Parlamentarno izaslanstvo Kraljevine Maroko u službenom posjetu PGŽ i Rijeci

Autor: Marina Pauletić 01.03.2024

izaslanstvo_maroko_prijem_ Foto: rijeka.hr

U okviru posjeta Izaslanstvo je posjetilo Islamski centar u Rijeci te održalo sastanak s predstavnicima brodogradilišta 3. maj.

Rijeka - Zamjenik župana Petar Mamula i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan primili su parlamentarno izaslanstvo Kraljevine Maroko tijekom posjeta Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Riječ je o izaslanstvu Međuparlamentarne skupine prijateljstva Maroko – Hrvatska koje od utorka boravi u Hrvatskoj, u posjetu organiziranom na inicijativu Hrvatskoga sabora.
Zamjenik župana Mamula i zamjenica gradonačelnika Krpan zaželjeli su gostima dobrodošlicu te im predstavili ustroj Republike Hrvatske, kao i geostrateški položaj Rijeke i županije. Istaknuli su dugu i pozitivnu suradnju među dvjema zemljama, ali i strateško partnerstvo Luke Rijeka i Luke Casablanca. Izrazili su uvjerenje kako će ovaj susret u budućnosti donijeti nove poslovne mogućnosti, a zamjenica gradonačelnika je posebno naglasila želju za produbljivanjem kulturne suradnje.

Izaslanstvo u sastavu Chafaqi Abdelouahed, Fadil Barras, Abdelfattah Ahl El Makki, Ismail Alaoui te Abdennebi Essaghir, predvodio je predsjednik Skupine prijateljstva Maroko-Hrvatska Mohamed Hammani. Tom prilikom, Hammani je zahvalio na gostoprimstvu Saboru RH, Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci, istaknuvši pripadnost istom mediteranskom krugu, unatoč činjenici da se Maroko i Hrvatska nalaze na različitim kontinentima. Domaćinima je ukratko predstavio politički ustroj Maroka, naglasivši kako je zemlja podijeljena na 12 regija, svaka sa svojim posebnostima i različitim statusom.

Istaknuo je raznovrsnu prirodnu baštinu koja obuhvaća morsku obalu, pustinju i planine, a koja, uz bogatu kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, igra važnu ulogu u najznačajnijem gospodarskom sektoru Maroka – turizmu. Hammani je istaknuo sličnosti u tom području s Hrvatskom izrazivši želju za međusobnim dijeljenjem iskustava i zajedničkim učenjem, uz poziv na posjet Maroku kako bi se konkretizirali prijedlozi suradnje.

U pratnji izaslanstva primanju je nazočila predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Hrvatskoj – Karima Benkirane, zamjenica šefa Misije, dok je u ime Hrvatskog sabora na primanju sudjelovao Zdeslav Perković, tajnik izaslanstva iz Ureda za međunarodne i europske poslove.

U okviru posjeta Izaslanstvo je posjetilo Islamski centar u Rijeci te održalo sastanak s predstavnicima brodogradilišta 3. maj.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...