oslobodi od osoba i stvari te bude predan na upravljanje Gradu Rijeci”, potaknuo je kolegicu Mašu Magzan i mene da se obratimo građanima. Ako gradske vlasti ne znaju što bi s tim riječkim arhitektonskim biserom, sigurno će znati građani, pomislile smo. I bi tako!


Građani su se odazvali u velikom broju na našu inicijativu „Predložimo gradskim ocima što bi mogli s palačom Modello“, dajući prijedloge, od duhovitih, potpuno neozbiljnih ili ciničnih, do vrlo ozbiljnih i promišljenih. Kao što smo građanima i obećale, njihove prijedloge smo skupile i u ovom Vam ih otvorenom pismu i dostavljamo, a našoj su se inicijativi pridružili i članovi zajedničkog Kluba iz Gradskog vijeća Vedran Vivoda i Robert Salečić.


Najviše je građana za to da u palači bude gradska kavana, uz dodatne sadržaje (piano bar, Internet kafić, jazz i lounge bar, novi Mali salon odnosno galerijski/izložbeni prostor, narodna čitaonica, koncertna i kino dvorana).

Mnogo je prijedloga za potpuno nove sadržaje koji, smatraju građani, nedostaju Rijeci, a koji zaista zaslužuju biti ozbiljno razmotreni.

Recimo, Muzej autohtone arhitekture Primorsko goranske županije, Muzej ili stalni postav Domovinskog rata, Muzej torpeda, Kuća/Muzej morčića, Muzej prijateljskih gradova Rijeke, Muzej Riječkog karnevala.


Ima prijedloga da se u palaču preseli Gradsko kazalište lutaka ili Peek&Poke ili, pak, da se preda talijanskoj zajednici na korištenje i pretvori u Talijansku kuću.

Stigao je i prijedlog da se palača prenamijeni u multimedijski centar umjetnosti – zašto u tom prostoru ne bi uz kavanu, mogao funkcionirati i izložbeni/galerijski prostor za mlade riječke umjetnike/ce koji se školuju i djeluju kroz Školu primijenjene umjetnosti i Akademiju primijenjenih umjetnosti? Prava zgrada umjetnosti.


Također, sadržaji koje su građani predložili su diskoteka, centar izvrsnosti za darovite učenike ili centar riječkih ideja za studente, umjetničke učionice za vježbanje, plesna dvorana za standardne plesove, co-working mjesto, prostor za beskućnike, boutique hotel, mjesto za mlade „koji apsolutno nikakve zabave u Rijeci nemaju“ ili okupljalište za mlade sa starijim kolegama za ispomoć u učenju, nekonvencionalnom druženju, psihoterapeutima...

Od duhovitih prijedloga vrijedi izdvojiti one koji predlažu da se prostor „iznajmi Pavičiću da ga da u podnajam“ ili da ondje bude sjedište SDP-a „s obzirom na 80-godišnju vjernost komunizmu i partiji“, Muzej druga Tita, ima i onih koji vjeruju da će se lako „Marko i Mirko dogovoriti“ ili da će „Lürssen odlučiti“, drugi se boje da će zgrada završiti kao trgovački centar, dok će „političari opet hibernirati u svojoj bezidejnosti“ ili da će je gradonačelnik „prodati Austrijancima kao što gospon Filipović to najbolje radi“, a netko je bio malo oštriji pa se zalaže za „malenu kaznionicu za
loše SDP-ovce, ali nema dovoljno mjesta“.

Uz sve ove prijedloge naših sugrađana, iskreno se nadamo da Grad sada ima jasniju sliku za koju bi se namjenu mogla urediti palača Modello.

Dakle, građani itekako promišljaju o svom gradu, ideja ima, Rijeci stručnih i kvalificiranih ljudi ne nedostaje, pa se nadamo da palača Modello neće propasti, kao što to prognozira jedan građanin koji kaže „grad je ionako propao duhovno, moralno, nacionalno i na svaki drugi način, što je jedna zgrada više-manje?“ Ili, pak, drugi koji kaže „sruši danas, ne ostavljaj za sutra - iz Manifesta riječkog destruktivizma. Kako je Grad, uz odobravanje ljubitelja grada koji teče, srušio Sušački kolodvor,
secesijske garaže iz 1905., historicistički paviljon u Benčiću i dozvolio rušenje željezničkih magazina na Žabici, treba nastaviti s trendom urbicida i slistiti ovaj palac!“

Da, znamo da gradske vlasti nemaju plan ni viziju i slažemo se da je „Rijeka šampion u količini krepale industrije“. No, želimo vjerovati da će ova inicijativa ipak nešto pokrenuti i da je pomogla gradskoj upravi i gradonačelniku te da će sada, kada su dobili mnoštvo ideja za namjenu prostora, s puno entuzijazma razmotriti sve prijedloge i nama vijećnicima ponuditi najkvalitetnije rješenje.

Poštovani gradonačelniče, tužno je i za nas, oporbene političare, pročitati da građani misle da je „Rijeka duhovno opustošen grad, osim što su građani sirotinja. Grad duhova“.

Javna dobra treba održavati i o njima brinuti, ne ih rušiti. A palazzo Modello monumentalna je zgrada ostavljena nam u naslijeđe i ne zaslužuje ništa manje od – izvrsnosti!

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...